Házi kiállítás Pfrontenben 1. rész

Sűrű évkezdet hat világpremierrel és a digitalizációra adott válaszokkal

2016. január 31., vasárnap, 12:51

Címkék: CELOS DMG MORI Házi Kiállítás ipar 4.0 Pfronten szerszámgép

A DMG MORI immár hagyományt teremtett pfronteni nyílt napjai idén is a modern gyártástechnológiák legújabb innovációinak „szezonnyitó” seregszemléje volt. A 2016. január 26–30. között megrendezett eseményen 7 400 m²-en összesen összesen 90 high-tech gépet lehetett megismerni működés közben.

A hat világpremier a komplett esztergáló- és marómegmunkálás, az univerzális marógépek, az XXL méretű alkatrészek gyártása és az új technológiák közül került ki. A konszern kész válaszokkal készült az ipar 4.0 koncepció által felvázolt intelligens gyártás előfeltételének tekintett digitalizálás kérdéskörére is.

Dr. Rüdiger Kapitza és Dr. Masahiko Mori, a német-japán cégóriás vezetői a vállalat idei menetrendjéről is lerántották a leplet. Ennek értelmében a Pfrontenben megismert hat gépújdonság mellett a stuttgarti AMB szakkiállításon még négy (A DMU 50 megmunkáló központ, a DMC 160 U duoBLOCK® és a DMC 270 U portálmarógép következő generációi, valamint a HSC 60 linear megmunkáló központ), a tokiói JIMTOF szakvásáron pedig további három (az NLX és a CTX széria újabb tagjai) világpremier várja majd az innovációk iránt érdeklődőket.

Dr. Rüdiger Kapitza a VDW felmérésére hivatkozva alapvetően pozitív képet festett az idén várhatóan világszerte 4,1%-kal bővülő és ezzel 61,7 Mrd. euró forgalmat elérő szerszámgép-piacról. Európában 4,1, Amerikában 2,0, a szerszámgépek forgalmának döntő részét lebonyolító Ázsiában pedig 4,4 százalékos bővülés várható. Az Irán elleni szankciók eltörlése komoly perspektívákat nyitott meg az országban hagyományosan elismertnek számító német technológiai cégek előtt, Japánban pedig a régi szerszámgépek lecserélésére indított programok élénkítik a forgalmat. Dr. Masahiko Mori elmondása szerint a szigetországban működő szerszámgépek 60%-a 20 évnél idősebb, jellemzően két- illetve háromtengelyes, energiaigényes berendezés, amelyek modern technológiákkal történő felváltását a kormányzat is ösztönzi. Az összképet csak a kínai gazdaságban tapasztalható megtorpanás árnyékolja be.

A konszern középtávú célja az együttműködés kezdetén még közel 300 géptípusból álló „óriásflotta” 150 modellből álló portfólióra történő szűkítése. A világméretű terjeszkedés újabb mérföldkövei közé tartozik a moszkvai és a dél-koreai Technológiai Központok megnyitása, illetve a narai (Japán) üzemegység 9 000 m2-re történő kibővítése.

Az additív és forgácsolási technológiák ötvözése

A digitális ipari forradalom

A házi kiállításra ellátogató mintegy 9 000 szakmai érdeklődő a cégcsoport a negyedik ipari forradalmat érintő innovációs erejével is megismerkedhetett. Az új applikációkkal bővíthető csúcsmodern CELOS® felhasználói felület azonnal megoldást jelent az ipar 4.0 gyakorlati megvalósításához. Az okostelefonokhoz hasonlóan egyszerűen kezelhető CELOS® a gépek gyártási szervezetbe történő hálózatosodásának lehetőségét teremti meg. Az üzemeltetőnek 16 alkalmazás segít a gyártási feladatok előkészítésében és optimalizálásában a hatékonyságot ugrásszerűen javító adatadminisztráció, -dokumentáció és -vizualizáció mellett.

A nyílt napok másik kulcselemének a 31 technológiai ciklus számított, amelyek a modern öttengelyes és eszterga-maró központok komplex megmunkálási folyamatokat egyszerű gyártási műveletté változtató szoftvermegoldásait mutatták be. A paraméterezhető menü az összetett folyamatok akár 60 százalékkal gyorsabb közvetlen programozását teszi lehetővé. A könnyen megtanulható és használatra kész adatbeviteli ablakok feleslegessé teszik a bonyolult DIN programozást.

A folytatásban: Ősbemutatók

Molnár László

Kapcsolódó cikkek:

Házi kiállítás Pfrontenben 2. rész

Házi kiállítás Pfrontenben 3. rész

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek