A rekord mostantól 2 300 kg

Nehézsúlyú taggal bővült a FANUC M-2000iA szériája

2016. augusztus 12., péntek, 06:00

Címkék: anyagmozgatás AUTOMATICA 2016 Fanuc ipari robot M-2000iA M-2000iA/2300 ROBOGUIDE robotika

A kistestvérek már kikövezték az utat a nagypályások előtt: az 1 350 és 1 700 kg-os súlyokhoz már eddig is léteztek rugalmas felhasználhatóságú robotok, melyek képesek voltak az oszlopos forgódaruk vagy híddaruk helyettesítésére. Az új M-2000iA szuper nehézsúlyú robotegység viszont 2 300 kg-ra emelte a széria maximális teherbírását.

A portfólió bővítésével immár három FANUC robot (1 350, 1 700 és 2 300 kg) áll a teherbírás-világranglista dobogóján. A nagy teherbírású modellek eddig számos felhasználási alkalmazás során bizonyítottak öntészeti homokformák, illetve acélgerendák, tartályok anyagmozgatása vagy dróthúzó gépek ki- és betöltése során. Az új M-2000iA/2300 verzió ideális az extrém terhek biztonságos kezeléshez, például nagy karosszériák vagy haszonjárművek felépítményeinek mozgatására is.

A nagy súlyok biztonságos mozgatásához a FANUC megtartotta a széria már bevált hajtási koncepcióját, és csupán a magasabb teherbírásra optimalizálta azt. A FANUC szoftvermodulokból az adott alkalmazáshoz olyan funkciócsomagok állnak rendelkezésre, mint például a működési zónák felügyeletére hivatott DCS (Dual Check Safety).

Az M-2000iA szériához tartozó robotok hagyományos daruk vagy emelőszerkezetek feladatait látják el. Felhasználhatók a termelési folyamatok rugalmasságának növelésére és a termelékenység emelésére. Az M-2000iA/2300 modellhez hasonló robotok azonban a biztonság szempontjából is főnyereménynek számítanak: bármilyen veszélyes, vagy legalábbis problémás munka biztonságosan végezhető el általuk. A csuklók páratlan teherbírásának köszönhetően az extrém nagy munkadarabok – például járművek vagy gépágyak – ±0,3 mm ismétlési pontossággal mozgathatók. Ez a képesség még a nagy megmunkálóközpontok ki- és betöltését vagy a megmunkálási feladatok pozicionálást is rugalmasan elvégezhető feladattá változtatja. A FANUC a saját termelési környezetében is egy M-2000iA robotot használ a nagy gépalkatrészek mozgatásához.

Mivel a termelési környezetekben zord körülmények is előfordulhatnak, az M-2000iA szériát IP 67 védelmi szintű por- és vízállósággal látták el a „felkaron” (harmadik tengely), illetve a robotcsuklón. A csuklótengely motorjai a harmadik tengelyen helyezkednek el, ami a minimumra csökkenti a csukló méretét.

Mivel a kategóriában nincs versenytársuk, így összehasonlító adatok sem állnak rendelkezésre a hattengelyes M-2000iA/2300 modell működési sebességéről, de semmiképpen se számítsunk magas sebességekre akkor, amikor ilyen nagy tömegeket kell mozgatni. A robot tervezésekor a fő szempontokat a biztonságos és rugalmas mozgatás jelentették. Az első tengelyen a robot szinte teljes (330 fokos) fordulatot képes végezni, és a mozgás profilja ugyanaz, mint a kisebb, M-2000iA/1200 verzió esetében.

A 2 300 kg teherbírású modell vízszintes karkinyúlása 3,7, függőleges elérése pedig 4,6 méter, ami lehetővé teszi, hogy a robot a saját alapja alatt akár 535 mm-re elhelyezkedő pozíciókat is elérje. Ez a képesség rendkívül előnyös például olyan esetekben, ha a robotot talapzatra vagy pályára szerelték. Az M-2000iA meghosszabbított karú verziójával akár 6,2 méter függőleges elérés is lehetséges.

A ROBOGUIDE szimulációs szoftver legfrissebb verziójával felszerelt M-2000iA/2300 modellt már több helyen a gyakorlatban is üzembe állították.

 

www.fanuc.hu

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek