Biztos, ami biztos

Gyártósor tervezése és kivitelezése hárompontos biztonsági övek visszahúzó mechanizmusának gyártásához

2014. február 24., hétfő, 09:09

Címkék: autóipar automatizálás cognex DataMatrix ipari kamera

A TRW Carr s.r.o. nemrégiben egy új szerelősort helyezett üzembe, amely az Active Control Rectractors hárompontos biztonsági övek visszahúzó mechanizmusainak gyártására szolgál. Mivel biztonsági berendezés gyártásáról van szó, a termék valamennyi meghatározó és minőségi jellemzőjét a gyártási folyamat során teljes egészében, azaz száz százalékosan automatikus eszközökkel biztosítják. Ezen eszközök között megkülönböztetett fontosságú a Cognex kamerarendszere, kódleolvasója és megjelenítő panelje.

 
A gyártósor tervezésének alapvető specifikációjaként a gyártási ciklus során egy termékre 12 másodperces ciklusidővel és közvetlenül a gyártásban résztvevő 11 fő dolgozóval számoltak. A gyártósor tervezésénél ugyancsak nagy hangsúlyt fektettek arra is, hogy a berendezés kompakt és robusztus gép benyomását keltse.
 
Az elektromotor datamátrix kódjának felismerése
 
A gyártósor  valamennyi állomása figyelembe veszi az automatikus „mistake proofing” (hibaelemző) berendezések éppen időszerű standardjait és a kiszolgáló személyzet maximális kényelmét, különösképpen a munkafolyamat ergonómiájának javítását, az anyag elhelyezésének, valamint egyértelmű és logikus mozgatásának szempontjait, mint ahogy az  egyes munkahelyek közötti készletek ellátását is. Minden egyes munkahelyet TP177b érintőképernyőn megjelenített független PLC Siemens Simatic vezérlőrendszer irányít. Ugyancsak beépítettek a rendszerbe egy távoli hozzáférésű diagnosztikai berendezést, ami azt jelenti, hogy a beszállító azonnal képes reagálni a felmerülő problémára, anélkül, hogy utaznia kellene. Az eredeti N21 gyártósorral szemben az új N26 gyártósor az egyes munkahelyeken is jelentős új műszaki fejlesztéseket vezetett be.
 

DM kódok leolvasása

Az N26-1 gyártóállomás, amely elektromotorok összeszerelésére és a fordulatszám váltó tengelyeinek kenésére szolgál, egy olyan forgatható munkaasztallal egészült ki, amelyen az egyes alkatrészek automatikus kiválasztása és osztályozása (OK / NOK) zajlik.
 
Cognex In-Sight Micro kamerarendszerrel végzett bináriskód-azonosítás megjelenítése
 
Ennek egyik fontos és éppen itt telepített eleme a Cognex In-Sight Micro 1020 kamerarendszer, amely a megfelelő alkatrészek helyes kiválasztásának, jelenlétének, irányának és helyzetének ellenőrzésére szolgál, és ugyancsak itt helyezték el az elektromotorok címkéjén feltüntetett datamátrix (DM) kódok leolvasását ellátó Cognex DataMan 100X állandó helyű leolvasót is. 
 

Szerelésben felhasznált alkatrészek kiválasztása

A következő N26-2 munkahely, amelyen a vészreteszelő mechanizmus fordulatszám váltójának szerelése történik, ugyancsak egy In-Sight Micro 1100 kamerarendszerrel van ellátva, melynek feladata itt is a szerelésben felhasznált alkatrészek pontos kiválasztása. A leolvasott adatok megjelenítését a Cognex VisionView 700 panel látja el.  A képernyő egy In-Sight Micro 1020, valamint egy In-Sight Micro 1100 kamerával van összekötve, és egy PLC-vel együtt így kitűnő teljes rendszert alkot a felmerülő hibák felderítéséhez, kezeléséhez. A szerelési folyamatba belépő komponensek 100%-os ellenőrzése, kritikus és szignifikáns jeleinek felismerése teljesen automatizált módon történik. Amennyiben a szerelés folyamatába olyan komponens kerül, amely nem felel meg a kívánt paramétereknek, a PLC vezérlőgéppel összekapcsolt Cognex kamerarendszer a hibát érzékeli és lehetetlenné teszi a folyamat megkezdését. A kamerák így a selejtgyártás megelőzésének eszközeként működnek, melyeket egyébként rendszeres alkalmassági próbákkal ellenőriznek és kiértékelnek, s amennyiben a mért adatok szükségessé teszik, MSA (mérőrendszer elemzés) funkcióval is kiegészítik.
 
 
Az N26-2 munkaállomás és az N26 gyártósor

A préselési folyamat problémáinak megelőzése

A kilincs (reteszelő köröm) és a kilincskerék (N26-4) préselése az elmúlt években komoly minőségi és gyártási problémákat okozott, éppen ezért dolgozták ki a préselés új, robusztus módszerét, illetve a kilincses orsó teljes hosszúságának mérését. Még a reteszelő köröm bepréselése előtt a Cognex In-Sight Micro kamerarendszer beazonosítja az orsó megfelelő bináris kódját. A kódot a Cognex VisionView 700 paneljén jelenítik meg. Ezt követően kezdődik meg a kilincs és a kilincskerék együttes bepréselése, és a préselés során folyamatosan ellenőrzik az erő növekedését és a bepréselés mélységét. A 2 mm-es préselési mélység elérése után automatikusan megmérik az orsó magasságát, és ezt követően a préselő munkahengernek egy jelet küldenek arról, hány milliméterrel kell az alkatrészeket még mélyebbre préselnie, hogy azt a névleges értéket érje el, amely az orsó tervrajz szerinti teljes hosszának felel meg. A N26-9 állomás újdonsága az, hogy az eredeti koncepcióhoz képest itt egy szenzortokot préselnek be, úgynevezett „in-car position“-ben. A kilincskereket nulla pozícióba állítják, és a szenzortokot még a préselés előtt egy szenzorral látják el, amely préselés közben bezárt állapotban van, így nem kerül összeütközésbe a gravitációs szenzor karjával, illetve a kuplung kilincskerekével. A beépített Cognex InSide Micro kamerarendszer itt a gravitációs szenzor megfelelő összeállításának ellenőrzését szolgálja.
 
Active Control Rectractors hárompontos biztonsági övek
visszahúzó mechanizmusainak gyártására szolgál

Bizonyított minőség

Az automatikus gyártási folyamatok nélkülözhetetlensége és a lehető legnagyobb minőség biztosítása – főleg azoknál a termékeknél, amelyek az autóban ülő utasok passzív biztonságát szolgálják – vezette végül a TRW Carr vállalatot, hogy a gyártásban az eddig elért legszínvonalasabb technológiákat alkalmazzák, amelyek között kétségtelenül ott van a Cognex képfeldolgozó kamerarendszere is, amely hatékonyságát, alkalmasságát és megbízhatóságát a múltban már többször is bizonyította. 
 
Ing. Lukáš Mildorf, Ph.D, Investment Manager,
TRW Carr s.r.o., Stará Boleslav
www.cognex.com
Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek