Az elektromos Neue Klasse modellek lelke is Debrecenben készül

2022. december 09., péntek, 06:00

Címkék: állás állásajánlat autógyár autógyártás BMW car debrecen mérnöki állás

Javában zajlik a BMW Group legújabb gyáregységének, a 140.000 m2-en elterülő akkumulátor-összeszerelő üzemének építése, ahol a BMW Neue Klasse modellekben használt hatodik generációs akkumulátorokat készítik majd.

Ezek az akkumulátorok a BMW nagyszabású kutatásainak és fejlesztéseinek köszönhetően hatalmas fejlődésen mentek át az előző generációhoz képest.

Felépítésük a sejtkémia szintjén is sokat változott. Az anódoldal szilikontartalma nőtt, katódoldalon pedig a nikkeltartalom lett magasabb, a kobalttartalom pedig csökkent. Ezek az újítások 20%-kal nagyobb energiasűrűséget eredményeznek, a töltés gyorsasága és a hatótáv akár 30-30%-kal növekedhetnek általuk.

A gyártástechnikát is nagyszabású újítások jellemzik. Az eddigi prizmaformájú akkumulátorcellákat hengeresekre cserélik, a cellamodulszint pedig a modellre szabhatóság és helytakarékosság érdekében megszűnik. A cellákat a Neue Klasse modellek padlólemezékbe épített fém házakba szerelik majd.

Fenntarthatósági szempontból az akkumulátorgyártás két kritikus területe a felhasznált nyersanyagok és az előállításhoz szükséges áram forrása, melyeket a vállalat rendkívül komolyan vesz.

A BMW Group és partnerei kötelezettséget vállaltak, hogy kizárólag a környezetvédelmi és társadalmi normáknak megfelelő bányákból származó, illetve újrahasznosított nyersanyagokkal dolgoznak, továbbá csak megújuló forrásból származó zöldenergiát használnak a gyártáshoz. Ezen felül a BMW mérnökei azon is dolgoznak, hogy egy olyan zárt körforgású rendszert hozzanak létre, ahol az akkumulátorgyártáshoz szükséges nikkel, lítium és kobalt kinyerhető az elhasznált akkumulátorokból, és felhasználható az új darabok gyártásához.

Ezen fejlesztéseknek köszönhetően az újgenerációs akkumulátorok gyártásával járó károsanyag-kibocsátás akár 60%-kal, az előállítási költség pedig akár 50%-kal csökkenhető a korábbi technológiákhoz képest.

A fenntarthatóság érdekében a bajor autógyártó óriás a logisztikai távolságokat - gyárai és alkatrészüzemei között - minimalizálja, ennek köszönhetően 2025-ben nemcsak a Neue Klasse modellek, de a bennük rejlő akkumulátorok gyártása is a világon először Debrecenben indul el.

Az épülő üzem, ahol az akkumulátorokat összeszerelik majd, több száz új munkahelyet teremt a térség lakói számára. Emiatt egyre több szakembert keresnek egyre több területre, a felvétel folyamatos, és azt javasolják mindenkinek, amennyiben jelenleg nem talál a szakterületének megfelelő pozíciót, hozzon létre új jelöltprofilt a karrieroldalukon.

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
AUTOMATIZÁLÁS

Az elektromos megfogók elejtik a munkadarabot?

Lehet a vákuum is gazdaságos

Média Partnerek