Tovább szigorodnak a bevonatokra vonatkozó előírások

Hatodik PaintExpo nemzetközi iparibevonat-technológiai szakkiállítás

2015. november 20., péntek, 06:00

Címkék: bevonattechnika festék festés ipari bevonatok Karlsruhe kompozit nanokerámia PaintExpo 2016

Egyre szaporodnak a bevonatokra vonatkozó követelmények: a minőség mellett az egyediség és a fenntarthatóság is a fő szempontok közé került. A költségnyomás ellenére a versenyképesség fenntartása érdekében a cégeknek gyorsan és hatékonyan kell reagálniuk a változó követelményrendszerre.

Az iparibevonat-technológia idevonatkozó új termékeit, fejlesztéseit és trendjeit a 2016. április 19–22. között Karlsruhéban megrendezendő PaintExpo kiállítás mutatja majd be.

A bevonatok kulcsfontosságú szerepet játszanak az ipari termelés és a fogyasztási cikkek gyártása szinte minden területén, de a különböző felületekhez sokféle funkcionális és dekoratív követelményeknek kell megfelelni. Függetlenül attól, hogy fém, műanyag, fa, üveg vagy kompozitanyagot kell bevonattal ellátni, a követelmények magas minőségű, erőforrás-megőrző, rugalmas, környezetbarát, de ugyanakkor gazdaságilag is hatékony folyamatokat írnak elő.

Ökologikus, hatékony előkezelés

Az alumínium és cink előkezelésében még egyes esetekben használt króm(VI)-tartalmú termékek tilalma egy 2017. szeptember 21-ig tartó  átmeneti időszak után válik hatályossá, de jelenleg nem lehet megjósolni, hogy a króm-trioxid vagy az egyéb krómvegyületek bekerülnek-e a REACH 14. mellékletébe. Mivel minden átállás időigényes és költséges, a meglevő előkezelő rendszerek átalakítására vonatkozó minden információ aranyat ér. A PaintExpo kiállításon a krómmentes berendezések gyártói egy időben, egy helyen lesznek megtalálhatók. A bemutatott innovációk a fémfelületek, például a vas és cink foszfátozására szolgáló hagyományos előkezelő eljárásokra, valamint a nanokerámia-rendszerekre, valamint az acél, vas és alumínium alkatrészek tisztítására és előkezelésére használt, megújuló nyersanyagokból készült termékekre is kiterjednek.

A festési folyamatok egyszerűsítése

A festészeti műveletek során világszerte még mindig magas prioritást élvez az energia- és erőforrás-hatékonyság optimalizálása. A folyamatok egyszerűsítéséhez hozzájáruló fejlesztések közé tartoznak az úgynevezett egyrétegű rendszerek, mert ha egyetlen réteg festékkel ugyanazt az eredményt lehet elérni, akkor azzal jelentős anyagi és energiamegtakarítás érhető el. A bemutatásra kerülő megoldások közé tartoznak a védelmi és dekoratív feladatokon kívül egyéb funkciókat is ellátó folyékony és porfestékek is. Ezek közé tartoznak az öngyógyító, öntisztító, antimikrobiális, hőmérséklet-kiegyenlítő, jégrezisztens és fotokatalitikus festékrétegek. A porfestés terén az ultravékony zománcpor a vékonyabb – színtől függően akár 25 µm – rétegvastagság révén jelentősen csökkenti az anyagfelhasználást. A túlszórás hatékony eltávolítására folyamatosan növekszik a kereslet a keféket, elektrosztatikus feltöltődést vagy szemcseszórást alkalmazó szárazmosó rendszerek iránt.

Bevonattechnológia 4.0

A gőzgép, a futószalag és a számítástechnika bevezetése után beköszöntő negyedik ipari forradalom – ami valójában a moduláris, webalapú gyártásvégrehajtó (MES) rendszerek evolúciója – a bevonattechnikát is megcélozta. A rendszerek vízszintesen a teljes gyártási folyamatot és függőlegesen minden folyamatszintet behálóznak, ami lehetővé teszi a valós idejű, integrált adatgyűjtést, elemzést és grafikus megjelenítést. A gyártási és logisztikai folyamatok teljesen átláthatóvá válnak, az adatok pedig a világ bármely pontján elérhetők lesznek. A folyamatok így nemcsak PC-ről ellenőrizhetők és optimalizálhatók, hanem tetszőleges helyen laptopról, tabletről vagy okostelefonról is.

További információ és előzetes kiállítói lista a www.paintexpo.de honlapon érhető el.

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek