Fókuszban a pontosság

A jövőben a szerszámgyártási technológia nem a mikronos, hanem a tizedmikronos nagyságrendben lesz értelmezhető

2021. október 15., péntek, 06:00

Címkék: 3D koordináta méréstechnika koordináta méréstechnika mérés méréstechnika szerszámgyártás werth Werth Magyarország Kft. workshop

A termelékeny és hatékony megmunkáláshoz számos vállalat kínál tömör karbid szerszámokat, amelyek kifejezetten az adott gyártási folyamathoz illeszkednek, és akár mikronos nagyságrendű tűrésekkel készülnek. E szerszámok megbízható és konzisztens gyártásához a Wolf a Werth koordináta-mérőgépeit hívja segítségül.

A Wolf Mould and Tools Division GmbH-t 2000-ben alapították a Wolf Group részeként. A vállalat története vágó- és hajlítórendszerek szerszámainak gyártásával indult, majd a portfólió később alakító-, hajlító- és lyukasztószerszámokkal egészült ki. Testvérvállalata, a Wolf Coatings segítségével sokféle bevonatot képes kialakítani a szerszámokon, azok alkalmazásától függően. Napjainkban ez a divízió rendkívül sokféle terméket és szolgáltatást kínál a 3D marástól és eróziós megmunkálástól kezdve a hajlító- és lyukasztószerszámok konstrukcióján át a műanyagfröccsöntő szerszámokig és a járműipari prototípuskészítésig.

A jövőbeni terjeszkedés elősegítéséhez a vállalat új épületet vásárolt, és ugyanekkor komoly beruházással modernizálta berendezéseit. Az új eszközök egyike a Werth VideoCheck IP 3D multiszenzoros koordináta-mérőgép, amellyel gyorsan mérhetők 2D-s és 3D-s geometriák. A képfeldolgozó szenzorral 2D-s jellemzők mérhetők és értékelhetők nagy pontossággal, míg pl. hengeres testek vagy alámetszések méréséhez a VideoCheck IP egy motoros, billenthető mechanikus mérőfejjel van ellátva.

Pozitív tapasztalat

A multiszenzoros készülék így lehetőséget ad a különféle mérési módszerek kombinálására direkt megvilágítás és háttérvilágítás, tapintós vagy lézerrel támogatott eljárások használata révén. A 2D BestFit szoftvercsomag pedig megkönnyíti a szkennelt profiladatok és a 2D CAD-adatok grafikus összehasonlítását. A ToleranceFit szoftverrel, amely lehetővé teszi a tűrések figyelembevételét, a mérőgép modern profilprojektorként is használható.

Horst Wolf, a Wolf Group ügyvezető igazgatója így fogalmaz: „Ez a fajta mérőrendszer rendkívül fontos a számunkra. Különösen a járműipar az, ahol dokumentált módon kell tudni bizonyítani, hogy az adott darab – készüljön műanyagból, lemezacélból vagy tömör karbidból – megfelel a méretre vonatkozó előírásoknak. A lyukasztó süllyesztékek esetén, amelyeket a ToleranceFit szoftverrel is ellenőriznek, a biztonság az elsődleges. Emellett, ha a süllyeszték nem biztosít megfelelő nagyságú hézagot, és a lyukasztógép sérül, az jelentősen megnövelheti az üzemeltetési költségeket.”

A Wolf Tooling Technology divíziója a Wolf Group egyik erős pillére, amely a cégcsoport teljes bevételének 50%-át adja. A divízió specialitását a különleges, tömör karbidból készülő vágószerszámok jelentik, közülük is elsősorban a lépcsős fúrók és más, gyártási folyamatokhoz használt többélű szerszámok. E precíziós szerszámok gyártásához – amelyre ±3 µm tűrés vonatkozik – kritikusan fontos a megfelelő mérőberendezés.

A fröccsöntő szerszám és süllyeszték divízió pozitív tapasztalatai alapján a Wolf Tooling Technology döntéshozói a németországi Giessenben működő Werth Messtechnik VideoCheck V HA multiszenzoros koordináta-mérőgépét választották. A precíziós légcsapágynak és a tömör gránit gépalapnak hála olyan pontosság érhető el, amellyel a szerszámok néhány mikronos tűréssel mérhetők. Ez a 10 nm-es maximális skálafelbontással és a 3D hibakompenzációval kombinálva akár 0,25 µm-es megengedhető maximális hibát (MPE) is elérhetővé tesz a nemzeti szabványokra való visszavezethetőség mellett.

 

Érdeklődik a multiszenzoros mérőgépek iránt?

Jöjjön el a Werth 3D méréstechnikai Workshopra november 11-én! Budapesttől negyedórányira, egy nap alatt képbe kerülhet a 3D méréstechnika legújabb trendjeivel kapcsolatban!

A folyamatosan fejlődő ipari környezetben naprakésznek lenni a technológiák lehetőségeit tekintve az egyik legerősebb versenyelőny. A Werth Magyarország Kft. éppen ezért rendezi meg évről évre 3D méréstechnikai Workshopját partnereinek és a téma iránt érdeklődőknek. A rendezvény ingyenes, de előzetes regisztrációt igényel a www.werth.hu/workshop weboldalon.

Jöjjön el a Werth 3D méréstechnikai Workshopra, hogy:

  • megismerje a WERTH, a CREAFORM és az ABERLINK mérőgépgyártók és a METROLOG mérőszoftver-fejlesztő újdonságait, melyet kiváló szakemberek közt, jó hangulatban tehet meg;
  • gyarapítsa méréstechnikával kapcsolatos ismereteit szakmai előadások keretében;
  • felfedezze innovatív megoldásainkat izgalmas gépbemutatók keretében;
  • feltehesse az Önt érdeklő kérdéseket a Werth Magyarország szakembereinek;
  • beszélgessen szakmai tapasztalatairól szakértő kollégáinkkal vagy akár a többi résztvevővel egy kávé vagy egy finom ebéd mellett.

Minden mikron dokumentálva

A képfeldolgozó szenzorral kiegészítő touch trigger és mérőfejrendszer, lézeres mérőfej vagy a szabadalmaztatott Werth Fiber Probe (mindössze 20 µm mérőgömbátmérővel) kombinálható. Ez a rugalmasság sokféle szerszám, pl. lefejtő marók, fűrészmarók, menetfúrók, lépcsős és csigafúrók, köszörű és lehúzó hengerek vagy betétek mérését lehetővé teszi.

Detlef Ferger, a Werth Messtechnik értékesítési vezetője így beszél a gép különleges tulajdonságairól: „Gépeinket az ISO 10360 és VDI/VDE 2617 alapján specifikáljuk, tehát a mérőrendszereink visszavezethetők a hossz-szabványra a Német Nemzeti Metrológiai Intézetnél. Ez számunkra és ügyfeleink számára annyit jelent, hogy az eredmények maximálisan megbízhatók és teljeskörűen dokumentáltak.”

A Werth koordináta-mérőgép szolgál referenciagépként a mérőberendezések összehasonlításánál, ami felhasználható az adott megrendelés megfelelő tűréseinek kijelölésére. „A jövőben a szerszámgyártási technológia nem a mikronos, hanem a tizedmikronos nagyságrendben lesz értelmezhető – vetíti előre Horst Wolf. – Ha megnézzük, hogyan szigorodtak az elvárások, majd vetünk egy pillantást a Werth Messtechnik nagy pontosságú szerszámmérő gépeire, egyértelműen megállapíthatjuk, hogy a Werth úttörő a jövőbe mutató technológiák és az innováció terén.”

A Werth mérőrendszereket a Werth Magyarország Kft. forgalmazza

Tel.: +36-29-611-021

E-mail: sales@werth.hu

www.werth.hu

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
CAREER WITH THE BMW GROUP

METROLOGY COORDINATOR (F/M/X)

SENIOR SPECIALIST FACILITY MANAGEMENT (F/M/X)

SHIFT LEADER MAINTENANCE (F/M/X)

TECHNICAL SHIFT LEADER PAINT SHOP (F/M/X)

Média Partnerek