Hegesztés nagy energiájú sugarakkal

A mobil lézeres hegesztés előnyei a fémiparban

2013. július 26., péntek, 07:16

Címkék: hegesztéstechnika lézeres hegesztés Mobil Leaserwelding Kft. szerszámtechnika

Elsősorban a szerszámjavítás és az autóalkatrész-gyártás területén vívott ki komoly elismerést a mobil lézerhegesztés. Egyik előnye, hogy rendkívül költséghatékony.

 
A lézerhegesztés elismert módszer a szerszámjavítás területén, ezért alkalmazzák szívesen a fémiparban és az autóalkatrész-gyártás területén. Jelentősen költséghatékonyabb megoldást jelent, mint a sérült szerszám-betét cseréje, hiszen a magas üzemóra ráfordítással elkészült fröccsöntő-, kivágó- és öntőszerszámok meghibásodása esetén a javítás költsége lézerhegesztéssel nagyságrendekkel alacsonyabb egy új áránál.
 

Fókuszált hő

A lézernek óriási előnye, hogy a fényenergiát egyetlen vékony sugárba tudja összpontosítani, amely a fémek összehegesztését lehetővé teszi, így vált a jelenlegi legfinomabb varratkészítési technológiává. A hegesztőkészülék és a munkadarab között nincs szükség közvetlen érintkezésre, ezért a lézerhegesztés jól használható ott, ahol a mechanikus alakváltozásokat vagy a kémiai szennyeződéseket mindenáron el kell kerülni. Az eljárás lényege, hogy nagy energiasűrűségű lézersugarat alkalmazunk az anyagok hegesztéséhez. A pontosan egy helyre fókuszált csekély hő bevitelének köszönhetően az elkészített varrat hőhatásövezetében a kristályszerkezet nem, vagy csak csekély mértékben alakul át, nem úgy, mint a hagyományos (például AWI) eljárással készített varratnál. A nagy energiasűrűség gyorsabb munkavégzést eredményez.
 
Hegesztés a helyszínen - idő és pénz takarítható meg
 
A kopott vagy sérült szerszámok, alkatrészek anyaghiányának javítását feltöltő hegesztéssel rendkívül precízen és pontosan, akár a mikron tartományban is el lehet végezni. További előnye az igen nagy szilárdságú illesztés. Mindez a keskeny munkavégzési területnek köszönhető lézerhegesztési technológia különösen alkalmas a fémlemezek összeillesztésére. Még nagyon sok kiaknázatlan terület található a széles körű felhasználási palettán. A Mobil Leaserwelding Kft. a hazai piacon a legújabb 2012-es mobil lézerhegesztőgéppel jelent meg: az Alpha Laser által gyártott, kimagasló minőségű ALM 200-as mobil hegesztőgéppel áll ügyfelei rendelkezésére. A forgó lencsék szabad mozgást biztosítanak a nehéz munkapozíciók elvégzéséhez. Az optika 360°-os forgatása lehetséges, így az opcionális optika, a lézersugár a folyamatban akár 40°-ban függőlegesen is végezhető, nem deformálódik. A mobilitást kihasználva, a Mobil Leaserwelding Kft. a megbízónál vagy a helyszínen, akár a szerszám leszerelése nélkül képes lézerhegeszteni, nagy tömegű, nehezen mozgatható szerszámoknál vagy nehezen hozzáférhető helyeken is. Ezzel a megrendelők időt és pénzt takaríthatnak meg.
 

Bárhol alkalmazható

Felhasználási területek
Precíziós gépipar, formakészítés: felületi hibák és üregek javítása mindenben, a legkisebbtől a robusztus méretekig. (8–10–50 tonna), orvosi technológia: sebészeti műszerek hegesztése, passzív és aktív implantátumok, endoszkópos alkatrészek, érzékelő technológia: termikus elemek hegesztése, érzékelők és nyomás membránok, lemezfeldolgozás: hegesztő burkolatok, elektronikus berendezések, rozsdamentes acél alkatrészek, háztartási készülékek, építészeti elemek és szobrok, fémipar, lemezmegmunkálás, műanyagipar, járműipar, hajóépítés,repülőgépgyártás, szerszámipar, textilipar.
 
Hegeszthető anyagok
Erősen ötvözött hideg- és meleg üzemi acél, bronzok és réz ötvözetek, korrózióálló acélok, acél és szürke öntöttvas ötvözetek, titánium ötvözetek, nikkel, nemesfémek, például: platinum, arany és ezüst. A Mobil Leaserwelding Kft. vállalja formák módosítását és javítását, lyukasztószerszámok, hajlító szerszámok, tengelyek, meleg csatornás fúvóka, alumínium szerszámok, titánium alapötvözetek, CU-elektródák, nitrid szerszámok fényesített vagy bevont felületek javítását, kezelését. Elkopott, törött szerszámok, öntőformák anyaghiányának javítását feltöltő hegesztéssel, meglévő gravírozások lefedését, polírozott felületek sérüléseinek feltöltését, csekély utómunkálattal, elrontott új vagy már meglévő használt, kopott műanyagipari szerszámok átalakítását, sérült élek, felületek felrakása az eredeti alapanyag tulajdonságainak és keménységének megfelelő hozaganyaggal nehezen hozzáférhető helyen is.
 
www.mobilleaserwelding.hu
info@mobileaserwelding
 
A cikk megjelent a Techmonitor magazin 2013. júniusi számában
Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
AUTOMATIZÁLÁS

Az elektromos megfogók elejtik a munkadarabot?

Lehet a vákuum is gazdaságos

Média Partnerek