Milyen lesz a holnap gyártóberendezése?

A gyártásautomatizálás jövője az ipari robotoknál kezdődik.

2019. november 08., péntek, 06:00

Címkék: automatizálás balluff célgépek Fanuc Festo gépgyártás ipari robot kollaboratív robot robot robotika Schunk workshop

Több ezer ember értesült róla és több százan el is mentek rá: túlzás nélkül állítható, hogy a FANUC 2019. október 8–10. között rendezett Robotikai Workshop és Nyílt Nap rendezvénye az egész magyar iparra hatással volt. A rendezvény a diákoktól az első robot megvásárlását tervezgető cégeken át a profi rendszerintegrátorokig szinte mindenkinek tudott újat adni a gyártásautomatizálás terén.

„A háromnapos Robotikai Workshopon a FANUC szinte teljes termékválasztéka felsorakozott, mert minden egyes alkalommal szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy a FANUC-ot nemcsak robotikai beszállítóként érdemes beazonosítani, hanem komplett automatizálási megoldás szállítóként, amely igény szerint maró- vagy fröccsöntőgépet, CNC-vezérlést vagy éppen szoftveres megoldást is képes nyújtani – mondta Bagdi Attila, a FANUC Hungary Kft. marketing- és üzletfejlesztési specialistája. – Bár alapvetően ismert a portfóliónk az ügyfelek körében, olykor mégis jönnek olyan vevői visszajelzések, amikből arra következtetünk, hogy érdemes továbbra is hangsúlyozni a cég átfogó kompetenciáját. A mintegy félezer előzetes regisztrációból végül 400 vendég látogatott el hozzánk, ami iparági összehasonlításban kiemelkedő rendezvénnyé tette a workshopot. Nem megfeledkezve arról, hogy a rendezvényen a legmagasabb szintű döntéshozók, mellettük pedig a fejlesztő- és alkalmazásmérnökök, technológusok jelentek meg.”

Élő bemutatók számos ipari alkalmazásból

A workshop során állandó bemutatók – a robotos ívhegesztéstől a kamerás látórendszereken át az IoT-megoldásokig – demonstrálták a robotikában rejlő lehetőségeket, számos ipari alkalmazásra ajánlva hatékony megoldást. A rendezvény palettáját olyan társkiállítók színesítették, mint a Balluff, az European Conformity Check, a Festo, a Fronius, a Grenke, a Pilz, az Intergavel, a Schunk és a Troax, akik a szenzor-, a hegesztés-, a biztonság- és a megfogástechnika mellett a pnemutikai megoldásokat, a pályázati és finanszírozási lehetőségeket, valamint a használtgép-piacban rejlő esélyeket is megvilágíthatták a vendégek előtt.

„Olyan társkiállítókat igyekeztünk bevonzani, akikkel korábban nem volt hasonló szintű együttműködés – jelentette ki ezzel kapcsolatban Bagdi Attila. – Központi kritérium volt, hogy a társkiállítók profilja kapcsolódjon a workshop tematikájához, és a vendégek teljes képet kapjanak egy-egy feladat megoldási lehetőségeiről. Volt olyan látogatónk, aki kifejezetten a FANUC és a Schunk által fejlesztett sorjázó cella megtekintéséért látogatott el hozzánk.”

A FANUC rendezvényeinek első napja általában az oktatás, és csak utána következik az üzlet. Ez most annyiban változott, hogy a diákoknak szóló programokat a Robotikai Workshop és Nyílt Nap előtt egy héttel, a Kutatók Éjszakája keretein belül bonyolította le a cég. A workshop első napja idén a célgépépítőknek szólt, ahol elsősorban a FANUC robotokban rejlő lehetőségeket mutatták be. Az iparági előrejelzések azt vetítik előre, hogy 2030-ban már a szerszámgépek fele, de nem kizárt, hogy a kétharmada már robotizáltan kerül majd értékesítésre. Az előadások tehát ezt a kérdéskört boncolgatták olyan meghívott szerszámgép-kereskedő szakértőkkel, akik adott esetben a FANUC gépek versenytársaitól érkeztek. Az ügyfelek elvárásainak függvényében ugyanis minden piaci szereplőnek együtt kell tudni működni.

Megbízható partnerekkel robotizálni sem bonyolult

A második nap már a korábbi FANUC Inhouse Show-k tematikájára hajazott, vagyis valódi nyílt napot jelentett minden ügyfél számára azzal a kiegészítéssel, hogy egy tematikus előadás-sorozat kifejezetten az első robot megvásárlását tervezgető vállalkozásoknak szólt. Az előadások ennek megfelelően a robotok a termelésbe integrálásának kezdőlépéseiről és a megtérülési számításokról szóltak. Az előadások alatt és után nyitva volt a bemutatóterem, ahol a FANUC és a társkiállítók megoldásait működés közben is meg lehetett tekinteni. „Ezenfelül egy új célcsoportot, az oktatási vezetők és döntéshozók rétegét is meg kívántuk szólítani. Az utóbbi években közel ezer diákot láttunk már vendégül, így a nyitottság régóta megvan, de az együttműködést szeretnénk magasabb szintre helyezni, hiszen az ország versenyképessége szempontjából is létfontosságú, hogy a diákok megfelelő robotikai képzést kapjanak – ismertette Bagdi Attila. – Az oktatási intézményekkel való együttműködés egy komplex feladat, nálunk most érett meg a koncepció, a dolgozói létszám, kompetencia és infrastruktúra, hogy ennek a szegmensnek is felelősségteljes vállalásokat tehessünk. Franciaországban, vagy éppen Oroszországban hatalmas lépésekkel fejlődik a robotika oktatása, és ehhez a törekvéshez kell felzárkóznunk. Magyarországnak is ezt az utat kell járnia, különös tekintettel arra, hogy a tízezer dolgozóra jutó robotsűrűségben már inkább az élmezőnyhöz, a világ fejlettebb részéhez tartozunk.”

Min múlik az együttműködés?

A kollaboratív robotok mindig a bemutatók slágertémái voltak és lesznek, hiszen könnyű velük interakcióba lépni. A FANUC idén jóval tágabb összképet igyekezett nyújtani a kollaboratív témakörben, így bemutatta többek között azt is, hogy a hagyományos és az együttműködő robotok között átjárások is léteznek. A két véglet között olyan együttműködő rendszerek helyezkednek el, ahol ipari robotot modern szenzortechnikával – pl. fénykapukkal – teszünk biztonságossá. Az ember jelenlétében így a robot a kollaboratív robotokra jellemző biztonságos mozgásra vált, vagy akár meg is áll, a hagyományos rendszerek dinamikáját az együttműködő robotok biztonságával és rugalmasságával kombinálva. A FANUC várakozása szerint 10 év múlva az értékesített robotok fele már kollaboratív modell lesz. Bár a veszélyes feladatok – hegesztés, nehéz terhek mozgatása stb. – nem tűnnek el, de az együttműködő robotok olyan fejlettségi szintet és alacsony árszínvonalat érnek majd el, hogy sok esetben nem lesz indokolt a hagyományos robotok beszerzése.

Molnár László


Társkiállítói vélemények

Szabados Dániel területi képviselő, Schunk Intec Kft.

A rendezvényre egy speciális sorjázó cellával készültük, amin a sorjázó moduljainkon kívül az automata szerszámcserélő rendszerüket is bemutattuk. Úgy érzékeljük, hogy a piacon egyre nagyobb igény mutatkozik a robotizált sorjázó megoldásokra, ezért a FANUC-kal közösen elkészítettük saját cellánkat, amit az ügyfelek működés közben is megtekinthettek. A cellából külön változatok léteznek a termékméret és a darabszám függvényében. A sorjázórendszeren kívül a Schunk sztenderd megfogóit, forgatóegységeit és lineáris pályáit is bemutattuk, hiszen akik robotot vásárolnak, azok számára ezek a termékek is érdekesek lehetnek. Az autóipari beszállítókon kívül egyre több érdeklődés mutatkozik az élelmiszeripari cégek köréből is.

Lovas András műszaki támogató mérnök, Festo Kft.

A workshop vendégkiállítójaként alapvetően a pneumatikus megoldások bemutatását tűztük ki célul, ennek megfelelően a pneumatikus megfogástechnika újdonságait hoztuk magunkkal, illetve egy dinamikus modellt, amely a pneumatikus vezérlések lehetőségeit szemlélteti. A Festo hagyományosan nagy hangsúlyt helyez a színvonalas oktatásra, ezért a Didactic üzletág sem hiányozhatott a rendezvényről. A sikeres társkiállítói együttműködés után érdemes elgondolkoznunk azon, hogy milyen egyéb kapcsolódási pontok vannak a két cég között, hiszen az automatizálás elég gyakran húzza maga után a pneumatikára vonatkozó kérdéseket – amint az a célgépépítőknek szóló előadások során is megmutatkozott.

Lakat Róbert mérnök szaktanácsadó, Balluff Elektronika Kft.  

A workshopon az IO-Link protokollal kapcsolatos termékeinket és rendszereinket mutattuk be. Ez az első alkalom, hogy társkiállítóként veszünk részt egy FANUC-rendezvényen, de az együttműködés már korábban elkezdődött a két cég között, hiszen a FANUC oktatólaborjában is Balluff-termékeket – IO-Link megoldásokat, illetve a SmartLight intelligens programozható lámpákat – használnak. Több szektorból – elsősorban a gépgyártás területéről – érkeztek hozzánk ügyfelek a rendezvény ideje alatt, többnyire meglévő ügyfelek, de akadt köztük jó néhány új kapcsolat is. Az automatizálás továbbra is slágertémának számít Magyarországon, amire a jelek szerint az autóipari lassulás sem hat.

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
CAREER WITH THE BMW GROUP

METROLOGY COORDINATOR (F/M/X)

SENIOR SPECIALIST FACILITY MANAGEMENT (F/M/X)

SHIFT LEADER MAINTENANCE (F/M/X)

TECHNICAL SHIFT LEADER PAINT SHOP (F/M/X)

Média Partnerek