A SOLIDWORKS 2017 újdonságai

2016. október 14., péntek, 15:07

Címkék: cad CAD/CAM/PLM EuroSolid SOLIDWORKS 2017 szimuláció szimulációs szoftver tervezői szoftver

Az innovációhoz vezető tudás. Ez az októberben megjelenő új SOLIDWORKS jelmondata. Ez lesz a jubileumi, 25. verzió. Az új szoftver célja továbbra is az, hogy olyan eszközökkel segítsék a mérnököket, ami felgyorsítja és megkönnyíti a tervezési folyamatokat. A legtöbb fókuszt idén is a felhasználói igények kapták. Lássuk hát milyen változásokat hoz a 2017-es verzió!

Használat

Felhasználói felületre tavaly megérkezett a Szemezgető elnevezésű segédlet, ami mindig kijelzi, hogy a kiválasztott helyen mit tudunk kezdeni a modellel, ezzel jelentősen lecsökkentve az alakzatok, vázlatok, kényszerek után kutatás idejét. Ez volt az egyik leghasznosabb újdonság, rengeteg energiát és ráfordítást spórolhattunk meg a használatával. Idén bővült ez a funkció, mivel most már a hibás műveleteket is felfedezhetjük benne, és bővítették a referenciák kijelzését is.

Alkatrészek

Alkatrész vagy összeállítási családokat gyakran használóknak jó hír, hogy sorrendet állíthatnak fel a meglevő konfigurációk között. Ez lehet a történet alapú vagy alfa/numerikus elrendezés is, de a leghasznosabb talán, hogy a legtöbbet használtakat egyénileg a sor elejére tehetjük, ezzel például összeállításban azonnal kiválaszthatjuk felesleges görgetés nélkül a számunkra ideális méretű elemet.

Műveletek újdonságai között két dolgot emelnék ki. Az egyik a letörések továbbfejlesztése. A lekerekítéshez hasonló funkciókat építettek be: felületek közti letörés, vonal tartás stb. Ezentúl akár kapcsolgathatunk is a letörés és lekerekítés között anélkül, hogy bármi törölnünk kéne. Remek lehetőség terméktervezőknek dizájn variációkhoz.

Szemezgető

A másik nem más, mint a különleges furatok elkészítése. Egyszerűen elemenként rakhatjuk össze a kívánt furatot. Süllyesztés, zsákfurat, menet, átmenő vagy hűtőfurat, és ennek átellenes oldalon levő változatai. A kedvenc összetételeinket menthetjük is, bármikor más modelleken újra hasznosítva őket. Ráadásul a furatokat nem egyszerűen vázlat pontokkal lehet jelölni, hanem vonalakat vagy sokszöget rajzolva azok végpontjain jelennek meg a fúrási helyek. Ez rendkívüli módon meggyorsítja és ésszerűsíti ezt a fajta tervezési folyamatot!

Összeállítások

Összeállítások újdonsága, az új verzió egyik legnagyobb dobása: a mágneses kényszerek. A gyakran ismétlődő feladatok, mint alkatrészek, alösszállítások egymás utáni rendezgetése rakosgatása sok figyelmet és időt igényelt, ha mondjuk egy hosszú szállítószalagot, szellőző rendszert, de akár gép- vagy bútorsort pakoltunk össze. Az új mágneses kényszerrel innentől kezdve gyerekjáték lesz ezeknek az elrendezéseknek a kezelése. Előre meg kell határozni a kapcsolat alapját, kapcsoló pontját és irányát. Ezután az összeállításban már csak közelítenünk szükséges egymáshoz az elemeket addig, amíg maguktól mágnesesen össze nem ugranak. A módosítás és átépítés is hasonló könnyedséggel kivitelezhető.

Speciális furatok

Importát geometriák

A másik nagy durranás személyes kedvencem. Ez nem más, mint a különböző tervezőrendszerekből érkező fájlok importálásának megoldása. Ha ezen túl ProE/Creo, Inventor, NX, SolidEdge vagy CATIA alkatrészeket/összeállításokat kapunk, akkor a SOLIDWORKS ezeket már nem fordítani fogja, hanem egyszerűen beolvassa a 3D modellként. Ez nem csupán időbeli nyereséget jelent. A legnagyobb előnye, hogy megmarad az eredeti állománnyal a kapcsolat. Tehát ha ügyfelünk elküldi a módosításait, akkor egy egyszerű frissítéssel cserélhető az importált modell az összeállításban, és ez semmilyen kihatással nem lesz a hozzá épülő elemekre. Nem kell új referenciákat felvennünk, vagy szerszámkészítéskor újra felületeket létrehozni és kivonni a betétekből, vagy legrosszabb esetben elölről kezdeni az tervek felépítését. Rendkívül elegáns megoldás!

Mágneses kényszerek

Összeállításban még lesz egy láthatatlan, de annál jelentősebb javulás, ami csak az előző verzióval párhuzamosan tervezve lesz feltűnő. Ez nem más, mint a SOLIDWORKS teljesítményének növekedése. Ha vonszolunk egy alkatrészt olyan összeállításban, ahogy száz és ezer kényszer van, akkor sokkal gyorsabban és simábban történik majd a mozgás. Továbbá gyorsul az összeállítás műveleteinek (kiosztások, furatsorozatok stb.) megoldása, valamint az óriás összeállításokban levő rejtett alkatrészek megjelenítése is.

Műhelyrajzok

Műhelyrajz készítéskor mindig „fárasztó” egy ugyanolyan, de tükörképes alkatrész újra megrajzolása. Sajnos eddig elkerülhetetlen volt az új modell és méretháló elkészítése. A 2017-es verzió megvált minket ettől a szenvedéstől. Ugyanis egy kattintásra készíti el nekünk a tükörkép rajzot, úgy, hogy minden a megfelelő helyen marad. Néha a legegyszerűbb dolgok a legnagyszerűbbek is.

A SOLIDWORKS 2017-ben is folytatódik az az innováció, amit a tervezők évek óta óhajtanak: egyszerűbben, gyorsabban, könnyedebben elkészülni a munkával. Rejtő Jenő szavaival élve az a legjobb varrat, amit a kedves viselő észre sem vesz. A SOLIDWORKS pedig újra nagy lépést tett afelé, hogy a mérnökök a szoftver kezelése helyett a lényeges dolgokra fordíthassák figyelmüket.

ifj. Gergő Ferenc

gergo.ferenc@eurosolid.hu

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
AUTOMATIZÁLÁS

Az elektromos megfogók elejtik a munkadarabot?

Lehet a vákuum is gazdaságos

Média Partnerek