Felsőoktatás: A TÜV Rheinland is csatlakozott a járműipari megállapodáshoz

A világ egyik legnagyobb nemzetközi tanúsító intézete a TÜV Rheinland is tagja lett a Járműipari Felsőoktatási és Kutatási Együttműködési Megállapodásnak(JEM).

2014. november 06., csütörtök, 19:09

Címkék: járműgyártás járműipar mérnökképzés TÜV TÜV Rheinland

Újabb piaci szereplővel bővült a hazai felsőoktatás gyakorlatorientált reformját célzó, két éve létrejött járműipari együttműködési megállapodás. Az alapító felsőoktatási intézmények és az autóipari vállalkozások után az egyik legnagyobb nemzetközi tanúsító intézet, a kölni székhelyű TÜV Rheinland képviseletében magyarországi leányvállalata is csatlakozott a kezdeményezéshez. Az erről szóló dokumentumot Dr. Nádai László, a felsőoktatásért felelős államtitkárság politikai főtanácsadója jelenlétében a Magyar Mérnökakadémia(MMA) és a TÜV Rheinland InterCert közös negyedszázados jubileumi szimpóziumán írták alá.

A magyar felsőoktatási intézmények és a járműipar főbb hazai szereplői 2012 júliusában állapodtak meg arról, hogy Magyarországon a jövőben a járműipari képzést és a hozzákapcsolódó K+F+I tevékenységet összehangolt, gazdasági érdekekhez igazodóan fejlesszék. A JEM alapító okiratát nyolc magyar felsőoktatási intézmény írta alá a Magyar Tudományos Akadémia Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézetével (MTA SZTAKI).

A megállapodáshoz az ágazat piaci szereplői közül is számos autóipari nagyvállalat és kis- és középvállalkozás csatlakozott. Az aláírók között van az Audi Hungaria Motor Kft., a Continental Hungaria Kft., a Knorr-Bremse Fékrendszerek Kft., a Lear Corporation Hungary Kft., a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. és a Rába Járműipari Holding Zrt. A téma gazdasági fontosságát jelzi, hogy a kezdeményezéshez, azóta a Győr-Moson-Sopron Megyei és a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara is csatlakozott.

A JEM résztvevői azt a célt tűzték ki, hogy a járműipar igényeinek megfelelő szakok tananyagát és az oktatási módszereket közösen fejlesztik, egyeztetik az akkreditációs tevékenységüket, kialakítják a gyakorlatorientált (ún. duális) képzés egységes szerkezetét és tartalmát. Az együttműködéstől a hazai ipar megerősödését várják az európai járműipari K+F+I területén.

„A magyar gazdaság fejlődése nem képzelhető el a magyar mérnökök nélkül, ezért tartottuk fontosnak, hogy az aláírásra a magyar mérnökközösség jövőbeni lehetőségeinek kérdéseire választ kereső jubileumi eseményen kerüljön sor” – fogalmaz Karászi Zoltán, a TÜV Rheinland InterCert ügyvezetője.

A rendezvényen egy másik stratégiai szerződést is aláírtak a TÜV Rheinland és az MTA-SZTAKI között. A megállapodás lényege, hogy az MTA SZTAKI és a TÜV Rheinland a jövőben közösen fejleszti azon szolgáltatásait, melyek szinergiát képeznek a két intézmény portfóliójában, valamint K+F+I területen együttgondolkozást tervez és kezdeményez mérnökei között.

„Szükség van a hazai oktatásban a piaci szereplők és az intézmények közötti szoros szakmai kapcsolatra ahhoz, hogy a végzősök valóban piacképes diplomát szerezzenek” – mondja dr. Czitán Gábor, a TÜV Rheinland Akadémia Alapítvány elnöke. A cég a hazai felsőoktatás támogatása keretében két éve Tudásközpontot hozott létre az Óbudai Egyetemen, ahol a mérnöki ismeretek elsajátítása mellett az ipari gyakorlatorientáltság is kiemelt fontosságú.

„A Tudásközpont mindegyik fél számára előnyös, az egyetemnek azért, mert növeli az intézményben folyó képzés versenyképességét, a hallgatók számára, mert nemcsak a klasszikus diplomát szerezhetik meg, hanem mindjárt egy ipari alkalmazási tanúsítványt is, a mi előnyünk pedig, hogy olyan gyakornokokat, mérnököket tudunk idehozni, akik már előzetesen szakmai képzésben részt vettek”– mutat rá az alapítvány elnöke.

„A magyar mérnökképzés számunkra is kiemelkedő jelentőségű, hiszen részben a képzési lehetőségek támogatásán és képviseletén, a fiatal mérnökök bevonásán keresztül tudja a célkitűzését teljesíteni a Magyar Mérnökakadémia” –fogalmaz Dr. Ginsztler János, a Mérnökakadémia ügyvezető elnöke.

 

A TÜV Rheinland csoportról

A több mint 140 éve alapított, 65 országban jelenlévő TÜV Rheinland Csoport a világ egyik vezető független vizsgáló, tanúsító és minőségbiztosító szervezete a műszaki szolgáltatások területén. Szolgáltatásait mintegy ezer szakterületen kínálja, 17 ezer magasan kvalifikált szakemberrel.

Magyarországon 25 éve van jelen. Itteni leányvállalata a TÜV Rheinland InterCert Kft., a hazai minőségbiztosítási piac egyik legnagyobb szereplője, amely az állam által kijelölt szervezetként számos EU direktíva, jogszabály és előírás szerinti vizsgálatot is végez. 

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
TERMÉK + MEGOLDÁS

Magával ragadó film-, hangzás- és játékélmény? Hódít a Panasonic OLED-je

Média Partnerek