Mire érdemes odafigyelni felületkezelő berendezések vásárlása során?

Az ipari felületkezelő technológiák jelentősége

2015. július 06., hétfő, 14:51

Címkék: felületkezelés felülettechnika használt gép Surplex

Az ipar több ágazatában is találkozunk felületkezelési eljárásokkal, amelyek során a munkadarabok felszínét kezelik, hogy megfeleljen bizonyos jellemzőknek. A művelethez számtalan különböző gép áll rendelkezésre, akár fa, akár különböző fémek felületkezelése szükséges. Nagy szériák optimális minőségben történő előállításához félautomata, illetve teljesen automatikus gépeket használhatunk, amelyek hatékonyan és pontosan dolgoznak.

A felületkezeléshez alkalmazott gépeket megvásárolhatjuk újonnan és használtan is. Sok vállalkozás igényel ilyen berendezéseket, de nem mindegyik rendelkezik az új gép beszerzéséhez szükséges beruházási kerettel. Ilyenkor megfelelő megoldás egy jó karban tartott használt gép megvásárlása.

Milyen eljárásokat használunk fémek felületkezeléséhez?

A fémfelületek legnagyobb ellensége a korrózió, amelynek elkerülése érdekében védeni kell a fémtárgyakat. A fémet leginkább a nedvesség és a hőhatás károsítja. A kezelés módszerei a festés, lakkozás, eloxálás, krómozás, nikkelezés, horganyozás, foszfátozás, bronzzal, arannyal illetve ezüsttel történő bevonás. A művelethez tartozik a fém anyagok felületének előkészítése, oxidmentesítése, zsírtalanítására és tisztítása is. Ezzel eltávolítják a munkadarabra tapadt szennyeződéseket, így a tárgy alkalmassá válik a védőbevonat felvitelére. A felületkezelés történhet kémiai, elektrokémiai vagy a termikus módszerekkel.

Használt ALKO festékköd-elszívófal a Surplex-től

Az alkalmazott módszertől függően a felületkezelés javítja

 • a fémtárgyak korrózióval szembeni ellenálló képességét,
 • a felület keménységét, kopásállóságát,
 • kémiai ellenálló képességét,
 • elektromos vezetőképességét,
 • forraszthatóságát,
 • tapadóképességét
 • és nem utolsó sorban a megjelenését.

A fémfelület-kezeléshez leggyakrabban használt berendezések: fúvógép, festőkabinok, porszóró falak, szóróalagutak, porleválasztók, előkezelő berendezések, mosók és szárítók.

Használt FORMECO pároló készülék a Surplex-től

Fa felületek kezelésének módszerei

A faanyag idővel károsodik, felülete elszíneződhet ultraibolya sugárzás, vegyi vagy  hőmérsékleti hatások következtében, illetve rongálhatják biológiai károsítók (baktériumok, gombák, rovarok és más állatok), valamint tűz is. Fa felületek kezelése abból a célból történik, hogy vékony védőbevonattal akadályozza meg a termék állagának romlását, védje a felületet a kémiai és biológiai hatások ellen és meghosszabbítsa a használhatóság időtartamát. A felhasználható bevonatok között alapozókat, festékeket, lakkokat, laminátokat és furnérokat találunk. A felületkezelés egyaránt szolgál esztétikai célokat és állagmegóvást.

 A festés illetve lakkozás általában a következő lépésekben történik:

 • Csiszolás
 • Alapozás
 • Szárítás
 • Rétegek közti csiszolás
 • Fedő réteg felhordása, pihentetés

Ennek megfelelően a fafelület-kezeléshez leggyakrabban használat berendezések: csiszológépsorok, festék- és lakkszóró berendezések, beégető szekrények, elszívó berendezések, prések, összerakó és kirakó asztalok és méretre vágó berendezések.

Használt GIARDINA festősor a Surplex-től 

Új vagy használt berendezést érdemes vásárolni felületkezelés céljára?

A megfelelő felületkezelő berendezés kiválasztásánál számos tényezőre kell figyelnünk:

 • A gép ára. Az új berendezések drágábbak, mint a használtak, ezért költségkímélő megoldás használt gépet választani.
 • A műszaki jellemzők. Az új gépek modernebbek, viszont át kell gondolni, kihasználnánk-e az általuk nyújtott összes funkciót. Pontosan meg kell határozni, hogy milyen műszaki paraméterek szükségesek. Egy használt gép is megfelelhet a célra. Az is előfordulhat, hogy használtan jobb műszaki jellemzőkkel rendelkező eszközt szerezhetünk be ugyanannyiért, ez a használt berendezés előnye lehet.
 • Garanciaidő, alkatrészellátás, szervizlehetőség – és költség. Az új gépekre mindig kapunk néhány év garanciát, ez fontos előny. Ha használtat vásárolunk, tájékozódjunk előtte az alkatrészellátásról és a szervizlehetőségekről. Használt berendezés esetében általában magasabb javítási és karbantartási költségekkel kell számolnunk. Akkor érdemes használt eszközt venni, ha annak éves értékcsökkenési leírása és az éves szervizköltsége összességében alacsonyabb, mint az új gép éves értékcsökkenési leírása.
 • Energiafelhasználás. Az új gépek hasonló teljesítmény mellett kevesebb energiát használnak fel, mint a régiek. Hasonlóan kell számolnunk, mint a javítási-karbantartási költségnél: ha az értékcsökkenési leírás + energiaköltség értéke alacsonyabb a régi eszköznél, érdemes a használtat venni.

Ha professzionális felületkezelő technikára van szükség, használt és új berendezések egyre bővülő kínálatából válogathatunk. Ha nem biztos egy új gép megtérülése vagy alacsony az igénybe vehető beruházási keret, jó döntés egy használt berendezés vásárlása. Minőségi és kedvező árú megoldást jelentenek a vezető gyártók használt gépei.

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
AUTOMATIZÁLÁS

Az elektromos megfogók elejtik a munkadarabot?

Média Partnerek