50 év az innováció élvonalában

2023. november 14., kedd, 06:00

Címkék: 3D koordináta méréstechnika koordináta méréstechnika mérés méréstechnika mérőgép mérőműszer Renishaw tapintós

Mire számítsunk 50 felett? A legtöbb vállalkozás számára elérhetetlennek bizonyul ez a mérföldkő, de a Renishaw víziója ennél jóval tovább mutatott.

Ha az alapító Sir David McMurtryt kérdezzük, akkor a Renishaw második 50 éve még sikeresebb és tartalmasabb lesz, mint amilyennek az első fél évszázad bizonyult. Hogy legyen mihez viszonyítanunk a várakozásainkat, tekintsük át nagy vonalakban, hogy mi történt az elmúlt 50 évben a világban – és mi a Renishaw világában.

 

Mi történt a világban?

Mi történt a Renishaw világában?

Az 1973-as olajválság vagy olajárrobbanás 1973. október 17-én kezdődő olajáremelkedés volt, ami jelentősen átértékeltette a fejlett világ üzemanyag-ellátásához való viszonyát, valamint a kommunista országok eladósodását vonta maga után, amellyel a keleti blokk összeroppanásához vezető folyamatok elkezdődtek.

1973

Sir David McMurtry és John Deer 1973. április 4-én bejegyezték a Renishaw első cégformáját. A cég jövőjét a McMurtry által feltalált kapcsoló típusú tapintó mérőfejre alapozták, amely nemcsak a Concorde repülőgépben használt Rolls-Royce/Snecma Olympus 593 gázturbinás sugárhajtómű gyártásakor felmerült méretellenőrzési problémát hidalta át, hanem végeredményben a koordináta-mérőgépeken végzett mérések automatizálását is lehetővé tette.

1977. május 25-én mutatták be a mozikban a Star Wars IV: Egy új remény (eredetileg Csillagok háborúja) című filmet, ami néhány hét alatt a filmtörténelem egyik legsikeresebb alkotása lett több mint 798 millió dolláros bevétellel világszerte. A film az újdonság erejével hatott a hatalmas űrállomásokkal, intelligens robotokkal, fénykardokkal és légpárnás hajókkal. Az elkövetkező harminc évben a franchise a populáris kultúra, illetve életünk részévé vált.

1977

Az MP1 kapcsoló típusú ellenőrző mérőfejrendszer bemutatása. A CNC-marógépekhez kifejlesztett mérőrendszer automatizált beállítást és ellenőrzést tett lehetővé. A kis méretű megmunkálóközpontok számára ideális mérőszonda vezetékes vagy indukciós üzemmódban használható.

1987. december 1-én indult meg a Csatorna-alagút építése. Az 50,5 km hosszú vasúti alagút a La Manche csatorna alatt az angliai Folkestone-t köti össze a franciaországi Coquelles városával. A közhiedelemmel ellentétben nem egy alagút, hanem egy alagútrendszer épült meg a La Manche csatorna alatt. Az alagútrendszer két, 7,6 m belső átmérőjű vonalalagútból és egy 4,8 m belső átmérőjű szervizalagútból áll. A teljes alagúthossz tehát 3 × 50,5 km, azaz 151,5 km. Egyik szakaszának főépítésvezetője Klados Gusztáv, a „metróguru” volt.

1987

 

Megjelent a főoszlopba szerelhető vagy mérőfejhez rögzíthető PH10 motoros fej, ami a tapintók automatizált, megismételhető újrapozicionálása révén az alkatrész összes felületének ellenőrzését lehetővé teszi. A szonda újradefiniálta a koordináta-mérőgépek képességeit.

Sűrű év volt 1987 a Renishaw életében: ebben az évben jelent meg az ML10 lézeres interferométer is. Az első lézeres interferométer szerszámgépek, koordináta-mérőgépek és egyéb helyzetérzékeny mozgásvezérlő rendszerek statikus és dinamikus teljesítményének felmérésére, figyelemmel kísérésére és javítására szolgált.

 

A 951 Gaspra a főöv belső széléhez közel keringő S típusú kisbolygók köréhez tartozó kisbolygó. Az első olyan kisbolygó volt, amelyet űrszonda megközelített: 1991. október 29-én a Galileo, útban a Jupiter felé, 16 000 km távolságban elhaladt mellette. Az űrszonda 2003-ban öngyilkos süllyedést hajtott végre: a Jupiter légkörébe ereszkedve égett el.

1991

A QC10 körtesztelő bemutatása. Az iparágban általánosan etalonként elfogadott körteszteléssel egyszerűen, gyorsan elvégezhető egy CNC-gép pozicionálási képességének ellenőrzése. Lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy értékeljék és nyomon kövessék gépeik állapotát, és gyorsan diagnosztizálják az esetleg karbantartást igénylő problémákat. Ezenkívül a problémákat okozó hibaforrások azonosítására is lehetőséget nyújt.

1998. november 20-án a Zarja modul pályára állításával kezdetét vette a Nemzetközi Űrállomás építése. Az űrállomás körülbelül 400-420 km magasságban, alacsony Föld körüli pályán kering. Az űrállomáson naponta 16 alkalommal van napfelkelte, illetve napnyugta.

1998

Ahonnan minden elindult: egy újabb kapcsoló típusú tapintó mérőfej bemutatása. A TP20 két fő részből – a mérőfejházból és a leválasztható tapintószármodul(ok)ból – áll, amelyeket magas ismétlőképességű, mozgatható mágneses csatlakozás köt össze.

2000. december 15-én végleg leállították a Csernobili atomerőmű IV-es blokkját, ezzel teljesen leáll az erőmű termelése. Az erőmű az 1986. április 26-án bekövetkezett baleset kapcsán vált világszerte ismertté, mely során megrongálódott a reaktor, a reaktorcsarnok, illetve a turbinacsarnok, valamint a reaktor üzemanyag-tartalmának mintegy 3,5~5%-a kijutott a természetbe.

2000

Az ezredfordulóra a Renishaw éves forgalma először lépte át a 100 millió fontot. Az év nem múlhatott el innováció nélkül: az NC1 érintésmentes lézeres szerszámbeállító a szerszámok beállítására, valamint törés- és kopásellenőrzésére szolgál.

2003. január 30-án készült el a Columbo bűnügyi sorozat utolsó része. Címszereplőjét, Columbo hadnagyot, a Los Angeles-i rendőrség gyilkossági ügyosztályának nyomozóját Peter Falk alakította. A sorozat hosszát jellemzi, hogy az utolsó részben két olyan színész alakította a két gyilkost, akik az első rész készítésekor még nem éltek.

2003

2003 aranybetűkkel vonult be a Renishaw történelmébe: ebben az évben alapították a magyarországi leányvállalatot egy nagyobb nemzetközi terjeszkedés részeként. Ma már idehaza sem találunk a repülőgépek, gépkocsik, okostelefonok, elektromos járművek akkumulátoraitól a napelemek gyártásán át a fogászatig olyan iparágat, amely valamilyen módon ne profitálna a cég innovációs erejéből.

2005. február 16-án lépett életbe a Kiotói Jegyzőkönyv (az Amerikai Egyesült Államok és Ausztrália támogatása nélkül). A Jegyzőkönyvben a fejlett országok vállalták, hogy a 2008–2012-es időszakra átlagosan 5,2%-kal csökkentik az üvegházhatású gázok kibocsátását az 1990-es bázisévhez képest.

2005

Megjelent a REVO® 5 tengelyes mérőrendszer. A REVO® rendszer nagy teljesítményű szkennelést, érintésmentes ellenőrzést és a felület minőségi elemzését teszi lehetővé egyetlen koordináta-mérőgépen. A multiszenzoros mérőrendszer soha nem látott sebességet és mérési rugalmasságot biztosított a pontosság csökkenése nélkül.

2011-ben a Nissan Leaf nyerte el Az Év Autója díjat. A Nissan Leaf[1] egy elektromos meghajtású, ferde hátú, ötajtós autótípus, amelyet a japán Nissan autógyár fejlesztett ki és bocsátott piacra 2010-ben. A Leaf az első, nagy tételben eladott, tisztán elektromos meghajtású autó. Magyarországi forgalmazásának kezdetére, 2013 tavaszára világszerte már 54 000 példány közlekedett az utakon. 2017-től a második generációs modell van forgalomban.

2011

Az Equator™ ellenőrző rendszer bemutatásának éve. Szabadalmaztatott, költségkímélő kivitele, illetve egyedülálló felépítése és működési elve révén az Equator rendszer a közepes és nagy sorozatban gyártott munkadarabok gyors összehasonlító mérésére alkalmas. Az évek során több ezer termelési mérnök gondolkodását változtatta meg és lépett elő a preferált mérőeszközükké.

A belga François Englert és az angol Peter Higgs kapták a fizikai Nobel-díjat. Higgs elsőnek hozta nyilvánosságra egy olyan, szubatomi részecske létezését, aminek minden egyéb szubatomi részecske tehetetlensége tulajdonítható. Ezt a részecskét, amit róla Higgs-bozonnak neveztek el, évtizedekig tartó kutatás után 2012-ben fedezték fel a CERN kutatóintézetben épített részecskegyorsítóban (Nagy Hadronütköztető).

2013

Az érintésvezérlést és a gépen belüli letapogatási képességet biztosító SPRINT™ mérőfej éve. A SPRINT™ technológiával működő mérőrendszerek az OSP60 mérőfejbe épített egyedülálló 3D érzékelő technológiát használnak, ezáltal lehetővé téve a CNC-szerszámgépek kifogástalan, nagy sebességű, nagy pontosságú mérését.

India Kínát megelőzve a világ legnépesebb országává vált, ezzel 1950 óta ez az első év, amikor nem Kína foglalja el a rangsor első helyét. A szubkontinens becsült népessége 1 426 000 000 fő. India növekedése 2021-ben és 2022-ben Kínáét is túlszárnyalta, így tavaly az Egyesült Királyságot maga mögé utasítva a világ ötödik legnagyobb gazdaságává vált. Az előzetes várakozások szerint India GDP-je már 2025-ben meghaladhatja Németország, majd 2027-ben Japán gazdasági teljesítményét.

2023

2023 az adatvezérelt gyártásban rejlő lehetőségek kiaknázásának éve. A Renishaw Central egy olyan gyártási adatplatform, amely összegyűjti és megmutatja a gyártás helyéről érkező folyamat- és mérési adatokat. Csatlakozik a mérőeszközökhöz a teljes gyártási folyamat során, és felbecsülhetetlen értékű betekintést nyújt a folyamatba. A gyártók ezeket az ismereteket felhasználhatják a folyamatok hibáinak elemzésére, azonosítására, előrejelzésére és kijavítására, mielőtt még azok bekövetkeznének.

És a jövő? Formáljuk együtt!

Forrás: Wikipédia

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
AUTOMATIZÁLÁS

Az elektromos megfogók elejtik a munkadarabot?

Lehet a vákuum is gazdaságos

Média Partnerek