Amerikából jöttem

Kétnapos Házi Kiállításon látta vendégül ügyfeleit a Haas.

2018. július 05., csütörtök, 06:00

Címkék: automatizálás eszterga forgácsolás Haas Haas VM-6 Házi Kiállítás ipari robot KUKA Robotics megmunkálóközpont robot robotika UMC-750 VF-2SS

2018. június 12-13. között rendezte meg a Haas Automation a magyar és osztrák ügyfeleknek szóló Házi Kiállítást, amire a TechMonitor is meghívást kapott. A csúcsmodern automatizálási megoldásokat is felsorakoztató rendezvényen több gép is gazdára talált. Helyszíni beszámolónkat olvashatják.

A fémmegmunkálás világa hatalmas fejlődésnek indult az utóbbi években, gombamód szaporodnak az új vállalkozások, a már meglévő cégek pedig folyamatosan bővítik a gyártási kapacitásukat. „A Haas gépek ár/érték arányban nagyon jó szintet képviselnek, a megbízhatóságukkal és a magyarországi műszaki támogatással kapcsolatos régi fenntartások is eltűntek, így nagyon keresettnek számítunk és jelentősen növekedett a piaci részesedésünk – jelentette ki Péntek György, a Haas területi értékesítési vezetője. – A pótalkatrész-támogatás és a szerviz minőségének javításában nagy szerepe volt a győri telephely megnyitásának, de szerencsések vagyunk abban a tekintetben is, hogy a Haas gépek nem mondhatók szervizigényesnek.”

A magyarországi képviseletet a kezdetektől kezdve az osztrák Bartec látja el, de ahogy növekedett az idehaza üzembe állított Haas gépek száma, úgy vált egyre fontosabbá, hogy a gyártó közel legyen az ügyfelekhez. Így jött létre a győri telephely bemutatóteremmel és szervizraktárral, napjainkban pedig a Haas már gyakorlatilag Magyarországról látja el a hazai ügyfeleket. A bemutatóteremben elhelyezett szerszámgépek és CNC-vezérlő szimulátorok a hét bármely napján megtekinthetők. „Terveink között szerepel, hogy idén ősszel Győrben is rendezünk hasonló Házi Kiállítást” – árulta el Péntek György.

Átfogó fémmegmunkálási és automatizálási bemutató

Az osztrák Bartec által megrendezett kétnapos leobeni Házi Kiállításra Magyarországról is szép számmal érkeztek ügyfelek. Általános tapasztalat, hogy – főleg a nagyobb vállalkozások részéről – egyre nagyobb érdeklődés mutatkozik az automatizálási megoldások (palettacserélő, robotizált munkadarab-mozgatás stb.) iránt. A magyar ügyfelek előnyben részesítik a kompakt felépítésű szerszámgépeket – ennek megfelelően a Házi Kiállításon a KUKA robottal felszerelt VF-2SS nagy sebességű függőleges megmunkálóközpontot még az átlagosnál is több érdeklődő állta körbe. A Superspeed típust fémjelző SS jelölés a gyakorlatban magasabb főorsó fordulatszámot, nagyobb és gyorsabb szerszámtárat és megnövelt gyorsjárati sebességeket jelent a klasszikus VF-2 sorozathoz képest.

VF-2SS nagy sebességű függőleges megmunkálóközpont

A kiállításon megtekinthető volt még a szerszám-és formagyártás igényei szerint kifejlesztett sokoldalú VM-6 függőleges megmunkálóközpont, amely a kisebb darabszámban gyártott alkatrészek forgácsolásához ideális. Az asztal X és Y irányú T-hornyai többféle méretű és formájú alkatrész gyors és könnyű rögzítését teszik lehetővé. A munkadarabok pneumatikus rögzítését az asztalba beépített levegőkivezetés könnyíti meg. Az egyedi gyártás követelményeinek megfelelően a VM-6 megmunkálóközpont kifejlesztése során a gyorsjárati sebesség helyett a pontosságra és a gép stabilitására helyezték a fő hangsúlyt.

VM-6 függőleges megmunkálóközpont

A Leobenben szintén kiállított TL-1 síkágyas eszterga belépő szintű modellnek számít. Egyfajta átmenetként is jellemezhető a hagyományos és a CNC-esztergák között, így ideális választás olyan vállalkozások számára, amelyek most térnek át a CNC-technológia használatára. A kategóriájában robosztusnak számító TL-1 esztergát már a Haas legújabb vezérlőjével (integrált Ethernet-csatlakozás, nagyobb program tárhely, HaasConnect csatlakozás) szerelték fel.

TL-1 síkágyas eszterga

A rugalmas, öttengelyes megmunkálásnak köszönhetően csökken az átállási idő, és nagyobb pontosság érhető el a többoldalú és az összetett alkatrészek megmunkálása során. Az UMC-750 univerzális megmunkálóközpont mindezt alacsony áron kínálja, a Haas Automation termékektől megszokott egyszerűség és biztonság garantálásával. Az UMC-750 mozgástartománya 762 mm × 508 mm × 508 mm, és beépített kéttengelyes billenő forgóasztallal rendelkezik. A gép belső, közvetlen meghajtású, alacsony hőtermelésű 40-es kúpú orsóval (8.100 f/perc szabványos vagy 12.000 f/perc választható fordulatszám) rendelkezik, és az alapfelszereltségbe tartozik vezeték nélküli intuitív bemérőrendszer, valamint az oldalra szerelt 40+1 állomásos szerszámcserélő is.

A forgóasztal segítségével az alkatrészek szinte bármilyen pozícióba állíthatók az öttengelyes (3+2) megmunkáláshoz, illetve egyidejű öttengelyes mozgatás alkalmazható a kontúrozáshoz és a komplex megmunkáláshoz. A szerszámgép +35 és -110 fokos dőlést és 360 fokos forgatást tesz lehetővé a kiváló szerszámhézag és a nagy alkatrészek kezelésének érdekében. 

UMC-750 univerzális megmunkálóközpont

A nagyobb termelékenység érdekében az UMC-750 géphez számos opcionális berendezés érhető el, például hevederes forgácsszállító, nagy nyomású, főorsón keresztüli hűtőrendszer, nagysebességű megmunkálást vezérlő szoftver, bővíthető programmemória és még sok más. A Haas UMC-750 a tökéletes CNC-szerszámgép azon megmunkálóműhelyek számára, ahol az átállási idők csökkentését, illetve az alkatrészek és a felületmegmunkálás minőségének javulását gazdaságos, pontos és megbízható módon kívánják elérni.

A Házi Kiállításon bemutatott UMC-750 ZeroClamp nullpontrendszerrel és robotizált munkadarab adagolással látták el, zárt gyártócellát létrehozva, aminek előnye, hogy a megmunkálás közben akár 200 előgyártmány is előkészíthető a feldolgozásra, így órákon át tartó emberi beavatkozás nélküli munkavégzés hozható létre.

Molnár László


Látogatói vélemények

Szitás Gergely, ügyvezető igazgató, G-Form 2006 Bt.

Az általunk megvásárolni szándékozott eszterga most éppen nem került bemutatásra, de a Haas egyik partnercégénél gyártási körülmények között is meg tudjuk majd tekinteni a gépet. Nem megyünk haza azonban üres kézzel, hiszen egy marógépre vonatkozóan most írtunk alá megrendelést. Szerszámgyártással és CNC-forgácsolással foglalkozunk egyedi és kisszériás gyártásban, de műanyag fröccsöntő és hidegalakító kivágó szerszámok gyártása is szerepel a profilunkban. 2007-ben vásároltunk meg az első Haas gépünket és a mi tevékenységünk számára a mai napig tökéletesen megfelel. Nagyon ritkán kell szervizelni a gépeinket és elmondhatom, hogy ezekben az esetekben is profi hozzáállással találkoztunk a képviselet részéről. Sokat járunk hasonló szakmai rendezvényekre, elég sok információ is összegyűlt az elérhető szerszámgépekről és a Haas márka mellett leginkább az ár/érték arány szólt.

Hertling Zsolt, termelési igazgató, Morgan Hungary

A Morgan cégcsoport elektromos szén divízióját képviselve a tevékenységünk nagy részét a szénkefék, szénkefetartók és speciális szénlécek gyártása teszi ki. A profilunk a néhány darabos egyedi gyártásoktól a néhány ezer darabos tételekig terjed. A már üzembe helyezett három- illetve öttengelyes Haas megmunkálóközpontok mellé most tervezzük a gyártó egyik ferdeágyas, hajtott szerszámos esztergáját is beszerezni. Személy szerint nagyon régen kapcsolatban állok a Haas céggel, a Morganhoz pedig másfél éve érkezett az első Haas gép. A rendezvényen az automatizálási lehetőségek ragadták meg elsősorban a figyelmünket, hiszen a nagyobb szériákra napjainkban már pazarlásnak számít emberi munkaerőt beáldozni. A munkaerőhiány, a pontosság és a megbízhatóság mind az automatizáltsági szint növelése mellett szól.

Havancsák József, gépészmérnök, Havancsák Engineering

Családi vállalkozásunk egyedi és kisszériás szerszámgyártást és célgépgyártást végez a környező vállalkozások számára. Már több mint 10 éve vásároltunk egy TM-1-es marógépet és a jelenleg futó három Haas gépünk mellé most tervezünk egy negyediket is vásárolni. A kisszériás egyedi alkatrészek gyártásában nagy előny a Haas gépek remek ár/érték aránya, sokoldalú használhatósága és könnyű kezelhetősége. A mi gépeink nem három műszakban hajtott szerszámgépek, de ezzel együtt is sokatmondó, hogy 10 év alatt mindössze egyszer kellett kihívni a szervizt egy garanciális hiba miatt. Itt a Házi Kiállításon a KUKA robottal felszerelt VF-2SS keltette fel a figyelmünket, amivel azt a kisszériás gyártást tudnánk megoldani, ami a munkatársaink számára már túl monoton és megterhelő lenne.

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek