Helyszíni beszámoló a Trumpf ditzingeni házi kiállításáról 1. rész

Kísérleti üzem az ipar 4.0 koncepcióhoz

2016. május 17., kedd, 06:00

Címkék: AXOOM Ditzingen Házi Kiállítás Intech ipar 4.0 lemezmegmunkálás Produktionseinheit Blech TruConnect Trumpf

A Trumpf hagyományos, Intech néven ismert házi kiállítása az ipar 4.0 koncepció gyakorlati megvalósítási lehetőségeit helyezte a középpontba. Az április 19–23. között a cég ditzingeni központjában rendezett rendezvény mintegy 2 000 szakmai látogatót vonzott a világ minden tájáról.

Az Intech Házi Kiállítás hagyományosan a teljes Trumpf termék- és technológiai portfólió bemutatására szolgál, amit idén újjáépített bemutatóterem is erősített, a bejáratnál elhelyezett TruConnect fórum pedig az intelligens gyárak létrehozása során lehetséges egyedi megoldások megvitatására szolgált.

Ipar 4.0 a gyakorlatban

A Trumpf megtette a következő lépést az ipar 4.0 koncepció gyakorlati megvalósításának útján. Ennek fényes bizonyítéka volt az Intech során bemutatott, a hálózatos gyártás koncepciójának lehetőségeit a végletekig kiaknázó, Produktionseinheit Blech névre keresztelt kísérleti üzem is.

„Mivel a témakör viszonylag elvontnak számít, állandó kapcsolatban kell lennünk az ügyfeleinkkel, és sok megoldatlan kérdésükre kell választ találnunk – jelentette ki Mathias Kammüller, a szerszámgépüzletág vezetője. – A Produktionseinheit Blech kísérleti üzem konkrét példát mutat az ipar 4.0 működésére, és az itt használt alkalmazások akár 30 százalékkal növelhetik a termékenységet a következő években.”

A Produktionseinheit Blech kísérleti üzem

A hagyományos lemezmegmunkáló üzemre emlékeztető termelési egységet a digitalizált folyamatok teszik egyedülállóvá: az üzem intenzíven használja és fejleszti a cég saját TruConnect megoldáskörnyezetét és AXOOM digitális üzleti platformját. A számítógépes irányítási rendszer minden, a gépekre és a termékekre vonatkozó információt begyűjt, kiértékel és elküld – papírmentes, interaktív és folyamatosan frissített termelési jelentések formájában, akár mobil eszközökre is.

AXOOM: a feldolgozóipar üzleti platformja

Hálózatosodott, modern szenzortechnikával felszerelt gépek és alkatrészek, adatgyűjtő, -elemző és -kiértékelő szoftverek, digitális megrendelés-, tervezés-, gyártás- és kiszállításmenedzsment, az üzem belső és külső kommunikációját biztonságosan megvalósító kommunikációs modulok és egy üzleti platform mindennek kényelmes szabályozásához. Dióhéjban ezt jelenti az ipar 4.0 műszaki szempontból, és a célirányos fejlesztések mellett a Trumpf az üzleti platformot is létrehozta.

A mintegy fél évvel ezelőtt megalapított AXOOM GmbH feladata egy olyan digitális üzleti platform tető alá hozása, amely egy gyártó cég értékláncának minden lényegi elemét gyorsan és egyszerűen hálózatosítja. „Az érintett felek – az ügyfelek, a beszállítók, a szoftvercégek és a logisztikai szolgáltatók – már ipari szakmai partnerként tekintenek ránk, ami meggyőzött minket a megkezdett út helyességéről” – értékelte az indulást Mathias Kammüller.

Előadás a Smart Factory működéséről

A hivatalosan jelenleg nyílt fejlesztési stádiumban levő AXOOM platform eddig mintegy 270 – a továbbfejlesztésben is részt vevő – partnercéget tartalmaz, és további több mint 130 vállalat jelezte részvételi szándékát. Ez utóbbiak közül több mint ötvennel az AXOOM fejlesztői már konkrét tárgyalásokat folytattak alkalmazásokról vagy más típusú partnerségről. A meglévő partnerek – például Carl Zeiss Industrielle Messtechnik GmbH, C-Labs Corporation, J. Schmalz GmbH, Klöckner & Co SE, Linde AG, India Metamation Software Private Limited, Rittal GmbH & Co. KG, SICK AG, SKALERO GmbH, XETICS GmbH vagy WiCAM GmbH Technische Software – mellett az AXOOM bárki, akár más gépgyártó cég számára is nyitva áll, amennyiben saját alkalmazásai hozzáadott értéket jelenthetnek a gyártó cégek számára.

Folytatjuk

Molnár László

Kapcsolódó cikkek:

Helyszíni beszámoló a Trumpf ditzingeni házi kiállításáról 2. rész
Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
BMW GROUP ÁLLÁSAJÁNLATOK JANUÁRBAN

AUTOMATIZÁCIÓS MÉRNÖK (F/M/X)

LOGISZTIKAI TERVEZŐ (F/M/X)

KARBANTARTÓ MÉRNÖK

TERMELÉSTÁMOGATÓ TECHNIKUS

IT SPECIALIST WORKSPACE (F/M/X)

Média Partnerek