Hogyan válasszunk autós invertert?

2021. október 25., hétfő, 12:50

Címkék: autógyár autógyártás autóipar autóipari beszállítók inverter

A megfelelő inverter kiválasztása az autóhoz - mely paraméterekre kell különös figyelmet fordítani?

Autós Teljesítmény Inverter - 12V-tól 230V-ig – a nélkülözhetetlen útitárs

Az elektromos árammal működő eszközök állandóan körülvesznek minket, és megkönnyítik és kényelmesebbé teszik az életet. A intelligens otthonokban, amelyek fejlett automatizálással vannak felszerelve, kényelmes indukciós tűzhelyeket használunk, a hőt elektromos fűtőberendezések biztosítják, míg a szórakozás leggyakoribb formája az internethez csatlakoztatott TV vagy számítógép. El sem tudjuk képzelni, hogy ezek nélkül éljünk. Mi van akkor, ha úgy döntünk, hogy kempingezni, néhány napos hajókirándulásra vagy sátrazni megyünk? Mi a helyzet az elektromos áram által nyújtott mindennapi kényelemmel? Keresünk egy bevásárlóközpontot, ahol feltölthetjük a telefont és használhatjuk a számítógépet? Nem. A járművünkhöz csatlakoztatott kis méretű eszköz elegendő a legszükségesebb készülékek, például kávéfőző, laptop vagy hajszárító áramellátásához. Ez az eszköz pedig az autós inverter.

Hogyan működik az autós inverter?

A fent említett, mindennapi használatra szánt elektromos készülékek megfelelő működéséhez 230V AC tápellátásra van szükség. A személygépkocsik 12V egyenáramú, míg a tehergépjárművek 24V-os akkumulátorokkal vannak felszerelve. A jármű elektromos áramának felhasználásához DC-AC invertert csatlakoztatnak az autó szivargyújtójához vagy közvetlenül az akkumulátorhoz, amely az akkumulátor áramát a megfelelő feszültségű váltóárammá alakítja. Érdemes megjegyezni, hogy az autó öngyújtó aljzatát általában 10A biztosíték védi, ami azt jelenti, hogy 100-120 W maximális teljesítményű eszközöket tudunk csatlakoztatni. Nagyobb áramfelvétel esetén az invertert közvetlenül az akkumulátorhoz kell csatlakoztatni.

Az inverterek felépítése és típusai

Az inverterek kompakt és praktikus készülékek, amelyek nem terhelik meg a nyaralás alatt túlzsúfolt autónkat. A készülék megfelelően kiválasztott méretei lehetővé teszik, hogy az ülések közé tegyék, és bárhonnan hozzáférjenek a konnektorhoz. Az autós inverterek általában négyszögletes vagy hengeres alakú eszközök, amelyek egy vagy több elektromos aljzattal vannak felszerelve, és amelyeket kábelekkel csatlakoztatnak a járműhöz. A kiváló minőségű inverterek rövidzárlat, túlterhelés és túlmelegedés elleni védelemmel vannak felszerelve, így használatuk teljesen biztonságos. Az autós invertereknek két fő típusa létezik.

  •  Tiszta szinuszhullámú invertereket - olyan készülékekhez tervezték, amelyek folyamatos áramellátást igényelnek. Például kemping esetén ilyen átalakítót fogunk használni hűtőszekrény vagy légkondicionáló működtetéséhez. A szinuszos feszültségű hullámforma lehetővé teszi a tévénézést nem kívánt interferencia nélkül, vagy akár egy szivattyú működtetését. Elektromos szerszámok elektromos hajtására is alkalmas. A tiszta szinuszhullámú autóinverter az alkalmazások szélesebb spektrumát lefedi, ami sajnos ez a készülék árán is meglátszik.
  • A módosított szinuszhullámú inverterek, melyeknek hulláma csak nagyjából hasonlít a szinuszhullám formájára, nem alkalmasak indukciós és elektromos motorokkal felszerelt készülékek áramellátásra. Képesek azonban tápellátást biztosítaniuk egy laptophoz vagy egy elektromos fűtőberendezéshez. Egy ilyen eszköz tehát viszonylag alacsony költséggel kielégíti az utazás legsürgetőbb igényeit.

A megfelelő inverter kiválasztása az autóhoz - mely paraméterekre kell különös figyelmet fordítani?

Az igényeinknek leginkább megfelelő inverter kiválasztásához fontos, hogy megismerkedjünk a készülék alapvető műszaki paramétereivel. Ez lehetővé teszi a berendezés biztonságos használatát és elegendő teljesítmény biztosítását.

  • Az inverter teljesítménye - minden egységet névleges teljesítménye és maximális teljesítménye jellemez (pl. 600W/1000W). Az első a folyamatos kimenő teljesítmény, amely az inverter hosszú ideig fenntartott teljesítményére vonatkozik. Ezt az energiát nem teljes egészében, hanem körülbelül 85%-ban lehet felhasználni a hosszú távú működéshez. A második érték a pillanatnyi kimeneti teljesítménynek felel meg, azaz kevesebb, mint egy másodpercig tart. Ez lehetővé teszi, hogy több energiát fogyasszon az eszköz indításakor. Az is fontos, hogy az invertert a felhasználó igényei szerint válasszák ki. A túlméretezett inverter sokkal gyorsabban lemeríti az autó akkumulátorát;
  • Inverter hűtés - nagy teljesítményű eszközök esetén a hatékony hűtőrendszer az inverter nagyon fontos eleme. A ventilátor megvédi a készüléket a túlmelegedéstől;
  • Az aljzatok száma - a leggyakoribb az egy vagy két elektromos aljzat kialakítása;
  • Inverter mérete - a megfelelő méretek lehetővé teszik a készülék kényelmes elhelyezését az autóban rendelkezésre állló korlátozott helyen;
  • A szükséges védelem, például a túlmelegedés vagy a rövidzárlat elleni védelem lehetővé teszi az eszköz biztonságos használatát és védi a meghajtott berendezést.

A modern autóinverterek nagyon érdekes funkciója az auto-restart, amely akkor aktiválódik, amikor a túlterhelés elleni védelem bekapcsol, vagy ha a feszültség váratlanul leesik. Ennek a funkciónak az ismerete nélkül a felhasználó figyelmen kívül hagyhatja a készüléke automatikus kikapcsolását, és ha nem tudja azt időben elindítani, leolvadhat a hűtőszekrény.

A fentiek összefoglalása

A megfelelő autós inverter kiválasztását a leendő felhasználó valódi igényei alapján kell elvégezni. Ha csak a laptop tápellátására van szükség, akkor a gazdaságilag indokolt választás egy módosított szinuszhullámú inverter lesz. Ha viszont háztartási készülékeket kell táplálni, akkor szükség van egy tiszta szinuszhullámot előállító eszköz beszerzésére. Az inverternek rendelkeznie kell a várható fogyasztáshoz megfelelő árammal, és biztosítania kell a kényelmes és biztonságos használatot, ezért az inverter kiválasztásakor érdemes megfontolni, hogy az milyen eszközökkel tud működni.

A cikk forrása:

www.tme.eu

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
BMW GROUP CAREERS IN MARCH

LAUNCH CONTROL SPECIALIST

BIG TEST STAND PLANNER - E/E TESTING (F/M/X)

PROCESS PLANNER - E/E TESTING (F/M/X)

QUALITY SPECIALIST DRIVETRAIN & DRIVING DYNAMICS (F/M/X)

QUALITY SPECIALIST ELECTRIC / ELECTRONICS (M/F/X)

Média Partnerek