Készen áll arra, hogy súlycsoportot váltson?

A vállalkozás technológiai fejlesztésének sokszor a nyitottság hiánya a legfőbb gátja.

2019. október 02., szerda, 18:14

Címkék: Bystronic ipar 4.0 lemezmegmunkálás Miskolc okosgyár szombathely

Második felvonásához érkezett 2019. október 1-én a Bystronic az Ipar 4.0 koncepció gyakorlati tudnivalóiról szóló előadás-sorozata. A térség lemezmegmunkáló cégeit szép számban megmozgató konferencián a szakértők többek között azt is tisztázták, hogy mi a különbség egy automatizálási beruházás, valamint egy Ipar 4.0 projekt között.

„Ha megkérdezzük az embereket arról, hogy mi az Ipar 4.0, mindegyik más választ fog adni. Az én véleményem szerint az Ipar 4.0 az információkról szól, vagyis úgy gyártsunk, hogy ahhoz minden releváns információ a rendelkezésünkre álljon. A ma beszerzett gépek képesek az információk szolgáltatására, de az már más kérdés, hogy maga a vállalkozás képes-e ezen információhalmaz kiértékelésére és hasznosítására – mondta Kertész Márton, a Bystronic Magyarország ügyvezetője. – Még most is az a helyzet, hogy ha felteszem a kérdést egy lemezmegmunkáló cég vezetőjének, hogy a különböző lemezvastagságokból hány métert vágnak egy évben, akkor szinte senki sem tudja rá a választ. Így viszont nehezebb a megfelelő termelőberendezés kiválasztása. Pedig a válaszok ott vannak a gépekben. A vállalkozást ráadásul átfogóan kell kezelni, vagyis hiába fejlesztek fel egy területet, ha a többi területet változatlanul hagyom, nem biztos, hogy elérem a kívánt végeredményt.

Kovács Vince, A Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnökének véleménye szerint az Ipar 4.0 egy szintet jelöl meg, ahova az életbe kívánó vállalkozások el kell jutniuk. A magyar kisvállalkozások még nincsenek ezek a szinten, de általánosságban is lemondható, hogy a magyar ipar kétpólusú. Vannak azok a közép- és nagyvállalkozások, amelyek már elérték azt a fejlettségi szintet, hogy az Ipar 4.0 koncepciót emlegessük velük kapcsolatban, míg a vállalkozások zömét adó kisvállalkozások rendkívül messze vannak ettől. „A fejlődésre nem gondoló vállalkozások előbb-utóbb meg fognak szűnni, de ez részben pozitív fejlemény is lesz, hiszen ettől enyhül a modern technológiai szintet képviselő cégek munkaerőhiánya” – jegyezte meg ezzel kapcsolatban Kovács Vince.

De hiába a szándék és a fogadókészség, ha az oktatási rendszer nem áll készen arra, hogy olyan szakembereket bocsásson ki, akik képesek ezen technológiák adaptálására. A vállalkozásoknak nincs más lehetőségük, mint a felnőttképzés keretében szert tenni az elfogadható szintet képviselő szakemberekre. „Tarthatatlan állapot, hogy jelenleg a fiatalok 14-16 százaléka mindenféle képzettség nélkül vág neki az életnek – tette hozzá Kovács Vince. – A célirányos képzés hiánya mára a gazdaság továbbfejlődésének egyik legnagyobb gátjává vált.”

(balról) M. Dobos Marianne, a HírTV műsorvezetője, Minczér Zoltán, a Deutsche Leasing regionális értékesítési menedzsere, Rónavölgyi-Varga László, az Ipar 4.0 Mintagyárak Kiemelt Projekt iparfejlesztési tanácsadója, Kovács Vince, a Vas Megyei Kereskedelmi Iparkamara elnöke és Kertész Márton, a Bystronic Magyarország ügyvezetője

Kulcsfontosságú a nyitott hozzáállás

Az Ipar 4.0 koncepcióra nincs olyan definíció, ami mindenki számára megfelel. A koncepciót úgy kell megfogalmazni, hogy a gyártáshoz adatokra van szükség és amíg azokat  nem ismerem, addig azt sem tudom, hogy mikor mit kell termelni. Ez tehát az első lépés, de nem kell feltétlenül új gépet vásárolni, hiszen némi fejlesztéssel egy régi gépből is ki lehet nyerni az adatokat. „A koncepció bevezetéséhez leginkább némi nyitottságra van szükség – mondta Rónavölgyi-Varga László, az IFKA Ipar 4.0 Mintagyárak Kiemelt Projekt iparfejlesztési tanácsadója. – Közel 50 céggel dolgozok jelenleg és abból 16 inaktív, pont azok a cégek, amelyeknek a legnagyobb szükségük lenne arra, hogy fejlődjenek. Ez idő szerint 9 általam kezelt cégnél futnak Ipar 4.0 projektek és jellemző, hogy ezek már eleve magasabb technológiai szintet képviseltek.

A tapasztalatok szerint a technológiai fejlesztés nem helyettesíti az emberi munkaerőt

Kevés olyan vállalatvezető van, aki azt mondja, hogy Ipar 4.0 projektet akarok bevezetni, hiszen az inkább eszköz, mint cél. Egy vállalatvezető célja nem lehet más, mint hogy a vállalkozás biztonságban és nyereségesen működjön. Ehhez fel kell mérnie, hogy hol áll most és hova szeretne eljutni. Tudnia kell, hogy kiknek szeretne beszállítani és azoknak milyen elvárásai vannak. Ebben szinte minden üzleti partner tud segíteni, hiszen manapság a gépgyártók sem elsősorban gépet akarnak már eladni, hanem az adott problémát akarják megoldani.

A tervezési szakaszon nem érdemes spórolni, érdemes inkább hosszú időt szánni arra, hogy a döntési folyamat már gyors legyen. A megvalósítás ellenben évekig is eltarthat, hiszen a tapasztalatok szerint az Ipar 4.0 projektek mindegyike többlépcsős, aminek során meg lehet vizsgálni, hogy a korábbi lépések beváltották-e a hozzájuk fűzött reményeket.

Ezenkívül arról sem szabad megfeledkezni, hogy egy komoly technológiai fejlesztéssel maga mögött hagyhatja addigi versenytársait egy cég, de könnyen lehet, hogy új piacokra lép be és ezáltal új versenytársakra is tesz szert, amelyek már ugyanazon a szinten működnek. Azzal a példával lehet szemléltetni, mint amikor egy birkózó egy súlycsoporttal feljebb kerül; a korábbi kategóriáját tekintve lehet ő a legerősebb, de az új mezőnyben ez már korántsem biztos.

Tisztában kell lenni azzal, hogy a technológiai fejlesztéssel jellemzően nem kevesebb, hanem jobban képzett munkatársakra lesz szükség, hiszen a vállalkozás mást és máshogy kezd el gyártani. A humánerőforrás igény tehát nem csökken az automatizálással, hanem átalakul. Kvalifikált szakemberekre van szükség, akiknek valószínűleg a bérigénye is magasabb, de a termelékenység is annyival megnő, hogy a magasabb hozzáadott értéket képviselő munkakörök számára jobb feltételeket biztosíthat a vállalkozás.

A Bystronic okosgyárakról szóló előadás-sorozata 2019. október 8-án folytatódik Miskolctapolcán.  A rendezvény befogadóképessége korlátozott, ezért részvételi szándékát, kérjük, a julia.kobor@eurolex.hu e-mail-címen jelezze.

A kerekasztal résztvevői:

  • A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara képviselője
  • Minczér Zoltán, a Deutsche Leasing regionális értékesítési menedzsere
  • Hegedűs Szilveszter, Az Ipar 4.0 Mintagyárak kiemelt Projekt iparfejlesztési tanácsadója, IFKA
  • Kertész Márton, a Bystronic Magyarország ügyvezetője

Időpont: 2019. október 8. (kedd) 10 óra

Helyszín: Bástya Konferencia & Wellness Hotel, 3519 Miskolctapolca, Miskolctapolcai út 1.

 

 

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
BMW GROUP ÁLLÁSAJÁNLATOK JANUÁRBAN

AUTOMATIZÁCIÓS MÉRNÖK (F/M/X)

LOGISZTIKAI TERVEZŐ (F/M/X)

KARBANTARTÓ MÉRNÖK

TERMELÉSTÁMOGATÓ TECHNIKUS

IT SPECIALIST WORKSPACE (F/M/X)

Média Partnerek