Megérkezett a SOLIDWORKS 2020!

Megnövelt teljesítmény, összekapcsolt tervezési ökoszisztéma, letisztult munkafolyamatok

2019. október 08., kedd, 06:00

Címkék: cad CAD-modell CAD/CAM/PLM EuroSolid SolidWorks solidworks 2016 SOLIDWORKS 2017 SOLIDWORKS 2018 tervezői szoftver

Ha ősz, akkor SOLIDWORKS! Megérkezett a program 28. verziója, mely ismét tartogat a mérnökök számára nagyszerű újításokat, meglévő funkciók továbbfejlesztését, valamint olyan eszközöket, amelyek a felhasználók kérésére kerültek bele a szoftverbe.

A SOLIDWORKS 2020 felhasználói olyan megoldásokat kapnak kezeikbe, amelyeket konkurens termékekben vagy egyáltalán nem találhatnak meg, vagy jóval körülményesebben érhetik el ugyanazokat a lehetőségeket. Nézzünk meg néhány kiragadott példát a több száz újítás közül!

Hozott anyagból

A 3D nyomtatás manapság virágkorát éli. Ezért nagyon fontos, hogy ne csak 3D tervezőrendszerben készült modelleket tudjon egy mérnöki szoftver kezelni. A SOLIDWORKS 2020 nem csak betölteni tudja a szkennelt vagy hálózott állományokat, de szerkesztési funkciókkal bővítette lehetőségeinket. Közvetlenül tudunk lekerekítéseket, felületműveleteket, javításokat végezni ezeken a modelleken. Ha nem rendelkezünk 3D nyomtatóval, akkor is menthetjük 3MF formátumban a gyártani kívánt alkatrészt, méghozzá úgy, hogy a fájl már tartalmazza a szín, anyag, textúra és 2D szeletelés információit is.

 

Vannak esetek, mikor a szkennelt állományt nem tudjuk felhasználni gyártásra, csak felhasználni arra, hogy az alapján modellezzük le a terméket. Ilyenkor kap nagy szerepet a SOLIDWORKS 2020 modell összehasonlító parancsa, mellyel megkaphatjuk a tervezett és a digitalizált alkatrészek közti különbségeket, s azonnal láthatjuk, hogy még milyen módosításokat kell alkalmaznunk a modellünkre.

1. ábra Háló modell direkt szerkesztése

Modellezés

Tervezéskor előfordulhatnak nem várt események. Ha például módosítani kell valamit, visszapörgetjük a modellezési történetet, megváltoztatunk értékeket, alakzatokat, és újraépítés után derül ki, hogy kivágtuk magunk alatt a (tervezői) fát. Egyik ilyen esetre nyújt megoldást a lekerekítések és letörések hiányzó referenciáinak kezelése. Ha egy változtatás következményeként a lekerekítéseink vagy letöréseink nem találják meg azt az élt, amire előzőleg rá voltak téve, akkor egyszerűen a parancsmódosítás közben a jobb gombos menüből adhatjuk meg, hogy keresse meg az elveszett hivatkozásokat. Ezzel az újratervezés időkiesését nagyban csökkenthetjük.

2. ábra Hiányzó élek megtalálása

Bonyolult vázszerkezetek

A 2019-es verzióban a SOLIDWORKS behozott egy új eszközt, az addigi hegesztett váz készítő parancsokon túlmutató funkciót, a „Szerkezeti rendszer”-t. A lényege, hogy egyszerű eszközökkel lehet rendkívül gyorsan óriási mennyiségű vázelemet tartalmazó hegesztett szerkezetet építeni. Ha okosan megfogjuk egy terv alapjait, átlátjuk a logikáját, akkor pár felülettel és vázlattal igen hatékonyan tudunk építkezni. A SOLIDWORKS 2020 továbbfejlesztette ezt a lehetőséget is. Egyszerű vázlatpontokat is használhatunk már, továbbá az egymást keresztező szelvényeink is metsződhetnek, mivel megadhatjuk, hogy hogyan szakítsuk meg az elem folytonosságát. A kész szerkezet kiosztása is csupán egy kattintással megoldható, nem kell a rúdelemeket egyesével kijelölgetni.

3. ábra Szerkezeti rendszer néhány pontból és síkból

Óriási modellek gyártási rajzai

Akármilyen erős számítógépünk is van, több ezer alkatrészt mindig nehéz kezelni, főleg ha még gyártási rajzot is kéne belőle csinálni. A SOLIDWORKS 2020 egyik legjobb újítása, hogy a műhelyrajzot „Részletező mód”-ban készíthetjük. Ha minden szükséges nézetet megcsináltunk, akkor ebbe a módba újratöltve a rajzot elkezdhetjük a méretezést, tételszámozást és egyéb rajzjelek beillesztését anélkül, hogy akár egy gyengébb hardveren is teljesítménybeli problémánk lenne. A részletező mód arra is megoldást ad, ha véletlenül lemaradt pár méretünk a rajzról, és újra kéne nyomtatni a módosítást, ráadásul pdf-be is ki kéne menteni. Egy óriás összeállítás rajzának ilyen típusú módosítására már nem kell perceket/órákat szánni, mert a SOLIDWORKS 2020 másodpercekre csökkentette az időszükségletét.

Új funkciók a szimulációban és az adatkezelésben

A SOLIDWORKS Simulation használatakor a pontosabb eredményeket szolgálja, hogy a csavarok és kötőelemek esetében fejlettebb lett a terhelésátadás módja. Ezzel csökken a valótlan feszültségcsúcsok kialakulásának esélye lineáris statikai vizsgálatban. Ezentúl külön trükkök nélkül lehet az egyes testekre eltérő minőségű (első- vagy másodrendű) elemeket alkalmazni, ezzel optimalizálva a számításigényt és a kritikus részeken elért pontosságot. A Simulation Evaluator segít kiszűrni az alapvető hibákat a szimulációban, csökkentve a sikertelen futtatás esélyét. Ezek mellett a háttérben (pl. teljesítmény javulása) és a felhasználó számára látható módon (pl. fa elemeinek összezárása) is történt több előrelépés. A Flow Simulation a felhasználást megkönnyítő kiegészítőket kapott: a tengerszint feletti magasság típusú környezeti feltétel (nyomás és hőmérséklet megadása helyett), a logikai feltételekhez kötött peremfeltétel, valamint a részterhelésen járó ventilátorok jelleggörbéit előállító automatizmus mind ilyen.

A SOLIDWORKS PDM új verziója már szorosan együttműködik a PCB és Visualize programokkal, amely nagyobb együttműködést tesz lehetővé a részlegek között. A teljesítménynövekedés mellett hatékonyabbá vált a felhasználói felület eszköztára, gyorsabb lett a fájlok szűrése az új operátorokat támogató keresési felület által. Továbbá egy rég várt lehetőséggel is bővült a PDM, a fájlok állapotainak módosítása most már kontrollálható a referenciáinak állapotával.

Egyszerűen, könnyebben, gyorsabban, hatékonyabban, kevesebb költséggel piacra kerülni. Ezek ügyfeleink alapvető igényei egy tervezőrendszerrel kapcsolatban, és a SOLIDWORKS 2020 platformban minden megvan, ami ezekhez szükséges.

ifj. Gergő Ferenc

gergo.ferenc@eurosolid.hu

Szatmári Tamás

szatmari.tamas@eurosolid.hu

Németh Patrícia

nemeth.patricia@eurosolid.hu

www.eurosolid.hu

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek