Hozta a formáját Portugália 2. rész

Helyszíni beszámoló a Moulding Expo portugáliai sajtókonferenciájáról

2017. április 18., kedd, 06:00

Címkék: Fanuc forma formagyártás Interpress messe stuttgart Moulding Expo Portugália Stuttgart szerszám szerszámgyártás

Rendhagyó módját választotta a Messe Stuttgart a Moulding Expo szerszám- és formagyártási szakkiállítás nemzetközi népszerűsítésére. A szervezők hét, a kiállításon is részt vevő iparági szereplővel egyetemben egy háromnapos portugáliai rendezvényen ismertették a tavalyelőtti Moulding Expo eredményeit és az idei kilátásokat. Az eseményre a TechMonitor is meghívást kapott.

Csak a legjobbat tanuld és a legjobbaktól

A kiállítás presztízsének növekedése már a kiállítói listában is visszatükröződik: az ElringKlinger AG részvételével például az egyik legjelentősebb német iparági szereplő tette le a voksát a Moulding Expo mellett. A lenningeni gyárban 160 munkatárs dolgozik 14 ezer négyzetméter üzemterületen. Nemcsak akár 50 tonnás olajtartályok, hajtásrendszerek vagy hengerfejfedelek nagyobb alkatrészeit készítik el, hanem az elmúlt években szerkezeti elemek, például pilótafülkék kereszttartóit vagy ajtómodulok gyártását is rájuk bízzák. A cég számára elengedhetetlen a gépjárműiparral ápolt szoros kapcsolat, és a 2015-ös esemény meggyőzte őket arról, hogy a szerszám- és formagyártás vezető rendezvényén kiállítóként is érdemes képviseltetniük magukat.

Nagy a kereslet a szakképzett munkavállalók iránt

„Az ipar jövőjének záloga a jól képzett tehetséges fiatalok kinevelése – mondta Ralf Dürrwächter, a VDWF ügyvezető igazgatója. – Csak a képzésbe történő befektetés biztosíthat versenyelőnyt.” A németországi kormányzat és szövetségek valódi stratégiai pontként tekintenek az oktatásra, ezért a minőségi szerszám- és formagyártás Németország világszerte ismert védjegye marad. A Moulding Expo a „Formáld saját magad a jövődet!” mottóval ösztönzi a tanulókat a szerszám- és formagyártás világának megismerésére.

Képzési lehetőségek bemutatása

„Hatalmas kereslet mutatkozik az iparban a 3D technológiában jártas szakemberek iránt – jelentette ki Gerd Witt, a Duisburgi Egyetem professzora. – De mind ez idáig nem léteztek a területre szabott képzések és szabványok.” A most indított új kurzus három egyetem közreműködésével jöhetett létre, az üzleti szféra visszajelzéseivel megtámogatva. A képzés tematikusan a műanyag és fém alkatrészek additív gyártásának oktatási vonalát követi, tervezésialkalmazás-orientált elemekkel kiegészítve. A szerszám- és formagyártás úttörőnek számít ebben a technológiában, így a kiállítás az oktatóknak is új ötleteket nyújt egy-egy folyamat megvalósíthatóságára vagy más anyagok viselkedési jellemzőire.


"Már az első Moulding Expón is részt vettünk kiállítóként, bár akkor még egy partnercégünkkel együtt. Idén már saját standdal veszünk részt a kiállításon, és a fröccsöntő megoldásaink mellett a szikraforgácsoló és marógépeinket is bemutatjuk majd. Mi vagyunk az egyetlen gyártó, aki a szerszámgépeket, a robotokat és a vezérlőket egy kézből tudja kínálni, ezt a kompetenciánkat pedig a kiállításon is ki akarjuk hangsúlyozni. A kiállítás helyszíne és időzítése tökéletes, hiszen nem minden ügyfél tud elutazni Hannoverbe az EMO kiállításra."

Stefan Raff, Robomachine értékesítési vezető, FANUC Deutschland GmbH

A Moulding Expo szakkiállítást 2017. május 31. és június 2. között rendezik Stuttgartban.

Vége

Molnár László

Kapcsolódó cikk:

Hozta a formáját Portugália 1. rész

Akár kiállítóként, akár szakmai látogatóként kíván jelen lenni Stuttgartban, bővebb információért, kérjük, forduljon a Landesmesse Stuttgart magyarországi vásárképviseletéhez.

1065 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky u. 19/B

Kapcsolattartó: Seifert Ibolya

Telefon: +36 1 302-7525

E-mail: seifert@interpress.hu

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
TERMÉK + MEGOLDÁS

Magával ragadó film-, hangzás- és játékélmény? Hódít a Panasonic OLED-je

Média Partnerek