Csökkentek az ipari termelői árak januárban az EU-ban

2015. március 04., szerda, 09:35

Címkék: eu ipari termelői árak

Januárban 1,2 százalékkal csökkentek az ipari termelői árak az Európai Unióban a tavaly decemberi 1,1 százalékos visszaesés után - jelentette kedden az EU statisztikai hivatala, az Eurostatnak.

Az EU-ban az energiaárak 4,8 százalékkal csökkentek az előző havihoz képest, a közbülső termékek ára 0,4 százalékkal, a nem tartós fogyasztási cikkek ára 0,2 százalékkal ment lejjebb. Ezzel szemben a tartós fogyasztási cikkek termelői ára 0,2 százalékkal nőtt, a beruházási javaké 0,3 százalékkal emelkedett.

Akárcsak az EU-ban, az eurózónában is havi  0,9 százalékkal mérséklődtek a termelői árak januárban. Legjobban itt is az energiaárak estek vissza, 3,2 százalékkal egy hónap alatt.

Az uniós tagállamok közül januárban Hollandiában csökkentek legjobban az ipari termelői árak, összesen 3,6 százalékkal. Litvániában 3,1 százalékos, Nagy-Britanniában 2,9 százalékos, Írországban 2,6 százalékos árcsökkenés volt.

A legnagyobb, 0,4 százalékos drágulást Lettországban mérte az Eurostat. Luxemburgban és Máltán volt még 0,1 százalékos áremelkedés, míg Romániában és Szlovéniában nem változtak a termelői árak.

Az Eurostat adatai szerint Magyarországon januárban  2 százalékkal csökkentek a termelői árak az előző hónaphoz képest, éves összehasonlításban pedig 4,4 százalékos árcsökkenés volt. Tavaly decemberben 0,8 százalékos havi és 2,5 százalékos éves csökkenést mért az Eurostat.

(MTI)

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
AUTOMATIZÁLÁS

Az elektromos megfogók elejtik a munkadarabot?

Lehet a vákuum is gazdaságos

Média Partnerek