AUTÓ-VILÁG-PIAC

E-versenyautókkal és a norelem támogatásával ügyesednek a fiatal tervezők

A tervezőmérnöknek készülő hallgatókat tette próbára az idei, tisztán elektromos versenyautó építésének és üzemeltetésének kihívására koncentráló Formula Student (Electric) verseny. Annak érdekében, hogy több csapatot is felkészítsen az eseményre, a VDI Racing Camp powered by norelem több mint 250 résztvevőt hívott össze Németország minden részéről, és minden csapatnak gépelemeket és támogatást nyújtott a rangos versenyhez.

50 év az innováció élvonalában

Mire számítsunk 50 felett? A legtöbb vállalkozás számára elérhetetlennek bizonyul ez a mérföldkő, de a Renishaw víziója ennél jóval tovább mutatott.

A fizetésképtelenné vált P.C.S. Precision Works Germany GmbH autóipari beszállító vállalat üzemi készletének árverése

A neves motor- és hajtóműalkatrész-gyártó, a P.C.S. Precision Works Germany GmbH üzemének kiürítése további lépés a folyamatban lévő fizetésképtelenségi eljárás során. A Surplex ipari aukciósház veszi át az üzemi készlet aukcióját. November 21-én így kiváló minőségű fémmegmunkáló gépek és tartozékok széles választéka kerül kalapács alá.

A gyártás fejlesztése szénszálas 3D nyomtatással

A szénszálas kompozit 3D nyomtatók, például a Stratasys F370®CR képességeinek segítségével a vállalatok kihasználhatják a szénszállal töltött hőre lágyuló műanyagok előnyeit, additív gyártással forradalmasítva a gyártási folyamatokat. Különösen igaz ez az autó- és járműipari gyártókra és beszállítókra. Cikkünkben három figyelemre méltó esetet osztunk meg, ahol már felismerték és alkalmazzák a szénszálas 3D nyomtatásban rejlő hatékonyságot, erőt és sokoldalúságot.

Őszi árkedvezmény Engel gépekre!

Duo/ duo combi, e-mac fast track és viper robotok

KUKA robotok az autóelektronikai gyártásban

Az automatizálásra szakosodott SAR vállalat komplett gyártósort fejlesztett ki elektronikai alkatrészcsoportok készítéséhez, amely tizenegy KUKA robot segítségével – teljesen automatikusan – állítja elő az elektromos autók „szívét”.

Karbonsemleges gyártást tervez a CATL Magyarországon

Teljes körű, a fenntarthatósági szempontokat szem előtt tartó európai akkumulátorgyártási értéklánc kiépítését tűzte ki célul a CATL – hangzott el az október 26-án harmadik alkalommal megrendezett Magyar Akkumulátor Napon. A nemzetközi eseményen tartott előadásában Jason Chen, a CATL európai operációért felelős vezérigazgatója kiemelte, hogy a CATL debreceni akkumulátorüzemét az elérhető legkorszerűbb gyártási technológiákkal szereli majd fel, összhangban a szén-dioxid-semlegességi törekvésekkel.

Olcsó húsnak híg a leve a gépgyártásban is?

A hazai gépgyártás komoly fejlődésen ment keresztül az elmúlt 20 évben, amit nem utolsósorban szemléletbeli fejlődés is követett. A minőség biztosítása már az alkatrészek beszerzésénél elkezdődik. Gazsi Péter, a Siemens Zrt. értékesítő mérnöke arra hívja fel a figyelmet, hogy a projektek csökkenése idején csak a megbízható és magas technológiai szintet képviselő berendezések gyártói maradnak életben – beszéljünk az iparág régi motorosairól vagy a reményteljes új belépőkről.

Óriásmegrendelést kapott a Siemens

Története egyik legnagyobb e-töltési infrastruktúra projektjét nyerte el a Siemens. A 200 egyenáramú (DC) e-töltő telepítéséből és digitális szolgáltatásokból álló megbízást egy iparvállalat, az Astor Enerji adta.

Kábel, ami összeköt

Ősszel, a Technológiai Napok négy napja alatt vitathatatlanul Budakeszi válik a hazai kábeltechnológia fővárosává. A kábelkonfekcionálás hazai krémje ilyenkor a kapcsolatépítés lehetősége és a különböző technológiák megismerése céljából látogat el a Komax impozáns székházának bemutatótermébe. A kábeltechnológia fellegvárában a modern technológiai know-how elsajátítása mellett az aktuális projektek személyes átbeszélésére is lehetőség nyílt.

Európától Ázsiáig: globális trendek, ellátási láncok és a használt ipari robotok szerepe

A robotikai ipar világszerte tartós növekedést könyvelhet el, melynek során Kína jár az élen. Németország a negyedik helyen van. A neves gyártók ellátási láncainak világjárvánnyal összefüggő nehézségei lassítják a hatalmas rendelésállományaik ledolgozását – ez az egyik oka annak, hogy a kínai robotgyártók iránt minden eddiginél nagyobb a kereslet. Másik lehetőségként a használt gépek vásárlása kínálkozik.

A Mewa Multitex szőnyegek tisztán tartják a gépjárműszervizeket és segítenek az elcsúszásos balesetek megelőzésében

Tizenöt évvel ezelőtt még minden autótulajdonos boldogan hordta kocsiját a kis garázsok csodákra képes, ezermester szerelőihez, akik olcsón vállalták a javításokat. Ma már legtöbben nagy, világos márkaszervizekbe járnak, ahol az elektronikával teletűzdelt modern személygépkocsikat tartják karban. Ezek az üzemek olyanok, akár egy laboratórium: sok a fény, fehérek a falak, tiszta, foltmentes a padló, a szerelők decens, egységes ruházatban teszik a dolgukat. Hogyan lehetséges ez? Nem használnak már olajat, kenőanyagokat vagy más folyadékokat a műhelyek?

Kelet-Európa 10 legnagyobb autóipari vállalata

Kelet-Európa központi jelentőségűvé vált az európai gazdaságban. A régióban az elmúlt években különösen az autóipar fejlődése volt lenyűgöző. Ez a 10 legnagyobb kelet-európai autóipari vállalat járult ehhez hozzá.

A head-up kijelzők mögötti technológia

A szem elé vetített, más néven head-up kijelzők (angolul: head-up display, HUD) technológiája a repülésből származik, napjainkban pedig már főként autókban kerülnek alkalmazásra. A képalkotó egység, az optikai modul és a vetítési felület együttműködésének köszönhetően a fontos információk közvetlenül a járművezető látómezőjébe vetítődnek. De hogyan működik ez pontosan? És hogyan gyártják az egyes komponenseket?

Elindult a hazai fejlesztésű napelemes gépkocsibeálló és -töltő sorozatgyártása

Megújuló energiaforrásból, közvetlenül is lehetne tölteni az idehaza is gyorsuló ütemben terjedő elektromos autókat egy magyar cég innovációjának segítségével. A DAV Mérnöki Kft. csütörtöki szakmai eseményén mutatta be hivatalosan a szigetszerűen üzemelő napelemes rendszerként használható, CarSol nevű szerkezetet. A rendezvényen Kiss Ernő, a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség elnöke is részt vett, aki az ágazat szereplőit és a lakosságot is érintő részleteket osztott meg az Energiaügyi Minisztériummal való egyeztetések legutóbbi fordulójáról.

High-tech gépek a tökéletes könnyűfém felnikért

A keréktárcsák gyártásába – a gyártástól a befejezésig – a részletekre való odafigyelés és a szakmai hozzáértés egyaránt szerepet játszik. A nagy kereslet kielégítése érdekében a ROC folyamatosan bővítette mind a gyár területét – hiszen minden egy garázsban kezdődött –, mind a gyártási kapacitását. Nem sokkal a vállalat alapítása után a marás tekintetében a DMU monoBLOCK sorozatból származó 5 tengelyes szimultán megmunkálóközpontok mellett döntöttek. Ma már 14 van a műhelyben, amelyeket 3 műszakos üzemben éjjel-nappal teljes kapacitással használnak. A ROC beta tesztelő ügyfélként 2022-ben öt 2. generációs DMU 75 monoBLOCK gépet tesztelt.

Mobil applikációval és új megbízásokkal erősít a Siemens

Siemens-töltőkkel bővül a németországi e-busz infrastruktúra. Egyablakos szolgáltatóvá lép elő a Siemens az e-töltés terén.

Akkumulátorcsere-hálózatot épít a CATL Kínában

A CATL stratégiai együttműködési megállapodást írt alá a Shandong Hi-speed Group vállalattal, melynek értelmében a két fél olyan új és innovatív energetikai megoldások kidolgozásában működik együtt, mint az elektromos nehéz-tehergépjárművek akkumulátorcseréje és a megújuló alapú áramtermelés. A megállapodást Wang Qifeng, a Shandong Hi-speed Group elnöke és Dr. Robin Zeng, a CATL elnök-vezérigazgatója írta alá szeptember 12-én.

Bővíti hazai e-mobilitási szolgáltatásait a Siemens Zrt.

A vállalat távdiagnosztikával és expresszellátási szolgáltatással teszi gyorsabbá és hatékonyabbá az e-mobilitási szervizportfolióját.

125 év az innováció jegyében

Újabb mérföldkőhöz érkezett el a robotika világában a világpiacon és hazánkban is meghatározó szerepet betöltő KUKA. 125 év egy ember számára mindeddig elérhetetlen életkornak bizonyult, de a vállalkozások között is megsüvegelendő, amelyik eléri ezt a matuzsálemi kort. Az a vállalkozás egészen biztosan tud valamit. Hogy mit, arról Perity Gábor, a KUKA CEE GmbH Magyarországi Fióktelepének cégvezetője és Grósz László, a KUKA Hungária Kft. Kutatás-Fejlesztési Központ vezetője beszélt a TechMonitor olvasóinak.

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
AUTOMATIZÁLÁS

Az elektromos megfogók elejtik a munkadarabot?

Lehet a vákuum is gazdaságos

Média Partnerek