Beköszöntött az inverz globalizáció

Az ipari digitalizáció újrarendezi a globális gyártás világát

2017. március 24., péntek, 06:00

Címkék: Altair cad CAD/CAM/PLM Creo 4.0 digitalizálás ipar 4.0 S&T Consulting Hungary Kft. tervezői szoftver ThingWorx Windchill PLM

Közhelynek számít, hogy a CAD-rendszerek piaca nemzetközileg és idehaza is érett piacnak tekinthető, szolid növekedéssel. A „langyos vizet” azonban alapjaiban forgathatja fel, ha a nagyobb gyártók átállnak a szoftverbérlet konstrukciójára. A váltáshoz egy másik megatrend is kapcsolódik: az ipar 4.0 koncepcióhoz kapcsolódó szoftvermegoldások előretörése. A CAD/CAM/PLM szoftverek piacának változásáról Nyirő Ferenc, az S&T Consulting Hungary Kft. üzletágvezetője beszélt a TechMonitornak.

TechMonitor: Milyen változásokat hozott magával a szoftverbérlet konstrukciója?

Nyirő Ferenc: Már elkezdődött a szoftver megvásárlásáról az előfizetéses rendszerre történő átállás. Azt gondolom, hogy 1-2 éven belül nálunk és más forgalmazóknál is lezajlik ez a váltás, de addig mindenkinek ugyanazokkal a nehézségekkel kell megbirkóznia. Az előfizetéses modell az adott évben sokkal kisebb forgalmat generál, mint a szoftvervásárlás, és az átmeneti időszakban hiányzik ez az árbevétel. Az egyik versenytársunknál – aki meg is szüntette a szoftvervásárlás lehetőségét és csak bérleti konstrukciót tett lehetővé – hatalmas lyukat ütött az átállás az árbevételben. Más informatikai területeken például az Adobe és a Microsoft már sikeresen végigvitte a váltást – igaz, ehhez az is kellett, hogy cégnek legyenek olyan termékei, amik gyakorlatilag monopolhelyzetben vannak a saját szakterületükön. A CAD-piacon azonban egyik gyártó sincs megkerülhetetlen pozícióban, vannak helyettesítő termékek és ezért a kizárólagosan előfizetést nyújtó cégtől elindult egyfajta elvándorlás is

A szoftverbérletre történő átállást mi is támogatjuk különféle promóciókkal, de több ügyfél kimondottan keresi is ezt a konstrukciót. Kelet-Európában komoly hátrány, hogy a bérlet nem szerepelhet pályázatokban, de pénzügyi szempontból fontos, hogy nem tőkebefektetésként jelenik meg egy kiadás, hanem működési költségként, ezért azonnal le is írható. A bérleti konstrukció kisebb tőkét köt le, ami kifejezetten kedvező például start-up vállalkozások számára. A bérletek száma nagyon rugalmasan adaptálható a vállalkozás pillanatnyi szoftverigényéhez, nem fordulhat elő az, hogy több licencünk van, mint amennyit a munka megkövetel. A bérlettel nemcsak a frissítéseket kapja automatikusan a felhasználó, hanem kiemelt támogatásban is részesül. A Windchill PLM-rendszerünknél például a pozitív ösztönzőrendszernek köszönhetően sokkal kedvezőbb a bérleti konstrukció: jellemzően 10-12 évig a kumulált bérleti díj alacsonyabb lesz, mintha a szoftvert megvásárolnák és frissen tartanák a felhasználók.

A gyártók számára is elemi érdek, hogy átálljanak az előfizetéses rendszerre, hiszen hosszabb távon nagyobb és mindenképpen tervezhetőbb bevétellel számolhatnak. Nálunk nincs kényszer az előfizetés vállalására, egyelőre párhuzamosan fut a két konstrukció, és várhatóan egyre több érv szól majd az előfizetés mellett. Nyugat-Európában az új vásárlások túlnyomó része (több mint 80%) már előfizetéses konstrukcióban történik, nálunk tavaly még csak 30% volt ez az arány, de ez rendkívül nagy előrelépés, hiszen egy évvel ezelőtt 0%-nál tartottunk. A magyar felhasználók némiképp idegenkednek a bérlettől, pedig mindennapi életünkben természetesnek vesszük, ha villanyszámlát vagy telefonszámlát fizetünk – közműszolgáltatásnak tekintjük ezeket, és előbb-utóbb a szoftverhasználat is „közművesedhet”, vagyis rendszeresen fizetünk majd a használatáért.

Milyen százalékban hosszabbítják meg az ügyfelek az előfizetésüket?

Az előfizetéses lehetőség megváltoztatja a piaci játékszabályokat. Könnyű meghosszabbítani, de könnyű lemondani is, így a váltás a jobb szolgáltatók irányába fogja terelni a felhasználókat. Korábban jellemző volt a lock-in jelenség, amikor egy ügyfél egy gyártó bizonyos termékét használva kényszerhelyzetbe került, hiszen sok pénzt költött az adott szoftverre, és az adatok is abban a formátumban keletkeztek. A világ abba az irányba megy, hogy mindkét kötöttség jelentősége csökken: az egyszeri nagy beruházás elvesztésének kockázata, a Creo UNITE technológiával pedig bármilyen más CAD rendszerből származó modellt gyakorlatilag úgy tudunk szerkeszteni, mintha az a Creóban jött volna létre. A feltételek megváltozása újraírja a piaci viszonyokat. Mi évek óta tudatosan készültünk erre a változásra azzal, hogy a minőségi szolgáltatást tettük meg elsőszámú a stratégia célunknak. Az eddigi tapasztalatainkra támaszkodva azzal számolunk, hogy 85-90%-ban meg tudjuk majd tartani az előfizetőinket, emellett dinamikusan tudjuk majd növelni az új felhasználói bázisunkat.

Mi volt a célja a portfólió bővítésének?

A legfontosabb szegmensünk az autóipar. Megvizsgáltuk, hogy milyen kihívásokkal szembesülnek az autóipari gyártók és ennek megfelelően bővítettük a szoftverportfóliónkat. Nemzetközi szinten például a CAD-piac egyszámjegyű, míg a szimulációs piac kétszámjegyű növekedést tud felmutatni és még ezen belül is vannak hangsúly-eltolódások. Az autóiparban jelenleg az elektromobilitás és a környezetterhelési normák szigorodása jelentik a legnagyobb hajtóerőt. A fogyasztást a legnagyobb mértékben a gyorsított tömeg, illetve a légellenállás határozza meg. Olyan megoldást kerestünk, ami mindkettőre megoldást nyújt és az Altair HyperWorks szoftverben rá is találtunk erre. A legfontosabb tétel a tömegcsökkentés: a topológiai optimálás lehetőségével 30-50%-os tömegcsökkenés is elérhető még olyan alkatrészeknél is, ahol a mérnöki szem már nem látna lehetőséget további optimalizálásra. Az Altair HyperWorks OptiStruct figyelembe veszi az additív gyártás nyújtotta új lehetőségeket is. Az Airbus, vagy a Ferrari már a HyperWorks OptiStruct segítségével optimalizálja újra a konstrukciókat, de számos magyar, a fejlesztésben is részt vevő autóipari beszállító is használja már ugyanezt a megoldást. A HyperWorks is elérhető bérleti konstrukcióban (amihez 60 külső szoftver elérése is társul), de nem modulokért, hanem szintekért kell fizetni. Ha egy felhasználó kiválaszt egy bizonyos HWU-k (HyperWorks Unit) szintet, akkor az összes, az alatti funkcióhoz hozzáfér. Így egy rendkívül széles spektrumú, nagy teljesítményű szimulációs megoldáshoz juthatnak hozzá a cégek, és nem kell előre eldönteni, hogy pontosan melyik funkciót fogják majd használni. Ugyanannál a cégnél szükség lehet topológia optimálásra, áramlástani, nemlineáris elemzésekre vagy multibody dinamikai vagy éppen öntészeti szimulációra stb.

Az Altair Hyperworks topológiai optimálással akár 30-50%-kal is csökkenthető a tömeg

Milyen új megoldásokat kínál az S&T az ipari digitalizáció számára?

Napjainkban mindent áthat az Ipar 4.0 koncepcióra történő átállás és ez gyorsabban le fog zajlani, mint ahogy azt a többség várná. Néhány éven belül drasztikusan csökkenni fog a gyártás élőmunka-igénye, ezzel pedig elveszítik az előnyüket az olcsó munkabérű országok. Az automatizálás visszafordítja a globalizáció által elindított termelés-kihelyezést (ezt nevezhetjük inverz globalizációnak is) és a tervezés, a gyártás visszaköltözik azokba az országokba, amelyek élenjárói lesznek a digitális átállásban. Ez egy hatalmas lehetőség minden hazai vállalatnak, de ehhez minél előbb be kell fektetni az új technológiákba. Jelenleg a világ nagyobb vállalkozásaink 10-15%-a számít megfelelően automatizáltnak, de 2020-re várhatóan a cégek 80-90%-a rendelkezik majd Ipar 4.0-kompatibilis rendszerrel, vagy már lesz rá pilot megoldásuk.

Tavaly léptünk együttműködésre a cseh UNIS céggel, a MES PHARIS® (Manufacturing Execution System) MES rendszer fejlesztőjével. A cég által készített termelésirányító szoftver piacvezető Csehországban és a MES-rendszerek piaca amúgy is szépen növekszik. Felmértük a piacon, hogy milyen szoftver illeszkedhet a közép-európai igényekhez és úgy gondoljuk, hogy az erős cseh ipar piacvezető szoftvere várhatóan a hazai gyártócégek igényeit is kielégíti majd.

Az ipari digitalizáció másik fontos megoldása a PTC által kifejlesztett, az ipari IoT platformok piacának egyik vezető rendszere a ThingWorx. Ez a platform rendkívül rövid megtérülési időt kínál. A szoftver hatóköre kiterjed a gépi és emberi adatgyűjtésre, a gyors üzleti logikafejlesztésre, a gépi tanulásra (machine learning), a hatalmas méretű adathalmazból az értékes információk kiszűrésére (big data analysis) és a kiterjesztett valóság (Augmented Reality) alkalmazására bármilyen Ipar 4.0 projektben. Az S&T díjmentes felmérést biztosít a felhasználók számára és segít számukra megalkotni a megfelelő, az adott cég érettségéhez és céljaihoz illeszkedő digitalizációs útitervet.

A magyarországi digitalizáció szintje egyelőre elmarad a kívánatostól

Milyen évet zártatok tavaly, mit vártok idén?

Pontosan az történt, mint amit előzetesen terveztünk. Tudatos stratégia szerint építkeztünk, így tisztában voltunk azzal, hogy az elmúlt 3 év szédítő növekedési üteméhez hasonló növekedést csak akkor tudunk a jövőben elérni, ha komoly szervezetfejlesztést hajtunk végre. Olyan ez, mint amikor a hegymászók a csúcstámadás előtt erőt gyűjtenek a táborban. A tavalyi évet a konszolidációra szántuk, erőteljesen bővítettük a szakmai csapatunkat, képeztük magunkat, javítottunk a szervezettségünkön és felkészültünk egy még intenzívebb növekedésre. Az új termékeinkkel és a nagyobb hozzáadott értékű projektekkel (például PLM-bevezetésekkel) kompenzáltuk a bérleti konstrukcióra történő részleges átállás okozta bevétel kiesést.

Mivel már most jelentős az előfizetéses konstrukció súlya, ezért ez komoly kiegyensúlyozó tényező lesz számunkra a jövőben. A decemberben megjelent Creo 4.0 új technológiái - additív gyártás, digital twin, kiterjesztett valóság – meghatározzák a CAD világ trendjeit. A 2016-ban elindított üzletfejlesztéseink telitalálatnak bizonyultak. Így minden okunk megvan az optimizmusra. Idén harminc százalékot meghaladó növekedést és a piaci részesedésünk erőteljes bővülését várjuk.

Molnár László

S&T Consulting Hungary Kft.

+36-1/371-8060

www.snt.hu/cad

www.snt.hu/ipar40

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek