A SolidWorks 2016 újdonságai 2. rész

Hogyan dolgozhatunk minél gyorsabban és egyszerűbben?

2015. november 23., hétfő, 06:00

Címkék: CAD-modell EuroSolid íFlow Simulation solidworks 2016 SolidWorks Electrical SolidWorks PDM SOLIDWORKS Plastics tervezői szoftver

Nap mint nap közel 3 millió felhasználó több mint 200 000 cégnél közel 80 országban dolgozik SolidWorks tervezőrendszerrel. Ez a hatalmas közösség nagyban hozzájárul ahhoz, hogy az évente megjelenő új verziók egyre tökéletesebbé csiszolódjanak. A SolidWorks 2016 idén is arra fókuszál, hogy a mérnökök minél gyorsabban és könnyebben tudják elvégezni feladataikat.

Komplex problémák megoldása gyorsabban, egyszerűbben

A tavalyi verzióba a SolidWorks behozta a 3D-s felületek terítését. Idén továbbfejlesztette a funkciót. Most már teríthetünk belső kivágással rendelkező felületeket is, és ha esetleg a terítés során túl nagy húzás vagy zömülés keletkezne, akkor ezeket kicsípésekkel oldhatjuk fel, majd a végeredményt azonnal tudjuk {{dxf}}-be menteni megmunkálási célzattal.

3D-s felület terítése felhasítással

Az idei évben a Simulation legfontosabb fejlesztései leginkább azoknak a felhasználóknak kedveznek, akik nem napi rendszerességgel használnak szimulációs programokat. Ilyen fejlesztés:

  • az új hálózási algoritmus, amely az összetett, bonyolult összeállítások hálózását segíti azoknak, akiknek nincs megfelelő gyakorlatuk ezen a téren;
  • az alulhatározott testek felismerése, ami megmutatja, hogy a modellünket melyik irányba nem kötöttük le;
  • a javított automatikus Bonding (ragasztott) kapcsolat a felületmodelleknél;
  • a megoldó hibaüzeneteit összekapcsolták a SolidWorks tudásbázisával, ahol megoldásokat lehet találni a hibákra;
  • a Simulation, a Flow Simulation és a Plastics modul bekapcsolás esetén az Analysis Preparation (analízis-előkészítés) fül bekapcsolható, ami a legsűrűbben használt modellegyszerűsítő, -módosító műveleteket tartalmazza (a fül tartalma személyre szabható).

Ezeken az újdonságokon kívül a főbb fejlesztések:

  • a hálózás metszése;
  • egyenlettel vezérelt Plotok (ábrák), amellyel lineáris szimulációk esetén az eredményeink valahányszorosát tudjuk ábrázoltatni a szimuláció újrafuttatása nélkül;
  • fejlesztették az ábrázolási lehetőségeket;
  • az időfüggő szimulációknál az előírt elmozdulások most már ki is kapcsolhatók, így szakadások is létrehozhatók a vezérlőgörbében;
  • egy testen belüli csavarkapcsolatok létrehozása.

Analysis Preparation fül

 

Points

X

Y

1

0

3

2

0,3

3

3

0,4

Off

4

0,6

2

5

0,8

3

6

1

5


Időfüggő görbe szakadással

Önmagával összecsavarozott test

Háló metszése

A Flow Simulation legtöbb újdonsága a hálózással kapcsolatos. A kezelőeszközöket jobban integrálták a megszokott felhasználói felületbe, emellett a kontrollsíkok alkalmazása is egyszerűsödött. A háló helyi sűrítésére ezentúl nem szükséges külön testeket modelleznünk, azok a parancson belül megadhatók, így összességében a hálózás folyamata sokkal intuitívabbá vált. Az érdektelen, kis hézagok lezárására automatikus eszköz áll rendelkezésre. A háló minőségének ellenőrzését segíti az automatikus előnézet és a Quality plotok (hálóminőségi ábrák). Lehetőség van a testek körül finomított, egyenközű háló előállítására, ami sok esetben jobb konvergenciát eredményez.

Hatékonyabb térfogati háló

További újdonság, hogy a számítási eredmények a szimmetriasíkok mentén tükrözhetők, így az egyszerűsített félmodellek kiértékelése során szemléletesebb képet alkothatunk a folyamatról. Tranziens szimulációnál újabb eszközökkel gyorsíthatjuk a számítást, eredményeinket pedig időben átlagolva is vizsgálhatjuk. Ezentúl manuálisan megadhatók a mentendő paraméterek, így a tárhellyel is spórolhatunk. Az új verzióban a napsugárzásra vonatkozó peremfeltételek összeköthetők a SolidWorksbe bevitt adatokkal.

Párhuzamos tervezési folyamatok felgyorsítása, korszerűsítése

A termékadat-kezelés (Product Data Management, PDM) és a csoportos munkavégzés mára elkerülhetetlen része lett a mérnöki tevékenységeknek. Ezen a területen is folyamatos a fejlesztés, mi több, ebben az évben új terméket is üdvözölhetünk ebben a szegmensben. A jelenleg ismert Enterprise PDM mostantól két verzióban lesz elérhető: SolidWorks PDM Standard, valamint SolidWorks PDM Professional néven fognak futni. Ebben az a legkellemesebb újdonság, hogy a 2016-os verzióktól minden SolidWorks Professional és Prémium licenchez járni fog a SolidWorks PDM Standard verziója. A PDM Standard a jelenlegi Enterprise PDM egy korlátozott verziója, de funkcióit tekintve mindent tud, amit a Workgroup PDM, sőt annál még jóval többet is.

Rendkívül hasznos újdonságnak számít, hogy mostantól a PDM-ben lehetőség van SolidWorks nélkül dxf/dwg, valamint MS Office-fájlokat pdf-be konvertálni, és az átalakított fájlok tulajdonságait tudjuk írni/olvasni adatkártyákon keresztül. A PDM-be való migrációt fogja segíteni egy olyan újdonság, amely kiolvassa a meglévő fájl revízióját, és beállítja a PDM-ben is. Ezt korábban csak revíziónöveléssel tudtuk megtenni.

A régebbi felhasználóknak jó hír, hogy külön migrálóprogram fogja segíteni a Workgroup PDM-ről való zökkenőmentes váltást SolidWorks PDM-re.

Egyre komplexebbek manapság a termékek. Nem csak arra kell megoldást találni, hogy kinematikailag, statikailag vagy kinézetileg megfelelőek legyenek termékeink. Arra is szükség van, hogy akár a vezérlést vagy az elektromos és mechatronikai tervezést is párhuzamosan, azonos felületen tudjuk a mechanikai feladatokkal végezni. A SolidWorks Electrical ebben nyújt megoldást. A 2016-os verzióban már az eDrawings segítségével is elláthatók jegyzetekkel az Electricalban készített dokumentumok, kapcsolási rajzok, valamint integrálódott a CircuitWorks Lite is. A CircuitWorks Lite segítségével automatikusan készíthetők SolidWorks-komponensek egy nyomtatott áramkör tulajdonságait leíró eda- (ecad-) fájlból, amelyek aztán beilleszthetők SolidWorks Electrical-projektekbe is.

Az Electrical projektvezetői vagy magasabb jogosultsággal rendelkező felhasználói még kifinomultabb lehetőségekkel állíthatják be a tervezői csoportok különböző tagjainak felhasználói jogait a különböző dokumentumokhoz.

Új panelek segítik a tervezők munkáját, hogy könnyebben juthassanak információkhoz, és még kevesebb kattintással tudjanak elvégezni egy-egy műveletet.

Gyorsítósávban a gyártásig

Költségeink felbecsléséhez kiváló társnak bizonyult a SolidWorks. Ettől a verziótól kezdve már teljes összeállításokra is kalkulálhatunk, és a legteljesebb magabiztossággal adhatunk még pontosabb árajánlatot leendő partnereinknek.

Egy termék eladható anélkül is, hogy költséges legyártásba kezdenénk. Viszont hiába vagyunk mi magunk teljesen elégedettek a dizájnnal, ha ügyfelünk nem érzi azt, hogy neki pont erre van szüksége. Ekkor sajnos nem fogja rögtön a pénzt a zsebünkbe tömködni. A tapasztalat az, hogy a legjobb (és egyben legköltséghatékonyabb) étvágygerjesztést a termékről készült fotó vagy film tudja biztosítani.

A SolidWorks 2016 fotorealisztikus renderelési újdonságai között a legfontosabb a megvilágítási indexkép. Általunk meghatározott számú variációból választhatjuk ki a nekünk megfelelő fényhatású renderelt képet, amelyet ezután teljes felbontásban el is készít a PhotoView 360.

Az élethűség újabb mérföldköve idén a mozgási elmosódás. Nemcsak animációban alkalmazhatjuk, hanem kiragadhatunk egy mozgás közbeni fázist, és erre elkészíthetjük az elmosódott elemekkel rendelkező állóképet is.

Indexkép

Mozgási elmosódás

De mi van, ha termékeinket már nem elég csak monitoron vagy papírra nyomtatva látnunk, de éreznünk is kell, kézbe venni, és feltenni a kérdést: „Ilyen lovat akartam?” A SolidWorks felületéről közvetlenül végezhető 3D-s nyomtatás a tavalyi év újdonsága volt. Idén nagyot fejlődött ez a funkció is. A SolidWorks felismeri, hogy mely felületeknél szükséges megtámasztani a nyomtatandó darabot. Megfelelő irányba állíthatjuk a terméket, és akár léptékeztethetjük a darabot a nyomtató határméreteire is. A RealView technológia itt nem csupán a szebb megjelenítésért felelős, hanem a bump mapping eljárás láthatóvá teszi a nyomtatási szinteket is, ezáltal már előre felbecsülhetjük, figyelembe vehetjük a 3D-s nyomtatási technológiából adódó pontatlanságokat is.

3D nyomtatási szintek

Az Inspection a SolidWorks fennállásának legjobban induló terméke lett. Sikerét annak köszönheti, hogy óriási hiánypótlás a minőség-ellenőrzés területén. Csak egy egyszerű alkatrész példáját említjük: egy a MEO által kiadott ellenőrző lap elkészítése minimum 1 órát vesz igénybe. Ugyanez Inspectionnel 6-7 perc, maximum. Az idei verzió legnagyobb újdonsága az OCR (optikai szövegfelismerő) szerkesztő, amellyel lehetőségünk van megtanítani a programot az egyéni betűtípusok felismerésére, ha tif vagy pdf kiterjesztésű műhelyrajzokkal dolgozunk. Utána ezt az úgynevezett szótárt lementhetjük, majd bármikor újrahasználhatjuk.

A SolidWorks felhasználói mind tudják már: nem csak egy egyszerű tervezőprogramba fektettek be. Egy olyan komplex rendszert használnak, amellyel gyorsabban, egyszerűbben és hatékonyabban jutnak el a tervezéstől a gyártásig, és amelynek a képességeit kihasználva biztosak lehetnek abban, hogy termékeik abban a formában születnek meg, ahogyan az elképzeléseikben megfogantak.

További információhoz a www.eurosolid.hu oldalon juthat, vagy hívja az 06/1-216-8661-es telefonszámot.

Kövessen minek Facebookon is: www.facebook.com/eurosolid

Vége

Szerzők:

Bencze Árpád bencze.arpad@eurosolid.hu

ifj. Gergő Ferenc gergo.ferenc@eurosolid.hu

Hetyei Csaba hetyei.csaba@eurosolid.hu

Svébis Zoltán svebis.zoltan@eurosolid.hu

Szatmári Tamás szatmari.tamas@eurosolid.hu

Kapcsolódó cikkek:

A SolidWorks 2016 újdonságai 1. rész

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek