Lendületet vesz a gépipar az EMO évében

Az EMO Hannover 2017 remek információs platformot nyújt a magyar ipar döntéshozóinak

2017. június 11., vasárnap, 22:25

Címkék: Deutsche Messe EMO Hannover export gépgyártás Hannover import szerszámgép szerszámgépipar

Az idei EMO Hannover 2017 szeptember 18-23. között kerül megrendezésre. Mint a fémfeldolgozó ipar világelső szakvására, a gyártás műszaki innovációinak és trendjeinek legfontosabb fokmérője. Egyúttal elősegíti a beruházásokat a szerszámgépgyártás, a gyártási megoldások és a termeléshez kapcsolódó szolgáltatások területén is. „Connecting systems for intelligent production“ mottóval mutatja be az EMO szervezője a VDW(Verein Deutscher Werkzeugmaschinenfabriken), a digitalizálást és a termelési folyamatok hálózatba kapcsolását mind a kiállítók, mind a látogatók számára.

„A szakemberek a hálózatba kapcsolástól a termelékenység és versenyképesség quantum ugrását várják az összes alkalmazási területen“ – számolt be Christop Miller úr, a VDW vásárigazgatója a június 9-én Budapesten szervezett sajtótájékoztató alkalmából. Ez elősegítheti a beruházások fellendülését is,

A szerszámgépek forgalma 2017-ben ismét növekszik

A szerszámgépek világpiaca a VDW statisztikája szerint 2016-ban  67,7 Mrd. Euro volt. Ez 3 %-os visszaesést jelent. Az EMO évben az Oxford Economics angol kutatóintézet  a helyzet javulását jósolja, a világ termelésének 2,6 %-os növekedését. Az előző évben ez a növekedés még 2,3 % volt. Az ipari termelés és a szerszámgépek forgalma 2017-ben 3,1 ill. 3,2 % növekedést fog mutatni. Előreláthatóan Európa a felhasználás területén ismét az élen fog járni, 4,0 %-os növekedéssel. A fejlődés motorjai ismét a dél-európai országok, Olaszország és Spanyolország valamint  Franciaország, a három legnagyobb szerszámgéppiac Európán belül.

Ázsia 2017-ben előreláthatólag 3 %-kal tudja növelni szerszámgép felhasználását. Először is Kína tartósan túljutott a „hét szűk esztendején“, és 3,9 %-os növekedés várható. Másodszor a szakemberek azt várják, hogy az ázsiai piacok újra életre kelnek. Amerikában a szerszámgépek felhasználása ismét stabilizálódni látszik. A 2016-os visszaesés után 2017-ben enyhe, 0,5 %-os növekedés várható.

A magyar gazdaság dinamikus fejlődése

A magyar gazdaság az EU átlagánál erősebben fejlődik. A fejlődés motorja a magánfogyasztás. A kedvező fejlődéshez hozzájárul még a munkaerőpiac kedvező  helyzete, a bérek növekedése, a minimálbér felemelése és a jövedelmi adó csökkentése. A beruházások, amelyek az előző évben masszívan minuszba fordultak, 2017-ben az új EU-támogatási periódus életbelépésével ismét növekedni fognak.  A kormány ezen felül meghirdette a társasági adó csökkentését is, amellyel Magyarország nemzetközileg versenyképesebb lesz.

2017-re az Oxford Economics a  GDP 2.2 %-os növekedését várja. Az ipari termelés 3,2 %-kal fog növekedni, a szerszámgépipar szempontjából legfontosabb 8 alkalmazási területen 3,7 %-kal. Az átlagnál jobban részesedik ebből a finommechanika, optika, gépgyártás, elektromos ipar, valamint a fémelőállítás és feldolgozás. Ez pozitívan fog a magyar szerszámgép felhasználásra hatni, amely 4,5 %-kal fog növekedni.

A termelés új megoldásainak és a beruházási döntések előkészítéséhez – különösen az ipar 4.0 területén – igen fontos információs platform az EMO Hannover 2017. A magyar ipar számára fontos szállítók nagy standokkal lesznek jelen. Magyarország szerszámgép felhasználásának szinte teljes egészét importból oldja meg, 2016-ban ez az érték 235 millió Euro volt. Legfontosabb szállító Németország, 44 %-os részesedéssel, Franciaország, Szlovákia, Japán és Olaszország előtt. 2016-ban Németország 218 millió Euro értében exportált Magyarországra gépeket és alkatrészeket.  Ez egyébként 11 %-os csökkenést jelentett. Különösen nagy volt az igény feldolgozó központok, alkatrészek, csiszológépek. lézertechnika és esztergáló gépek iránt.

2017-ben a kétoldalú kapcsolat előreláthatólag ismét jobb lesz, mivel a Magyarországról érkező megrendelések 2016-ban 26 %-kal növekedtek. „A német szerszámgépgyártók Magyarországon biztos talajon állnak. Jó a hírük, ha az autóipar alkalmazási igényeire kialakított speciális megoldásokról van szó – tette hozzá Miller úr. „Ezért különösen a sok kis-és középvállalkozót szeretnénk bátorítani, hogy informálódjanak az EMO Hannover szakvásáron arról, hogy a fémfeldolgozás milyen újdonságokkal szolgálhat nekik – mondta a továbbiakban Miller úr.

A gyártástechika magyarországi termelői számára is fontos, hogy a nemzetközi piacokat mindinkább megismerjék. 2016-ban Magyarország 18 millió euro értékű szerszámgép termelésével a világ 34.helyén állt a szerszámgép gyártók ranglistáján. A VDW statisztikája szerint Magyarország 2016-ban 1 %-kal több szerszámgépet exportált, mint az előző évben. Legfontosabb piacai Szlovákia, Németország, Szerbia, Románia és Franciaország. 2016-ban a Németországba eyxportált szerszámgépek 53 milliót tettek ki, ez 36 %-os növekedés. Mindenekelőtt alkatrészeket exportáltak.

  

A magyar termelőknek ajánljuk, hogy használják ki az EMO Hannover 2017 szakkiállítást arra, hogy magukat a világpiacon kompentens cégként pozicionálják, és exportjukat növelhessék. Május közepéig két magyar cég jelentkezett kiállítóként.

www.emo-hannover.de

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek