Ipar Napjai 4.0 – Sikertörténet a Budapesti Vásárközpontban

Minden cég megtalálhatja az üzleti elképzeléseinek megfelelő megjelenési lehetőséget

2016. július 06., szerda, 06:00

Címkék: Automotive Hungary 2016 HUNGEXPO ipar 4.0 Ipar Napjai 2016 kiállítás Vörös Csaba

Magyarország legnagyobb ipari seregszemléjén idén 12 ország közel 300 kiállítója jelent meg, hogy bemutassa gépeit, technológiai újításait, rendszereit. Vörös Csabával, a Hungexpo Ipar Napjai kiállítási igazgatójával összegeztük a négy nap eredményeit és a jövő terveit.

Egy szakkiállítás sikerét nem csak az értékesített négyzetméterekkel és látogatói számokkal szokás jellemezni, de a zárás utáni elsődleges információkat mégis ezek a mérőszámok jelentik. Hogyan alakultak az említett mutatók az Ipar Napjai esetében?

Vörös Csaba: Néhány nappal a kiállítás zárása után már valóban rendelkezésre állnak a legfontosabb statisztikai adatok, melyeket egyébként a négy nap alatt folyamatosan gyűjtöttünk és figyelemmel kísértünk. Ezek alapján mondhatjuk, hogy várakozásainkon felül alakult a kiállítás: a látogatók és a kiállítók száma az előző, 2014-ben megrendezett eseményhez képest mindkét területen közel 10 százalékos növekedést mutat, ami például a látogatók számát tekintve azt jelenti, hogy idén több mint 10 ezer szakember kereste fel az Ipar Napjait. Nőtt a külföldi kiállítók száma, és hosszú évek után kollektív standon jelentek meg orosz cégek is. Bár a kiállítás tartalmi elemzése még hátravan, azt már most is látjuk, hogy az új tematikák – például az ipari logisztika – erősítése helyes döntés volt.

Az idei kiállítói összetétel érdekes jellemzője, hogy erősödött a robotika iparági jelenléte is. Szinte valamennyi meghatározó gyártó – köztük idén először a Kawasaki is – bemutatta legújabb robotos fejlesztését.

A kiállításon a részvevők magas szakmai színvonalú programokon, konferenciákon cserélhették ki tapasztalataikat. Összesen 18 konferencia és előadás 17 szakmai szervezet közreműködésével várta az érdeklődőket; közel 1 500 látogató vett részt rajtuk. A programok között is kiemelkedő volt a Fraunhofer-Sztaki projektközpont az ipar 4.0 tematikára épülő előadás- és workshopsorozata, valamint a Német–Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara és a Magyar Járműalkatrész-gyártók Országos Egyesülete által szervezett Beszállítói Fórum, melyen 113 cég közel 150 képviselője bonyolította le tárgyalásait, kötötte meg üzleteit. Nagy népszerűségnek örvendett a Budapesti és Pest Megyei Mérnöki Kamara elektrotechnikai és épületvillamossági szakmai továbbképzése, melyre több mint 180 szakember volt kíváncsi.

A biztató számok mellett feltűnő volt, hogy az idei Ipar Napjairól jó néhány, a saját ágazatában meghatározó cég hiányzott. Mi lehet a távolmaradásuk oka?

Tudjuk és pontosan látjuk, hogy sikeres kiállítást létrehozni ott, ahol az adott iparág legfontosabb szereplői nem vesznek részt, nagyon nehéz, szinte lehetetlen. Látjuk ezt Németországban vagy Európa bármely nagy szakkiállításán. Azt, hogy ki mit szeretne kapni egy kiállítástól, a részt vevő cégnek kell tudnia. Úgy gondolom, szemlélet kérdése, hogy presztízs vagy egyéb marketingkommunikációs szempontok alapján döntenek a megjelenés vagy éppen a távolmaradás mellett. Ha nem látják egy szakkiállítás előnyeit, akkor nyilván teljesen máshogy gondolkodnak ezekről a programokról, mint az a közel 300 vállalat, amely részt vett az idei rendezvényen.

Ebben az évben az ipar 4.0-hoz kapcsolódó technológiák bemutatása állt a tematika középpontjában. Ezt hogyan sikerült megvalósítani?

Az idei Ipar Napjaira kezdtünk el intenzíven foglalkozni ezzel a tematikával, és azt tapasztaltuk, hogy még az edukáció szintjén is van bőven tennivaló. A szakmai érdeklődésre jellemző, hogy az MTA Sztaki által rendezett egész napos ipar 4.0 konferencia és workshop végig kiemelkedő érdeklődés mellett zajlott. A téma fontosságát mutatja, hogy Lepsényi István, a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságfejlesztésért és -szabályozásért felelős államtitkára a kiállítás megnyitóján az ország iparosítási programjáról, az Irinyi-tervről, valamint az ahhoz kapcsolódó ipar 4.0 programról beszélt, amely a termelő cégek arányának növekedésére, az innovációra épülő gazdaságra, a tudásra, az új technológiákra támaszkodik. Mindezekből idén még viszonylag kevés megoldást láthattunk a standokon, de a jövőben is szeretnénk ezt a tematikát továbbvinni, és központi elemként az Ipar Napjai kiállításokon az idekapcsolódó technológiai újdonságokat bemutatni.

Egy átfogó, az ipar egészét bemutatni kívánó szakkiállítástól, mint amilyen az Ipar Napjai is, jogos elvárás, hogy kínálatában helyet biztosítson az új iparágak, feltörekvő technológiák bemutatásának is. Az ipar 4.0 mellett 2018-ban milyen újdonságokra számíthatnak a látogatók és a kiállítók?

Két évre a mi szakmánkban is elég nehéz előre tervezni, különös tekintettel arra, hogy milyen tempóban jelennek meg a technológiai újdonságok. Folyamatosan figyelemmel kísérjük a különböző innovációkat és fejlesztéseket, illetve azt, hogy milyen gyorsan változik az ipari környezet. Ezek alapján például sokkal aktívabb kiállítói jelenlétet szeretnénk biztosítani az ipari környezetvédelemnek, erősíteni szeretnénk az ipari logisztika területét, és úgy gondoljuk, hogy további bővülési lehetőséget tartogat a folyamatirányítás, automatizálás témaköre is. De arról sem feledkezhetünk el, hogy Magyarországon a gépgyártás, a robotika vagy éppen az elektronika még mindig kiemelkedő jelentőségű, és jól tudjuk a már említett Irinyi-tervből is, hogy az állam célja ezeket a területeket erősíteni az elkövetkező években. Természetesen mi is igyekszünk ezeknek a cégeknek és innovációknak minél nagyobb és széles körű bemutatkozási lehetőséget biztosítani.

Idén még egy jelentős ipari szakkiállítás várja a cégeket és a szakembereket, az Automotive Hungary, amely az autóipari beszállítóknak biztosít bemutatkozási lehetőséget.

Mint ismeretes, az Automotive Hungary kiegészült az Autótechnika Szakkiállítással, melyet október 19–21. között rendezünk meg, idén már negyedik alkalommal. A látogatói és kiállítói visszajelzések nagyon kedvezőek, úgy látjuk, hogy az elmúlt évek alatt erősen megvetette a lábát ez a kiállítás. A pozitív megítélés alapján elmondhatjuk, hogy Magyarországon, de a régióban is szükség van egy olyan autóipari beszállítói fórumra, amely lehetőséget biztosít mindazon cégeknek, akik ezen a területen működnek, hogy megismerjék egymás innovációit, technológiai megoldásait, vagy akár személyes ismeretséget kössenek. Legfontosabb célunk, hogy minél erősebb gyökeret verjen ez a kiállítás is, s bízom benne, hogy az Ipar Napjaival, a jövőre május 9–12. között megrendezésre kerülő Mach-Tech szakkiállítással, valamint az Automotive Hungaryvel sikerül olyan kiállítási lehetőséget biztosítani, melyek közül bármelyik cég megtalálhatja az üzleti elképzeléseinek megfelelő megjelenési lehetőséget.

Hungexpo

www.hungexpo.hu

 

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek