A SOLIDWORKS 2016 újdonságai 1. rész

Hogyan dolgozhatunk minél gyorsabban és egyszerűbben?

2015. november 18., szerda, 06:00

Címkék: CAD-modell EuroSolid Instant 2D solidworks 2016 tervezői szoftver

Nap mint nap közel 3 millió felhasználó, több mint 200.000 cégnél, közel 80 országban dolgozik SOLIDWORKS tervezőrendszerrel. Ez a hatalmas közösség nagyban hozzájárul ahhoz, hogy az évente megjelenő új verziók egyre tökéletesebbé csiszolódjanak. A SOLIDWORKS 2016 idén is arra fókuszál, hogy a mérnökök minél gyorsabban és könnyebben tudják elvégezni feladataikat.

Fókuszban a tervezés, nem a szoftver kezelés

A SOLIDWORKS születése óta sok kinézetbeli változáson esett keresztül, de volt valami, ami mindig ugyanaz maradt: az ikonok színvilága. Örömmel jelenthetem, hogy idén teljesen újrarajzolták a felhasználói felületet. Nem csupán a színtévesztők lesznek elégedettek SOLIDWORKS-szel, hanem a nagyfelbontású (4K) vagy érintőképernyős monitorral rendelkezők, valamint a modern, egységes stílus kedvelői is.

A SOLIDWORKS mindig nagy hangsúlyt fektetett az általunk alkotott modellek átláthatóságára: például hogy könnyen megtalálhassuk a tervezői fában, hogy az egyik vázlat vagy alakzat melyiktől függ. A tavaly bevezetett segédnyíl ez évben már a szülői függés mellett a gyermek alakzatokra is rámutat.

Tovább javítja az átláthatóságot egy teljesen új funkció. Egy elem kiválasztáskor az eddig ismert gyorsmenün kívül minden kényszert, alösszeállítást, testet, felületet, alakzatot, vázlatot és kényszert kigyűjt nekünk a program az automatikusan megjelenő Szemezgető segítségével. Veterán felhasználóként azt kell mondjam, hogy ez egy olyan funkció, amire elégedetten csettint minden tervező. Nem kell kutakodni a keresett dolog után a fában, a program mindent lehetőséget rögtön odatesz a képernyő tetejére.

Megújult kezelőfelület

Szemezgető választéka

A SOLIDWORK 2016 tervezési szakasza is természetesen megerősödött. Vázlatolásnál bármikor megváltoztathatjuk az ofszet irányát, és nem kell már két irányba eltolnunk a vonalláncunkat, ha a végeit le akarjuk zárni egyenesekkel vagy rádiuszokkal. Hasznos újítás továbbá, hogy az azonnali méretváltoztatás – Instant 3D - már vázlatoláskor is elérhető: akár egy kattintásos átírás formában, akár vonszolással. Ennek az új funkciónak a neve ezentúl Instant 2D

Menettel rendelkező öntött alkatrészeknél fontos a pontosan legyártható profil. Az új SOLIDWORKS-ben külön parancs áll rendelkezésre erre a célra. Nem kell már előre lemodellezni az útvonal és a profil vázlatát. Egyszerűen, mintha csak furatvarázslóval csinálnánk, paraméterek megadásával tervezhető meg a kívánt külső vagy belső menetprofil.

Menet modellezése

Ezzel analóg módon söpréskor sem kell bajlódnunk egy kör keresztmetszet megrajzolásával, egyetlen opcióval két alakzat létrehozását spórolhatjuk meg, ráadásul a söprést egyszerre két irányba is végezhetjük.

A terméktervezéskor is rengeteg apró újdonság lesz hasznunkra. Stílus szplájnként használhatunk mostantól B-szplájnokat is. Ezekkel a görbékkel sokkal könnyebb létrehozni olyan finom felületeket, ahol hirtelen megváltozhat a görbület mértéke. Meglevő görbéinket bármikor lecserélhetjük B-szplájnokra. Továbbfejlődött a felületek vágása is. A kölcsönös vágásnál most már egyértelműen előre láthatjuk, hogy mi lesz a vágás végeredménye. Külön modellezés nélkül tehetünk lezárást a nyitott felületmodellünkre, meggyorsítva a tömör testté alakítás folyamatát. A termékünket az élek görbület folytonos lekerekítéseivel tehetjük véglegessé.

Összeállítások elkészítése is tovább egyszerűsödött, gördülékenyebbé vált. A helyzetérzékeny gyorskényszerekhez érkeztek újabb tagok. Tehát ha bármilyen felület kombinációt előre kijelölünk, akkor annak megfelelően ajánlja fel a hozzájuk adható kényszert a program. Mostantól tehát a szélesség, horony, szimmetrikus, bütykös tapintó és a profil közép kényszer végrehajtásához sem kell már menükben tallóznunk.

Gyorskényszerek: profil közép

Kényszerek hibajavítása is kézenfekvőbbé vált.  Ha olyan alkatrészt rajzolunk át, ami sokszor szerepel az összeállításban, akkor minden olyan kényszer, ami a változtatás miatt elszállt, az helyrehozható csak az egyik alkatrész kényszerének módosításával. Ezután már az összes ugyanolyan alkatrésznél kijavítódik a hibás párosítás. Ez is remek példája annak, hogy apró dolgok mennyire tudják segíteni azt, hogy a tervező ne azt érezze, hogy ugyanazon a dolgon sokszor, unalomig ismételten kell átmennie. Személyes kedvencem összeállításban szintén egy apróság: a MűveletKezelő tervezői fában lehet átnevezni az alkatrészt úgy, hogy a fájl nevében is változást hoz, továbbá természetesen minden függést is átír az új elnevezésre - tehát például a rajz vagy alösszeállítás is már az új névre fog hivatkozni.

A tervezés nem lineáris folyamat. Sok lépcsős művelet még egy apró alkatrész kitalálása is. Folyamatos módosítások, egyeztetések és kompromisszumok révén érjük el a kívánt terméket. A végeredmény ezáltal akár lehet egy kilométeres tervezői fa, benne ezer meg egy művelet, amikről már azt se tudjuk, hogy mi az, amit használunk és mi az, amit nem. Ezentúl ezeket a felesleges műveleteket/alkatrészeket kipucolhatjuk modelljeinkből és összeállításainkból.

Az idei év egyik legjobb újdonsága szintén az összeállításokban található. Ez a funkció a Kényszer vezérlő. Meghatározott kényszereket tudunk mozgatni, kontrollálni, megfelelő értékekre állítani. Az ezek által létrejött pozíciókat menthetjük, és működési animációkat készíthetünk, mindezt a konfiguráció készítés fáradalmai nélkül. Ezeket az animációkat természetesen felhasználhatjuk mozgási szimulációk, tanulmányok készítésére is.

Nagy figyelmet fordít a SOLIDWORKS a felhasználókra, közösségi oldalakra, valamint arra, hogy minél könnyebben akár önállóan is elsajátítható legyen a szoftver kezelése. A program felületéről kereshetünk immár közvetlenül SOLIDWORKS-ről szóló a fórumokban, blogokon, de akár CAD modellek között vagy önképzéshez szükséges példatárakban, de ugyanitt találhatunk Youtube videókat, valamint Twitter bejegyzéseket.

További információhoz a www.eurosolid.hu oldalon juthat, vagy hívja az 06/1-216-8661-es telefonszámot.

Kövessen minek Facebookon is: www.facebook.com/eurosolid

 

Folytatjuk

Szerzők:

Bencze Árpád bencze.arpad@eurosolid.hu

ifj. Gergő Ferenc gergo.ferenc@eurosolid.hu

Hetyei Csaba hetyei.csaba@eurosolid.hu

Svébis Zoltán svebis.zoltan@eurosolid.hu

Szatmári Tamás szatmari.tamas@eurosolid.hu

Kapcsolódó cikkek:

A SolidWorks 2016 újdonságai 2. rész

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek