Elektromos autók vezeték nélküli töltése

KEMET ferrit lemezek

2021. június 26., szombat, 12:24

Címkék: elektromobilitás elektromos autó elektromos autó töltő elektromos hajtás elektromos jármű elektromos töltőállomás töltőállomás

Manapság az elektromos járművek egyre népszerűbbek. Az elektromos motorok fokozatosan felváltják a hagyományos belső égésű motorokat, és a jövőben egyre több elektromos járművet fogunk látni az utcán. Az elektromos meghajtások fejlődésének okai közé tartoznak a világ számos országában bekövetkezett jogszabályi változások, amelyek egyre korlátozóbb intézkedéseket határoznak meg a belső égésű motorral felszerelt járművek üvegházhatású gáz-kibocsátására vonatkozóan. Ezenkívül egyre inkább tudatosul a világban a környezetvédelem és az éghajlatváltozás elleni küzdelem szükségessége is.

Az elektromos járművek fő hátránya rövid hatótávolságuk, miközben az ipar fejlődését technológiai korlátok akadályozzák. Hagyományosan az elektromos autókat egy kábel segítségével töltik, amelyet a jármű megfelelő aljzatába kell bedugni. A hosszú töltési idők elrettenthetnek, különösen rossz időjárás esetén. A válasz ezekre a kihívásokra a vezeték nélküli töltőrendszer, amely egyre dinamikusabban fejlődik az egész világon. A vezeték nélküli töltőrendszer az elektromágneses indukciót használja. Váltakozó áramot vezetnek át az adótekercsen, ami váltakozó mágneses teret hoz létre a tekercs körül. Miután a második (vevő) tekercset rövid távolságra elhelyezte, megfigyelheti az elektromágneses indukciót a vevőtekercsben, és amikor az áramkör zárva van, áram folyik át rajta, így lehetővé válik az akkumulátor feltöltése. A légrés transzformátor hasonló elven működik.

Elektromos autók könnyű feltöltése

Az elektromos járművek induktív töltése, a vezető szempontjából, a töltőállomásra történő vezetésből áll. Ezáltal a tekercseket optimális közelségbe kerülnek. Az akkumulátor megkezdi a töltést, nagyméretű kábelek használata nélkül, mint a hagyományos módszer esetében. A rendszer elvének még jobb szemléltetése érdekében, hasonlítsuk össze a vezeték nélküli okostelefon töltésével, ami az utóbbi években egyre népszerűbb. A telefon töltésekor a készüléket az indukciós lemezre helyezzük. A folyamat teljesen megegyezik a jármű töltésével, az egyetlen különbség az, hogy a skála nagyobb.

Elektromos járművek jobb töltési hatékonysága

A vezeték nélküli töltőrendszerek tervezői a töltés hatékonyságára fordítják a legnagyobb figyelmet. Ezért újabb és újabb lemezeket fejlesztenek ki, amelyek szinterezett fém-oxidokból készülnek a lehető legnagyobb hatékonyság elérése érdekében, a vezeték nélküli töltés hatékonyságának növeléséért. A hagyományos megoldásokban a töltőberendezés egy fémházra épül, amely sajnos elnyeli a mágneses teret, és jelentősen csökkenti az egész rendszer hatékonyságát. A megoldást a KEMET gyártmányú ferritlemezek jelentik. A lemezt a töltőkészülék tekercse és a fémház közé helyezik, ezáltal nagymértékben növelve az energiaátadás hatékonyságát.Az energiaveszteségek környezeti hőmérséklettől való függését elemezve megállapítható, hogy a hagyományos anyagoknak (kék görbe) a legkevesebb veszteségük 100°C körüli hőmérsékleten történik. Ezzel szemben a legnagyobb veszteségek szobahőmérséklet körül jelentkeznek. A KEMET ferritlemezeket az különbözteti meg, hogy az energiaveszteségi jellemzőik (vörös görbe) sokkal kedvezőbbek. Az energiaátvitel hatékonysága szobahőmérsékleten és 100°C-on egyaránt hasonló. Ez a tulajdonság lehetővé teszi a lemezek hatékony használatát hideg éghajlaton, például Alaszkában vagy Skandináviában, és meleg éghajlaton is, például Hawaiin.

Megfelelő ferritlemezek kiválasztása

A KEMET ferritlemezek szabványos mérete 100x100 mm. Kiválaszthatjuk ugyanakkor a lemez vastagságát. A termékcsalád 4, 6, 8, 10 és 12mm vastag lemezeket tartalmaz. A lemez vastagsága befolyásolja a készülék súlyát- minél vastagabb a lemez, annál nagyobb a súly. A lemezek 3,7 kW, 7,7 kW vagy akár 11 kW teljesítményszinteken működnek. Ezenkívül a KEMET nem szabványos méretű lemezeket is kínál az ügyfél igényeinek megfelelően.A megfelelő lemez kiválasztásakor a tervezőknek különös figyelmet kell fordítaniuk a ferritlemez megfelelő vastagságának kiválasztására. Túl vékony lemez választása veszélyezteti a vezeték nélküli töltőrendszer tulajdonságait és teljesítményét. A ferritlapok alkalmazást megtalálhatjuk az autóiparban és az iparban, valamint a vezeték nélküli töltőrendszerekben is. Ha érdeklik a KEMET ferritlemezeket használó vezeték nélküli járműtöltő rendszerek, kérjük, forduljon tanácsadóinkhoz, akik segítenek kiválasztani a megfelelő terméket.

A cikk forrása:

www.tme.eu

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
AUTOMATIZÁLÁS

Az elektromos megfogók elejtik a munkadarabot?

Média Partnerek