Új megközelítés a koncepciótervezésben

Industrial Design: Több megoldás, egy szoftver

2015. szeptember 16., szerda, 17:49

Címkék: 3d szimuláció 3D szoftver CAD-modell EuroSolid SolidWorks Industrial Designer tervezői szoftver

Manapság a tervezők sok különböző eszközt használnak annak érdekében, hogy egy megbízást teljesítsenek. Kezdve az első kézi vagy digitális vázlatkészítéstől, a 3D-s koncepciós modellezésen és tervezés át, egészen a Power Point-os prezentáció és 3D-s nyomtatás, valamint árajánlat készítéséig. Mivel nincs egy olyan eszköz, amelyik az összes igényt kielégíteni, a tervezőmérnökök több, eltérő programot használnak.

Egy tervezőmérnök munkafolyamata általában így épül fel:

Megbízás > Tervötletek > Első véleményezés > Koncepciókészítés > Koncepció véleményezése > Koncepció kidolgozása, továbbfejlesztése > Véleményezés > Tervjavaslat > Terv részletes kidolgozása a gyártás számára

Természetesen a lépések különbözhetnek, de legyen szó bármilyen tervezési folyamatról, Önnek és az Ön csapatának a megfelelő eszközre van szüksége az adott munkafázisban. Amikor különböző alkalmazásokkal és programokkal dolgozik az ember egyszerre, nemcsak az okoz nehézséget, hogy nyomon tudja követni az ötleteket és javaslatokat, de az is, hogy a rengeteg tervezési adat, különböző formátum és fájltípus között ne vesszen el.

Mik ezek a gyakran egyszerre használt alkalmazások?

E-mailezés, Prezentációs eszközök, Szövegkészítő eszközök, Képkészítő eszközök, Vázlatkönyv és toll, Digitális vázlatkészítő eszközök, Photoshop, Illustrator, 3D koncepciómodellező funkció, Alakzatkészítés (gyakran nem parametrikus), Prototípuskészítő megoldások, Modellek 3D nyomtatáshoz, SOLIDWORKS vagy más 3D-s CAD-program, SOLIDWORKS Szimuláció vagy más 3D-s szimulációs eszköz, Dokumentumkezelő funkciók, SOLIDWORKS PDM vagy más adatkezelői megoldás. A SOLIDWORKS Industrial Designer szoftvert azzal a céllal fejlesztették ki, hogy tervezőmérnökök munkáját megkönnyítsék és egyben meg is gyorsítsák egy teljesen egységes eszközrendszer kialakításával.

Miben nyújt segítséget a program a különböző munkaszakaszokban?

Tervötletek

A projekt kiindulási fázisában létfontosságú, hogy minden, a projekthez kapcsolódó kutatás, elképzelés, előírás, javaslat és elbírálás egy helyen legyen tárolva, és azokhoz a megfelelő csapatok, illetve egyének hozzáférhessenek. Ez biztosítja, hogy az innovatív ötletek egy mindenki által elérhető és elfogadott alapról induljanak. A SOLIDWORKS Industrial Designer közösségi alkalmazása lehetővé teszi, hogy minden projekthez tartozó információt és adatot tárolni tudjon. A terveken dolgozók könnyen tudnak ezen a platformon kommunikálni egymással, így a terv paramétereinek megosztása után gyorsan tudnak ötleteikből kreatív és lenyűgöző koncepcióterveket készíteni.

Minden egyes projekthez csak létre kell hoznia egy felhasználó-közösséget, és meghívni a tervezésben illetékes személyeket a tervezőktől, a marketingesen, értékesítőn át, a vezetőséget és akár az ügyfelet is. A résztvevők megnézhetik és véleményezhetik a tervötleteket, így már a folyamat legelején lehetőség nyílik arra, hogy a közös tudásból, tapasztalatból és értelmezésből még innovatívabb elképzelések fogalmazódjanak meg.

Koncepciókészítés és az első véleményezés

Az első koncepciókészítésnek gyorsan kell zajlania, mert ebben a fázisban az a jó, ha minél több ötlet kerül a papírra. Valóban ilyen esetekben a legjobb választásnak a papír és a toll tűnik, hogy a gondolatok nehogy elszálljanak. Azonban ez csak akkor működik igazán jól, ha az ember magának készíti a feljegyzést, amit majd személyesen megmutat és elmagyaráz egy megbeszélésen.

Ezzel szemben a SOLIDWORKS Industrial Designer-t használva minden tervező közvetlenül az adott tervötlet adataival tud dolgozni anélkül, hogy kilépne a CAD-környezetből. A közösségi oldal felülete pedig lehetőséget ad arra, hogy minden mérnök online bekapcsolódhasson megbeszélésekbe és vitákba, majd az egyeztettek alapján tovább dolgozzon. Az új ötleteket a legkönnyebb módon úgy tudja megragadni, hogy szoftver Concept Sketch és Freeform eszközeivel percek alatt 3D-ben láthatja azokat. Ha egy kép felér 1000 szóval, akkor egy 3D-s modell, amihez interaktívan kapcsolódni tudnak az emberek, még többel felér.

Az oldalfelületet használva minden koncepciótervet feltehet a közösség oldalára, így az egész csapat láthatja és véleményezheti azokat. Ebben a fázisban sok koncepcióterv születik és kerül megosztásra, mielőtt kikerül közülük az a pár, amiről úgy döntenek, hogy érdemes több időt foglalkozni vele és továbbfejleszteni.

A koncepció továbbfejlesztése

Miután minden vélemény összegzésre került, megszületik a döntés a továbbfejlesztésre váró koncepciókról. De mivel az összes koncepcióötletet eltároltuk, ezért amik nem kerültek kiválasztásra, még bármikor újra elővehetők és újra felhasználhatók, akár más projektekben. Egy koncepció továbbfejlesztése azt jelenti, hogy több részletre van szükség, a több részlet pedig komplexitást jelent, ami idővel és költségekkel jár. A tervezőmérnököknek több opciót is ki kell dolgozniuk és meg kell vizsgálniuk, hogy kiválaszthassák belőle a legmegfelelőbbet ügyfelük számára.

A SOLIDWORKS Industrial Designer lehetővé teszi egyszerű és összetett formák gyors kialakítását. Az egyedülálló modellező környezetben kiválaszthatja az adott tervezési kihívásnak legmegfelelőbb eszközt. Fícsörök, testek, alkatrészek és összeállításokat készíthetők egyetlen felületen anélkül, hogy előre kellene gondolkodnia, így csak a tervezésre fókuszálhat, és teret adhat kreativitásának.

Tervjavaslat

A tervjavaslatnak lenyűgözőnek és meggyőzőnek kell lennie ahhoz, hogy elnyerje a vezetőség és az ügyfelek tetszését, valamint elősegítse egy új termék bevezetését a piacra. Ha nincs meg a támogatás a folyamatban részt vevő felektől, akkor egy kiváló termék is elakadhat, és későn kerülhet a piacra, vagy talán egyáltalán el sem ér oda. A SOLIDWORKS Industrial Designer összeköti a tervezőt a szélesebb körű csapattal, így azok végig követhetik a termék tervezését az ötlettől a koncepcióig, mielőtt a kidolgozásra és gyártásra szánt végső tervek megszületnének.

A szoftver abban is segítséget nyújt, hogy a termékkoncepciót gyorsan és egyszerűen bemutathassa a renderelő eszközökkel, amikkel kiválaszthatja az anyagot, a hátteret, és pillanatokon belül bámulatos képeket készíthet az interaktív nézetben.

A közösségi oldal további előnyeit kihasználva posztolhatja a terveit képekkel, szöveges leírással és 3D-s modellekkel, amiket az ügyfelek és döntéshozók azonnal megnézhetnek és reagálhatnak rá – természetesen ezek a hozzászólások is automatikusan tárolódnak – anélkül, hogy bármilyen szoftvert vagy bővítményt kellene letölteniük. A munkafolyamat végén pedig a tervek részletes kidolgozását tovább folytathatja SOLIDWORKS-ben a szükséges funkciók hozzáadásával, és az eredeti modellen elvégzett módosítások megjelennek a SOLIDWORKS modellen is.

A SOLIDWORKS Industrial Designer a tervezési folyamat minden fázisában megoldást nyújt az Ön és cége számára, a digitális vázlatkészítéstől és 3D-s geometriáktól a valósághű renderelésekig. Egy szoftver, amit több megoldással is szolgál, hogy felgyorsítsa cége munkafolyamatait és elősegítse az együttműködést a csapatok között, valamint ösztönözze az újításokat.

www.eurosolid.hu

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek