Inventor 2024 újdonságok

2023. március 29., szerda, 17:00

Címkék: Arkance Systems Autodesk Autodesk Inventor cad CAD/CAM/PLM tervezői szoftver

Az Autodesk bejelentette az Inventor 2024-es verzióját, ami az előző verziókban megszokott módon sok hasznos új lehetőséget kínál a felhasználóknak. Megjelent néhány teljesen új funkció a szoftverben és ezek mellett a meglévő eszközökben is számos továbbfejlesztés történt.

Új Vault funkciók az iLogicban

Az Inventor 2024 egyik legjelentősebb újdonsága, hogy az iLogic modul Vault funkciókkal bővült, így innentől kezdve sokkal egyszerűbben lehet felhasználni a Vaultban tárolt fájlokat és adatokat az automatizációs feladatokban. iLogic függvényekkel lehet fájlokat kivenni szerkesztésre a Vaultból, visszaadni a Vaultba, illetve fájlokat lehet keresni, letölteni vagy másolni egyaránt.

Új Finish parancs

A Finish parancs egy teljesen új funkció az Inventor 2024-ben, amelynek segítségével az eddig megszokott színeken és textúrákon felül minden gyártáshoz szükséges információt hozzá lehet rendelni az alkatrészek felületeihez. A Finish parancsban a felületere tetszőleges számú bevonatot, hőkezelést, finomfelületi megmunkálást és festést lehet definiálni, melyek mindegyike tartalmazza az adott technológiához szükséges adatokat és a rétegvastagságot. Minden egyes Finish parancs külön csoportosítva jelenik meg a családfában, a paraméterei pedig az fx parameters táblában. Ezek a gyártási információk később felhasználhatók az alkatrész iTulajdonságaiban, a műszaki rajzon vagy a modellben felhelyezett szövegekben, darabjegyzékben, szövegmezőben egyaránt.

Legkisebb befoglaló test létrehozása

Derive, Simplify, Make Part és Make Components parancsok esetén, befoglaló hasáb létrehozásakor van lehetőség minimális befoglaló test meghatározására. Ebben az esetben a szoftver megkeresi a legoptimálisabb (legkisebb térfogatú) megoldást a térben.

Továbbfejlesztett Mark parancs

Gravírozás során a geometria létrehozásához több, különböző síkban elhelyezkedő vázlatot is ki lehet jelölni, valamint a parancs ívelt felületekre is alkalmazható.

Továbbfejlesztett dinamikus metszet

Alkatrészben és összeállításban is új lehetőségekkel gyarapodott a dinamikus metszet parancs. El lehet forgatni a metszet síkját, ki-be lehet kapcsolni a metszeti felület megjelenítését és bármikor meg lehet szerkeszteni a dinamikus metszetet az aktuális nézeti ábrázolás segítségével.

Komponens kiosztással kapcsolatos újdonságok

Lineráris komponens kiosztás során henger- és kúpfelületek is kijelölhetők a kiosztási irány megadásához. Ezekben az esetekben a kijelölt felület tengelye adja meg a kiosztás irányát.

Körkörös komponens kiosztás esetén az alkatrész környezetben már megszokott módon választható az „Incremental” és a „Fitted” opció, vagyis, hogy a megadott szög a kiosztott elemek között értendő, vagy a megadott szög értéken kell elosztani az összes komponenst.

Csőhálózattervező modul - Egyedi könyök idomok

45 és 90 fokos könyök idomok mellett, egyedi szög értékű elemek is használhatók a csőhálózattervező modulban, valamint ezzel összefügésben a tartalomközpontban is elérhetővé vált a „Custom Elbows” és a „Custom Return Bends” csoport.

fx parameters újdonságok

Az új Finish parancs megjelenésével összhangban a paraméterek létrehozása során választható mértékegységek listája kiegészült a keménység mértékegységeivel, illetve a szöveges és az igaz/hamis paraméterek is bejelölhetők exportra, így ezek is megjeleníthetők az iTulajdonságokban, darabjegyzékben, modell és rajzi szövegekben egyaránt.

Revíziós felhő létrehozása műszaki rajzban

Műszaki rajzban lehet revíziós felhőket készíteni. A létrehozott revíziós felhők a családfában, az adott nézet alatt jelennek meg és utólag bármikor át lehet szerkeszteni őket. Ennek a funkciónak az érdekessége, hogy eddig az Inventor SDK-ból lehetett külön feltelepíteni, azonban most beépítették gyárilag az Inventorba.

Műszaki rajzban létrehozott vázlat szín sémája

A szín séma szerkesztőben műszaki rajzban létrehozott vázlatok vonal színei is beállíthatók.

Inventor Studio

Inventor stúdióban a renderelt fotók maximális felbontása 4k x 4k pixelről 16k x 16k pixelre változott, így nagy méretű képeket is magas minőségben lehet készíteni.

Egyedi megjelenítési környezet létrehozása

Inventorban a modellek különböző megjelenítési környezetekben történő elhelyezésével sokkal látványosabb képek és videók készíthetők a termékekről. A 2024-es Inventortól kezdve a gyári megjelenítési környezetek mellett saját, egyedi környezeteket is létre lehet hozni HDR és EXR formátumú képek felhasználásával.

GPU Ray Tracing

A GPU alapú Ray Tracing támogatja a megjelenítési környezeteket, valamint tudja kezelni a sematikus meneteket a renderelés során.

Az Inventor használatával kapcsolatban további információt weboldalunkon talál, ahol a szoftver 30 napos próbaverzióját is letöltheti! 

 

 

Farkas Attila

Inventor specialista | Arkance Systems

attila.farkas@arkance-systems.com

+36-30-559-0497

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
AUTOMATIZÁLÁS

Az elektromos megfogók elejtik a munkadarabot?

Lehet a vákuum is gazdaságos

Média Partnerek