Ipar 4.0 a realitások talaján

S&T FOCUS 2017 – Ipari Digitalizációs Nap, beszámoló

2017. december 20., szerda, 06:00

Címkék: 3Dconnexion CadMouse Altair Bosch Rexroth Kft. cad CAD/CAM/PLM Creo ESPRIT FOCUS HyperWorks Internet of Things ipar 4.0 plm S&T Consulting Hungary Kft. tervezői szoftver ThingWorx

November 7-én, a Kongresszusi Központban került sor a több mint 200 érdeklődőt vonzó S&T-rendezvényre. Napjainkban nemzetközi megatrend a digitális és a fizikai világ konvergenciája, ami újradefiniálja az eddigi piaci erőviszonyokat az iparban. Azok a cégek, akik jól alkalmazzák az új technológiákat, a változások nyertesei lesznek, akik nem lépnek időben, versenyhátrányba kerülnek. Azonban egészen más lehetőségeket rejt magában az ipar 4.0 egy hatalmas tőkeerővel rendelkező multi és egy magyar kkv számára. A FOCUS rendezvényen bemutatásra kerültek napjaink legkurrensebb, a magyar cégek számára is elérhető ipar 4.0 technológiái.

A digitális és fizikai világ konvergenciája: IoT

2020-ra 50 milliárd olyan eszköz lesz a Földön, ami képes valamilyen kommunikációra más eszközökkel. A fizikai és digitális világ az eddigieknél sokkal szervesebben fog együttműködni. Ezek az új kihívások nem kezelhetők a régi IT-eszközökkel. Az internet az emberek közötti kommunikációt forradalmasította, az Internet of Things (IoT) a gépek, eszközök, berendezések és IT-rendszerek között teremt kapcsolatot. Az új világ kulcstechnológiája az IoT.

S&T digitalizációs útiterv

Minden cégnek eltérőek az adottságai, a lehetőségei, ezért nem létezik általános, mindenkire alkalmazható recept az ipari digitalizáció vonatkozásában. A FOCUS-on több előadás is foglalkozott a reálisan megvalósítható projektek megalapozott megtervezésével. Az S&T rengeteg cégnél végzett felméréseket, ezen gyakorlati tapasztalatokra, valamint a PTC módszertanára alapozva alakította ki saját digitalizációs útitervét. Ez az eszköz segít eligazodni a lehetséges ipar 4.0 fejlesztések rengetegében, és egyben kiválasztani a legnagyobb hatású, leggyorsabban megvalósítható és megtérülő következő lépést.

ThingWorx IoT – vezető Industrial IoT platform

A FOCUS-on a résztvevők előadások és élő bemutatók során ismerhették meg a ThingWorx rendszert. A PTC több mint 1 milliárd dollárt áldozott a ThingWorx fejlesztésére és a kapcsolódó felvásárlásokra. A legelismertebb piaci elemzők, mint például a Forrester Research vagy az IDC, egyértelműen a vezető IoT-platformnak tekintik a rendszert. A ThingWorx erőssége, hogy bármilyen meglévő informatikai vagy gépi rendszerbe képes betekinteni, és az adatvagyont áttekinthetővé tenni a menedzsment számára anélkül, hogy a régi rendszereket ki kéne dobni vagy meg kéne változtatni. Mindezt villámgyorsan: nem kell hónapokat várni, az első eredmények napok alatt jönnek!

A ThingWorx platform mindent tartalmaz, ami egy sikeres IoT-projekthez kell: adatkapcsolat kialakítása a gépekkel, gyors üzletilogika-fejlesztés drag&drop módszerrel, tájékoztató dashboardok kialakítása, big data analízis, Augmented Reality.

A ThingWorx alkalmazásának kulcsterületei:

  • Digital Twin: intelligens termékek fejlesztése valós idejű mért adatok alapján
  • Okosgyárak: transzparenssé tehető a gyártás, kideríthetők a problémák gyökérokai, maximalizálható az OEE
  • Prediktív karbantartás: megelőzhetők a hatalmas veszteségeket okozó nem várt leállások
  • Okosvárosok: közművek, közlekedés felügyelete, jobb szervezése

A MES Pharis Express-szel átláthatóvá válik a termelés, javítható az OEE

Creo ipar 4.0 vonatkozású fejlesztések – BOSCH Rexroth együttműködés

A Creo élen jár az ipari digitalizációs fejlesztésekben. A PTC idei LiveWorx rendezvényén egy közös bemutatót tartott a PTC és a BOSCH Rexroth, aminek keretében ismertették, hogy a cég hogyan alkalmazza a PTC ipar 4.0 eszközeit. Ebből a lebilincselő előadásból tekinthettek meg a résztvevők részleteket, majd az ipar 4.0 vonatkozású technológiákat – Model Based Definition, Creo Product Insight, Creo Additive Manufacturing, Augmented Reality (AR) – élőben is láthatták.

PLM = IoT

Ahogy a fizikai – digitális konvergencia előretör, úgy egyre több, a fizikai világból származó adatot kell a PLM rendszerekkel a tervezési és gyártási digitális adatokon túl kezelni. A Windchill 11 az első IoT-orientált PLM rendszer. Egyetlen rendszerben kezelhetjük szerepkör alapon a CAD, az ERP és a gépi adatokat, készíthetünk EBOM, MBOM transzformációt, vagy dinamikus munkautasításokat. A bemutatott Windchill Navigate már ThingWorx technológiákra épül.

A Navigate közös felületen teszi elérhetővé a CAD-es és SAP-adatokat

ProDSP – intelligens robot fejlesztése Creóval és ThingWorxszel

A ProDSP Kft. érdekes esettanulmányt mutatott be: Creo és a ThingWorx segítségével egy automata napelemtisztító robot fejlesztését oldották meg. A ThingWorxszel folyamatosan gyűjthetők az adatok a napelemekről és a robotról, és ezzel optimalizálható a robot működése.

ProDSP: Creóval és ThingWorxszel tervezett napelemtisztító robot

FÉMALK-sikertörténet – a növekedés motorja az intenzív K+F

A FÉMALK Zrt. nagynevű járműgyártók első szintű beszállítója. A cég dinamikus növekedése akkor indult be igazán, amikor az öntvények gyártása mellett azok fejlesztését is elvállalták. A járművek fogyasztásáért 60-70%-ban a mozgó tömeg a felelős, ezért a tömegcsökkentéssel lehet a legjobban leszorítani a károsanyag-kibocsátást. A piac legerősebb topológiai optimalizáló rendszere a HyperWorks Optistruct. Az ezzel elért eredményeket mutatta be a FÉMALK Zrt. egy látványos előadás keretében. A szoftverrel 15-20%-os tömegcsökkentést is el tudtak érni úgy, hogy közben a termékek mechanikai tulajdonságai is javultak egyszerre.

Fejlett szimulációs megoldások

A FOCUS egyik kiemelt témája volt a haladó szimulációs megoldások széles körű alkalmazási lehetőségeinek bemutatása. Nagy érdeklődés övezte az Altair HyperWorks járműipari esettanulmányait és az elektromágnesesség szimulációt. Az Altair solidThinking termékvonal a HyperWorks high-tech tudását biztosítja egy könnyen használható felhasználói felületbe ágyazva és sokkal alacsonyabb áron. Mivel megismeréséhez két nap is elegendő, ezért az alkalmi felhasználók számára is ideális a topológiai optimalizálásra, a lemez mélyhúzási és extrudálási problémák szimulációjára. A látogatók megismerhették a Magma öntészeti és Moldex3D műanyag fröccs szimulációs szoftver újdonságait is.

A Creo Product Insight összeköti a Creo CAD modelleket a valós termékek szenzoraival

A gyártás jelene és jövője – additív technológiák

A FOCUS-on az S&T CAM-rendszereinek – NCG CAM, ESPRIT – újdonságait is tanulmányozhatták a résztvevők. Az ESPRIT tudásbázis-alapú megmunkálásával az adott cégek gyártógépeit feltérképezve maximalizálni lehet a gépek kihasználását. Az ESPRIT vadonatúj additív gyártó megoldása új lehetőségeket nyit a cégek számára. Ezenfelül átfogó tájékoztatásra is sor került az additív gyártás aktuális trendjeivel kapcsolatban.

S&T termékbejelentések

Az S&T tudatosan építi termékportfólióját a digitális transzformáció maximális támogatása érdekében. A FOCUS-on több olyan új termék bejelentésére is sor került, amik kimondottan a magyar igényekre reflektálnak.

  • S&T Creo Standard csomag: átfogó termékfejlesztői csomag, ami mindazt tartalmazza, amit a felhasználók általában keresnek: összetett alkatrészek, nagy összeállítások, komplex acél- és vázszerkezetek modellezése, haladó lemeztervezés, formatervezés, Augmented Reality, szimuláció stb. Az örök használatú licenc csak 3 900 €-ba kerül, és év végéig 2 360 € szolgáltatás jár mellé díjmentesen.
  • S&T Cloud PLM – már 57 €/fő hó ártól: a PTC sikeres Windchill Navigate PLM rendszere a Microsoft Azure rendszeren futtatva, teljes S&T termék- és rendszeradminisztrációs támogatással. A fenti ár egy 15 fős kkv-s környezetben kialakított feltételezett minta PLM rendszer folyamatos havi költségét mutatja. Minden konkrét igény eltérő költségekkel járhat, de hasonló nagyságrendben lesz.
  • MES Pharis Express – 30%-kal alacsonyabb belépési küszöb. A MES Pharis Csehország vezető Manufacturing Execution System szoftvere, amely gyártásütemezést, OEE- és KPI-mérést, ERP-összekötést, gyártási logisztikát és még sok mást nyújt egyetlen rendszerben. Az S&T a cseh gyártóval szorosan együttműködve tovább optimalizálta a csomagrendszert és a bevezetési szolgáltatási csomagot, így sikerült a költségeket mintegy 30%-kal lejjebb szorítani, így már a kisebb cégek számára is elérhetővé vált.
  • elearning.snt.hu: az S&T elindította e-learning megoldásának béta változatát, egyelőre 6 díjmentes tananyaggal. A tartalmak folyamatosan bővülnek a CAD/CAM/PLM, IoT és MES témákkal. A rendszer kiváló kiindulási pont a technológiákkal ismerkedők számára.

S&T CAD/CAM pályázat fődíjas: TIPA

Az S&T ebben az évben is meghirdette országos CAD/CAM pályázatát. A fődíjat, a 3D-s nyomtatót a TIPA Kft. nyerte a Creóval tervezett komplex automata szenzorszerelő géppel, amit egy óriás járműipari beszállító számára készítettek. A tervezés során intenzíven használták a Creo vázszerkezeti, lemeztervezési, kinematikai és szilárdságtani szimulációs funkcióit.

A TIPA Kft. nyerte az S&T CAD/CAM pályázat fődíját automata szerelőgépével

Új hardverek

Az S&T partneri megállapodást kötött a 3DConnexion céggel, a SpaceMouse és Cadmouse eszközök gyártójával és az ipari környezetre fejlesztett, fejen hordható RealWear megjelenítőeszközök európai forgalmazójával. A RealWear segítségével a felhasználó munka közben mindkét kezét szabadon használhatja, de közben szemével az eszköz kijelzőjére átfókuszálva hozzáférhet a szervizműveletek leírásához, szerelési szekvenciákat bemutató videókhoz stb.

S&T Consulting Hungary Kft.

06-1/371-8060

www.snt.hu/cad

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
AUTOMATIZÁLÁS

Az elektromos megfogók elejtik a munkadarabot?

Lehet a vákuum is gazdaságos

Média Partnerek