Bystronic Kompetencia Napok 2. rész

Keményen odavágnak a legújabb svájci fejlesztések

2015. augusztus 24., hétfő, 17:20

Címkék: Autorel ByAutonom 4020 BySprint Bystronic fémlemez-megmunkálás fiber lézer ipar 4.0 kompetencia napok lézer lézeres vágás power cut

A Bystronic immár hagyományosnak mondható, Kompetencia Napokra hallgató házi kiállítása 2007-ben indult útjára. A rendezvénysorozat célja nem pusztán a svájci gyártó technológiai újításainak, hanem annak az ipari trendnek a szemléltetése is, amely során a hangsúly a gépekről a teljes értékteremtő folyamat felé tolódik el. A TechMonitor idén is meghívást kapott a niederönzi Kompetencia Napokra. Helyszíni beszámolónkat sorozatban közöljük.

CO2, vagy fiber?

Lézervágó vásárlása esetén az egyik első eldöntendő kérdés, hogy CO2, vagy fiber technológiát válasszunk. A Bystronic minkét megoldással rendelkezik és segít is a döntés meghozatalában.

Végig kell gondolnunk, hogy mi a megmunkálási igény, és az összes információ birtokában kell meghozni a technológiák közti választást. Vannak anyagfajták, pl. a vékony acéllemezek, amik fiber lézerrel könnyebben és gyorsabban vághatók. Szénacél esetében 6-8 mm felett változik a preferált technológia: ott jellemzően már a CO2-lézer végez gyorsabb vágást. A rozsdamentes acél esetében mások a váltószámok, ott általában verhetetlen a fiber gyorsasága. A döntést befolyásolhatja még a várható energia- és szervizigény is. Szerkezetileg a fiber lézervágó fej sokkal egyszerűbb, ebből is következik, hogy jóval kevesebb energiát fogyaszt. Azt is kijelenthetjük, hogy a fiber kevésbé szervizigényes, és a tapasztalatok szerint a CO2-lézerek esetében a karbantartási igény jellemzően a sugárvezetéshez, vagy a rezonátorhoz kapcsolódik.

Nézzük ezek után, hogy a Bystronic milyen újításokkal jelentkezett idén a CO2-, illetve a fiber technológia terén!

Dinamikus CO2-lézervágás

A ByAutonom az intelligens CO2-lézervágó technológia mellett a folyamatok automatizáltságával és az ergonomikus kialakítással válik az üzem büszkeségévé. A közelmúltban 4 x 2 méteres változattal és innovatív funkciókkal bővített modern lézervágógép cső-, illetve szelvényalkatrészek vágására is alkalmas.

A ByAutonom 4020 4 x 2 méter méretű lemezek megmunkálására is képes

A gyors és rugalmas ByAutonom be- és kirakodó rendszerekkel együtt működtethető igazán hatékonyan. A 4,4, illetve 6 kilowattos CO2-lézerforrással felszerelhető lézervágó rendszer a dinamika és a folyamat-megbízhatóság szilárd kombinációja. A fejlesztés során a gépet próbálták függetleníteni a kezelőtől, hogy minél kevesebb emberi beavatkozást igényeljen. Automata fúvóka- és fejcserélővel látták el, így ha különböző lemezvastagságokhoz vágófejet kell cserélni, azt a gép automatikusan végzi el. A 4,4, illetve 6 kW-os sugárforrásból következik, hogy a gép leginkább vastag alkatrészek megmunkálására alkalmas. Az oldalajtó előnye, hogy kiváló hozzáférhetőséget biztosít. Az automatikus tárolóban 40 fúvóka számára van hely.

Power Cut funkcióval akár 25 milliméter vastag lemezeknél is kiemelkedő vágási minőség érhető el

A gép vékony és vastag lemezek esetében egyaránt jól teljesít. Power Cut funkcióval akár 25 milliméter vastag lemezeknél is kiemelkedő vágási minőséget garantál. A már bizonyított ütközésvédelem és -riasztás magas folyamat-megbízhatóságot és állandó nyomonkövethetőséget eredményez. Az Observer és OPC interfész felügyeleti lehetőségek alkalmazásával a felhasználó bárhonnan elérheti a lézervágót, és a gyártási információkat mobil eszközökre, például tabletre, vagy okostelefonra kérheti le.

Fiber lézer intelligens funkciókkal

A fiber lézer-technológia a jelenben és a jövőben is a fémlemez-megmunkálás kiemelt fontosságú területe. A Bystronic fiber lézervágó rendszerei nemcsak a vékony, hanem a közepes vastagságban is kiváló vágási műveletet eredményeznek.

Hat kilowattos teljesítmény

Ehhez az eredményhez a BySprint Fiber lézervágó egy 6 kilowattos lézerforrással van felvértezve. A lézerforrás a 4 kilowattos teljesítményhez képest jelentősen, 3 milliméter vékony rozsdamentes acél esetében például akár 70 százalékkal növeli a BySprint Fiber vágási sebességét. Ugyanilyen anyag esetében a 6 kilowattos CO2-lézerhez képest a vágás akár háromszor gyorsabb is lehet.

Gyors vágási sebesség: 6 kilowattos BySprint Fiber

Folytatjuk

www.bystronic.com

www.autorel.hu

Kapcsolódó cikkek:

Bystronic Kompetencia Napok 1. rész

Bystronic Kompetencia Napok 3. rész

Bystronic Kompetencia Napok 4. rész

Bystronic Kompetencia Napok 5. rész

Bystronic Kompetencia Napok 6. rész

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek