Az optimista hangulat és a fékre tett láb között

A fémpar lehetőségei és kihívásai a 2023-as esztendőben

2023. január 20., péntek, 10:33

Címkék: árverés aukció használt gép online platform online portál Surplex

Az elmúlt hetekben sok vállalat vegyes érzésekkel tekintett a 2023-as új év elébe. Az elmúlt két esztendő fordulóját meghatározó és nagymértékű korlátozásokat okozó koronavírus-világjárvány jelentősége egyre csökken. Még Kína is, az az ország, amely egészen a közelmúltig a lehető legszigorúbb „no covid” stratégiát folytatta, az enyhítésekre helyezi a hangsúlyt. Az ipar azonban még továbbra sem lélegezhet fel.

Az ukrajnai háború tavaly februári kitörése nemcsak az EU gazdaságára és termelésére volt hatással, hanem az egész világra. A közgazdászok nehéz időszakot prognosztizálnak a világgazdaság számára. 

Az árnyomás egyre csak nő, sok vállalat pedig a végfelhasználókra hárítja át a nyersanyag- és energiaköltségeket. Emellett az energiaárak azonban a vártnál kevésbé emelkedtek, az EU belső piaca pedig a borúlátó előrejelzések ellenére stabilabbnak bizonyult, mint azt számos szakértő kezdetben feltételezte. 

A 2023-as kihívások

Minden év elején közzéteszik a globális kockázatokról szóló jelentést (Global Risk Report) az évre vonatkozó előrejelzésekkel. 2023 legnagyobb kihívásai a következők: Növekvő költségek az élet és a gazdaság minden területén, éghajlatváltozás és erőforráshiány.

A válságok azonban jelenthetnek leállást, ugyanakkor lehetnek az innováció mozgatórugói is – arra ösztönözve a vállalatokat, hogy kérdéseket tegyenek fel saját termelésükre vonatkozóan és optimalizálják azt.

A (német) VMDA felmérése szerint a megkérdezett ipari döntéshozók 48%-a visszafogottan optimistán, és csupán 14%-uk tekint pesszimistán az idei évre. A 2023-as év kihívásai azonban eltérőek a különböző iparágak számára.

Megrendeléstartalék a fémiparban

Az aktuális piaci helyzet komoly nyomás alá helyezte a fémipart, az enyhülés pedig nem látszik elérhető közelségben. Főleg az anyaghiány és a magas energiaárak nehezítik meg a termelést és növelik a költségeket. A PwC könyvvizsgáló és tanácsadó cég egyik tanulmánya szerint a berendezés- és gépgyártó ipar döntéshozóinak egyharmada piaci visszaesésből indul ki. Az elmúlt hónapokban számos – különösen európai – üzem kétszámjegyű megrendeléscsökkenést könyvelhetett el az előző évhez képest. Valódi válsághangulat azonban még nem érezhető az iparágban. Sok üzem megrendeléstartalékot alakított ki, és így csak enyhe termeléscsökkenéssel számolnak. Azonban az, hogy ez a tartalék meddig fog kitartani, a pillanatnyi helyzet további alakulásától függ. 

Felkészülve a jövőre 

Infláció, ellátási láncok, fenntarthatóság – számos olyan kérdés, amely döntően meghatározza az iparág sikerét vagy kudarcát. Az aktuális gazdasági és geopolitikai helyzet csak korlátozott mértékben tesz lehetővé előrejelzéseket arra vonatkozóan, hogy a 2023-as év hogyan fogja befolyásolni a termelést. A vállalatoknak azonban lehetőségként kell tekinteniük a kihívásokra, és saját üzemük bővítésére és korszerűsítésére kell összpontosítaniuk. 

Ennek során észszerűen kell felhasználni a költségvetésüket, az új beruházásokkal pedig pontosan kell kalkulálniuk. 

Ahhoz, hogy az emelkedő árak és az ellátási láncok problémái ellenére 2023-ban is versenyben maradhassanak, érdemes használt gépekbe beruházniuk. Ezek magas minőség mellett alacsonyabb áron elérhetők, és rövid időn belül alkalmazhatók. A Surplex ipari aukciósház professzionális munkatársaival együttműködve a vállalatok így megtalálhatják a számukra legmegfelelőbb gépet; és hozzáértő, teljes körű szolgáltatás segítségével, használt gépekkel korszerűsíthetik saját termelésüket. Ez lehetővé teszi az üzemek számára, hogy egy kicsit elvegyék a lábukat a fékről.

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
AUTOMATIZÁLÁS

Az elektromos megfogók elejtik a munkadarabot?

Lehet a vákuum is gazdaságos

Média Partnerek