EuroMold 2014

Testreszabott tömegtermelés kiberfizikai rendszerekkel

2014. december 15., hétfő, 12:18

Címkék: EuroMold 2014 ipar 4.0 kiberfizikai rendszer orvostechnológia

Lenyűgözően élethű módon mutatta be a forma- és szerszámok tervezésének és alkalmazásfejlesztésének vezető szakvására az úttörő üzleti modellnek számító tömeges testreszabásban rejlő lehetőségeket. A testreszabott tömegtermelés egy olyan gyártási eljárásra utal, amely során a termék a standard termékekhez hasonló áron egyedivé alakítható, vagy a moduláris tervezési elv révén az ügyfél által konfigurálható.

A tömeges testreszabás vállalaton belüli, vagy önálló felépítéséhez a terméktervezés, a beszerzés, az ügyfélkapcsolatok, a raktármenedzsment, az ellátási lánc és a minőségbiztosítás területeinek összehangolására van szükség. Amennyiben minden minőségi követelmény teljesül, a gyártócégek pontosabban tuják előre jelezni a várható keresletet és költségek generálása nélkül magasabb árakat érvényesíthetnek. A vállalati cash flow számára is optimális, ha a gyártás csak az áru ellenértékének beérkezése után indul meg.

Az ipar 4.0 által felvázolt jövőkép a gyártókat a kiberfizikai rendszerekbe történő egyre nagyobb beruházásokra ösztökéli. A kiberfizikai rendszer az anyagokba, gépekbe és alkatrészekbe beágyazott, az Internetre csatlakoztatott számítógépvezérelt szenzorok és aktuátorok hálózata. A gyártósorok, gépek és az egyedi munkadarabok folyamatos információcseréje révén minden termelési és logisztikai folyamatot integrálni lehet.

–  A testreszabott tömegtermelés technológiája egyre hatékonyabb és kifinomultabb. A személyre szabott edzőcipők, élelmiszerek, vagy egyedi készítésű mobiltelefon tokok iránti kereslet folyamatosan növekszik, amiből a termékek gyártói sokat profitálnak. Ebből a tendenciából más iparágakban is sokat tanulhatunk. Fontos, hogy a piacok különbözőségére ne akadályként, hanem lehetőségként tekintsünk – jelentette ki Dr.-Ing. Eberhard Döring, az EuroMold kiállítási igazgatója.

Orvostechnológiai fejlesztések

Huszonnégy iparág mutatta be legújabb megoldásait az idei EuroMold alkalmából és a klasszikus ágazatok mellett, az autó- és gépipar után, de az űr- és elektronikai ipart már megelőzve egyre nagyobb reflektorfényt kap az orvostechnológia.

A cirkónium-oxid fogpótlások legnagyobb német gyártójának és a fogászati kerámia alkalmazások egyik vezető szakértőjének számító Dental Direkt a fogászati CAD-integrált DD Argus M1 szkennert mutatta be. A felhasználóbarát DD Argus M1 szkennert két nagy pontossággal kamerával szerelték fel. A Twin Camera Technology felhasználásával rövid idő alatt, nagyon nagy pontossággal generálható az adathalmaz. A folyamat során a lemez forog, a modell megdöntésére nincs szükség, így az rögzítés nélkül sem mozdul el.

A fogászati termékek gyártójának számító Schütz Dental a Tizian Cut 5 smart és a Tizian Cut 5 smart plus gépeket mutatta be. A legújabb hardver- és szoftverfejlesztéseket tartalmazó, szimultán 5-tengelyes megmunkálásra tervezett gépekkel kiemelkedő sebesség érhető el: egy három darabból álló, fogászati fémötvözetből álló híd például alig 50 perc alatt hozható létre. A króm ötvözetekből készült öntvények is hasonlóan pontos és időtakarékos módon készíthetőek el.

Az orvostechnológia részben a német szerszámkészítő cégek átlag feletti eredményeinek köszönhetően vált dinamikus és gyorsan fejlődő ágazattá. A forgalom tekintetében a német orvostechnológiai ipar Japánt megelőzve az USA mögött a második helyet foglalja el. A kutatásba és fejlesztésbe történő beruházások magas aránya révén a forgalom mintegy 20%-a 3 éves, vagy annál fiatalabb termékekből realizálódik. – Büszkék vagyunk arra, hogy az orvostechnológia az EuroMold egyik legfontosabb területe – jelentette ki Eberhard Döring kiállítási menedzser. – Az ágazat cégei bizonyítékul szolgálnak arra, hogy a mérnöki szakértelem még az egyre nehezebb nemzetközi versenykörnyezetben is a túlélés kulcsa lehet. Ez példaképül szolgálhat más iparágak számára is.

www.euromold.com

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek