Beszélhetünk feldolgozóipari válságról?

A vezető hazai szerszámgép forgalmazók a megrendelés állomány csökkenése ellenére nem látják borúsan az elkövetkező éveket.

2019. november 19., kedd, 06:00

Címkék: autógyár autógyártás autóipar autóipari beszállító forgácsolás Haas CNC Helvet Kft. ic-Hungary Lang & Társai Kft. lemezmegmunkálás szerszámgép szerszámgépipar

A nemzetközi szerszámgépipar a nyolcadik éve tartó szárnyalás után 2018 negyedik negyedévében határozott lejtmenetbe kezdett. Ez senkinek sem okozott meglepetést, az okokat már széles körben azonosították és megvitatták. De mennyire lesz tartós a dekonjunktúra és milyen hatással lesz a hazai beszállítókra?

Haas, Péntek György területi értékesítési vezető

Egyelőre nem éreztük meg a dekonjunktúrát. A közvetlen autóipari szegmensben érezhető a visszaesés, de a kis- és középvállalati szektorban továbbra is sok a munka. A beruházásokat mindenesetre sokkal jobban átgondolják és több beszerzés azért húzódik, mert kivárnak az ügyfelek. Két irányból is próbáljuk segíteni az ügyfelek az új gépek vásárlásában. Az egyik a folyamatos akciózás, ami teljesen transzparensen zajlik, hiszen a nyílt árak mindenki számára megtekinthetők online. A másik segítség a kedvező finanszírozási konstrukció. Az automatizálási rendszerek iránt növekvő érdeklődést tapasztalunk. Ezen a téren a gyártó arra törekszik, hogy minden rendszert egy kézből kínáljon az ügyfeleknek és ez a stratégia 2020-ban már nagyon gyümölcsöző lehet a számunkra. A cél jövőre is a növekedés az európai szerszámgéppiacon. Ehhez hosszabb távon a szakképzés támogatása is hozzájárulhat, hiszen erősíteni kívánjuk az együttműködést a közép- és felsőoktatási intézményekkel és a Haas Műszaki Oktatási Központok számát is bővítenénk Magyarországon.

Helvet Kft., Walter Szabolcs divízióvezető

Nem szignifikánsan, de tavasz óta enyhén nálunk is csökkent az új szerszámgépek iránti kereslet. A nyár gyakorlatilag megállást hozott magával és a szokásos őszi fellendülés sem volt olyan mértékű, mint az elmúlt években. Továbbra is vannak olyan gépszállításaink, ahol a pályázati források is szerepet játszanak, ezért a lassulás oka egyértelműen a gépjárműipar visszaesése. Nem vettük észre, hogy bizonyos gépkategóriák különösen érintettek lennének a hanyatlásban, vagyis minden beruházási döntést a kivárás jellemez. A Sisma esetében főleg a kelet-európai országokban esett vissza a vásárlások száma, míg egyes dél-európai országokban, például Portugáliában meglepő módon semmilyen csökkenés nem érzékelhető. Magyarországot az jellemzi, hogy ahol már korábban elindult az egyeztetés a gépvásárlásról, ott a döntést halogatják, a többi gyártó cég pedig egyelőre csak gyenge érdeklődést mutat az új gépek iránt, mivel nem látják tisztán a jövőt.

Gépforgalmazóként annyit tehetünk, hogy több és jobb szolgáltatást nyújtunk a gépeink mellé, igyekszünk korábban megismerni minden gyártási igényt. Bizonyos esetekben működhet az árkedvezmény is, bár az ide kapcsolódó lehetőségek tárháza eléggé beszűkült a forint gyengülésével. Sokkal kivitelezhetőbb, ha a gépbeszerzést más termékkel is össze tudjuk kapcsolni, vagy kiterjesztett garanciát tudunk kínálni. Az optimista megközelítés szerint 2020-ban 3-4 százalékkal bővülhet a forgalmunk, de reálisan nézve talán az idei forgalom megtartása is nehéz lesz – ebben segíthet, hogy 20-30 százalékban vannak nem autóipari ügyfeleink is.

IC-Hungary Kft., Horváth Tamás ügyvezető igazgató

Május óta nem a megszokott módon haladnak előre a meglévő projektjeink a gépvásárlás irányába, új projekt pedig jóval kevesebb indul. A pályázati forrásokkal megtámogatott gépbeszerzéseket az ügyfelek végigvitték az év folyamán, így nem azonnal érződött nálunk a kereslet csökkenés, de a következő hónapokra már csökkenő eladásokkal számolok. Mivel új pályázatok sem indultak, így ez tovább erősíti a dekonjunktúrát. 2017-ben és 2018-ban az év végére is meglehetősen magas forgalom jutott, ez idén elmarad és ez már a 2019-es forgalomban is éreztetheti majd a hatását.

Nem gondolom, hogy megszűntek a beruházási projektek, csak hosszabb-rövidebb időre megálltak, mivel az ügyfelek megrendelés állománya is csökkenésnek indult. Ahol nem mutatkozik a megrendelés állomány csökkenése, ott jó eséllyel nem autóipari beszállítóról van szó – vagy elektromos autókba gyárt alkatrészeket. A régióhoz képest a magyarországi Sodick eladások még viszonylag magas szinten maradtak, a többi géptípusból az alacsony darabszám miatt nem rajzolódik ki egyértelmű trend. A használt gépek terén nem érzek még kereslet növekedést, de van rá esély, hogy ez megindul és mi is többet foglalkozunk majd a használt gépekkel. Semmiképpen sem gondolom, hogy egy újabb 2008/2009-es válság elé nézünk.

Lang & Társai Kft., Holczer Dávid gépértékesítési tanácsadó

A lemezmegmunkáló gépek piacát sokkal kisebb mértékben befolyásolják az autóiparból érkező hírek, mint a forgácsoló berendezések iránti keresletet. A lemezipar számára fontos építőipari gyártás is erősen exportorientált, de erősebb alapot jelent a magyarországi építőipar szárnyalása, amiből a hazai kkv-k is profitálni tudnak. Az építőipari konjunktúra is a vége felé közeledik, érdekes időszak áll tehát előttünk, de az autóipari beszállítók útkeresése a lemezfeldolgozásban 2019-ban nem éreztette a hatását. Az ügyfeleink idén inkább arról számoltak be, hogy egyre több és több munka érkezik hozzájuk – látszik tehát, hogy a jelenlegi piaci anomáliák kizárólag az autóiparra korlátozódnak.

Ami minket jobban érint, az az, hogy az év végére elfogytak a pályázati kiírások és 2020-ra sem látszik, hogy visszatérne a korábbi évek forrásbősége, meg kell tehát várnunk azt, hogy milyen forrásokat tud az EU, vagy esetlegesen a magyar kormány biztosítani eszközbeszerzésre. Ide kapcsolódik, hogy több esetben a pályázati folyamat elhúzódása miatt nem tudják az ügyfelek elindítani a gépbeszerzést. A Prima Power forgalmazójaként veszíteni nem tudunk a helyzeten, csak nyerni, mivel a márka Magyarországi megjelenése más fordulatszámon pörög mint korábban, így reményeink szerint a sikeres projektek száma is csak növekedni fog a jövőben. 

TechMonitor-összeállítás

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
BMW GROUP ÁLLÁSAJÁNLATOK JANUÁRBAN

AUTOMATIZÁCIÓS MÉRNÖK (F/M/X)

LOGISZTIKAI TERVEZŐ (F/M/X)

KARBANTARTÓ MÉRNÖK

TERMELÉSTÁMOGATÓ TECHNIKUS

IT SPECIALIST WORKSPACE (F/M/X)

Média Partnerek