TRUMPF lézerrendszerek az akkumulátorgyártás teljes folyamatláncához

Költséghatékony gyártás az akkumulátorcelláktól az akkumulátorcsomagokig

2022. szeptember 29., csütörtök, 06:00

Címkék: akkumulátor autóipar autóipari beszállító elektromobilitás elektromos autó hegesztés hegesztéstechnika lézer lézeres hegesztés lézerhegesztés Trumpf

A lemezmegmunkálásban technológiai éllovasnak számító TRUMPF a stuttgarti Battery Show Europe szakkiállításon mutatta be a lítiumion-akkumulátorok gyártásának teljes folyamatláncához kifejlesztett lézerrendszereit. A portfólió a teljes spektrumot képes kiszolgálni az elektródagyártástól a cellák nagyobb egységekbe történő összekapcsolásán át a kész akkumulátorcsomagok létrehozásáig.

A TRUMPF kínai és koreai akkumulátorgyártókkal együttműködve tett szert évtizedes tapasztalatra a lézeres alkalmazások terén, és napjainkban már az összes jelentős akkumulátorgyártó beszállító partnerének számít Ázsiában, Európában és az Egyesült Államokban.

Van lézer, van e-mobilitás

Az autóipar átalakulása és az elektromos járművek térhódítása a lézerrendszerek terén úttörő TRUMPF számára is új piaci lehetőségeket nyitott meg. A vállalat csak az elmúlt pénzügyi évben több mint 1 000 lézerrendszert értékesített az akkumulátorgyártás számára. Az e-mobilitás pedig majd csak ezután áll igazán növekedési pályára, hiszen a politikai és gazdasági keretfeltételek idén újabb lendületet adtak az elektromos gépjárművek fejlesztésének és gyártásának. Európában több gigawatt kapacitású akkumulátorgyárak épülnek, melyekben égető szükség lesz a modern lézerrendszerekre. Napjainkban a legtöbb alkalmazás nagy – legalább 3 kW – teljesítményű lézereket használ a termelékenység növelése érdekében.

A korong-lézer technológiás hegesztés felgyorsítja az akkumulátorcellák gyártását

Az akkumulátorgyártásban használt számos lézeres alkalmazásra jó példa az egyes akkumulátorcellák összekapcsolására szolgáló gyűjtősínek hegesztése. Ehhez a TRUMPF egy 6 vagy több kW-os TruDisk korong-lézerből, feldolgozóoptikából, folyamatérzékelőkből – például a hegesztési mélység ellenőrzésére – álló rendszert, valamint megfelelő szoftvert és vezérlőrendszert tett elérhetővé. Az alkatrészek összhangja és az átfogó alkalmazási ismeretek felgyorsítják az akkumulátorcellák gyártását és csökkentik a selejtszámot.

A lézertechnológia elengedhetetlen az akkumulátorcsomagok gyártásához. A TRUMPF az elektromos járművek gyártási alkalmazásainak mindegyikére kínál élvonalbeli megoldásokat (Forrás: TRUMPF)

A TRUMPF a can-cap hegesztés specialistája

Egy másik alkalmazási terület az úgynevezett „can-cap hegesztés”, vagyis az akkumulátorburkolat (can) közegmentes lezárása a készülék fedelével (cap). A TRUMPF lézerek pórusok és repedések nélkül zárják le az elektródacsomagot tartalmazó alumíniumházakat a fedéllel. A működés során még a legkisebb repedések is veszélyes meghibásodásokhoz vezethetnek. A TRUMPF BrightLineWeld technológia kevés fröccsenéssel járó hegesztést és a legnagyobb folyamatbiztonságot garantálja. A rendszer lelke a szabadalmaztatott 2 az 1-ben lézerfénykábel, amely belső és külső szálmagot tartalmaz. Ezáltal a lézeren belül a lézerteljesítmény rugalmasan elosztható a mag, a 2 az 1-ben lézerfénykábel gyűrűje és az alkalmazásspecifikus optimum között. Így a teljesítményelosztás az anyagtól függően optimálisan beállítható a kívánt eredményre.

Alumínium hőcserélők gáztömör hegesztése lézerrel

Az akkumulátorcsomagok hőcserélőinek gáztömör hegesztése különösen igényes műveletnek számít. A gyártó cégek mindeddig gyakran forrasztási technológiával végezték el a műveletet, de a lézer már középtávon képes lesz kiváltani az eljárást. Ennek feltétele azonban a lézeres hegesztés felgyorsítása volt. A TRUMPF által kifejlesztett többfókuszos optika több mint 15 méter/perc hegesztési sebesség elérését teszi lehetővé.

www.trumpf.com

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
BMW GROUP ÁLLÁSAJÁNLATOK JANUÁRBAN

AUTOMATIZÁCIÓS MÉRNÖK (F/M/X)

LOGISZTIKAI TERVEZŐ (F/M/X)

KARBANTARTÓ MÉRNÖK

TERMELÉSTÁMOGATÓ TECHNIKUS

IT SPECIALIST WORKSPACE (F/M/X)

Média Partnerek