Fogódzkodót keres a győri buszgyártó

Leállhat termelés a Kravtexnél, mert túl sok új jármű áll raktáron

2012. április 20., péntek, 09:08

Címkék: busz győr Kravtex-Kühne

A beszállítókkal együtt akár 600 ember munkahelye is megszűnhet, ha nem indulnak be az idei buszvásárlások. Rossz esetben a gyártás leállítására kényszerülhet a Kravtex-Kühne cégcsoport, miközben új modellek várnak bemutatásra.

A győri székhelyű cég telephelyén 105 autóbusz vár gazdára, s további 30 még gyártás alatt van - mondta Krankovics István, a magyar tulajdonban lévő csoport ügyvezető igazgatója az MTI-nekáprilis 19-én. Hozzátette: A raktárra gyártás tovább nem finanszírozható, ha folytatnák a vállalkozás csődbe kerülne. Ezt azonban el akarja kerülni.

Az igazgató hangsúlyozta: a cégcsoport fizetőképes, nincs csődhelyzet, a több lábon álló vállalkozás többi profiljának köszönhetően. Hozzátette, hogy ez évi béremelési kötelezettségüknek is eleget tettek, állami bérkompenzációt pedig nem kértek. Az autóbusz-eladások már tavaly is gyengébbek voltak az előző évekénél, 2011-ben összesen 80 járművet értékesítettek, illetve adtak bérbe, míg korábban évente 150 Kravtex-buszt vásároltak a Volán vállalatok. 

Tavaly a cégcsoport közel 7 milliárd forint nem konszolidált árbevételt ért el azzal, hogy a Kühne forgalma ugrásszerűen megnőtt az építőipari géprészegységek és buszvázelemek exportálása révén. Az elmúlt évben több mint egymilliárd forint adózás előtti nyereséget könyvelhettek el. Tavaly több mint 400 millió forintot költöttek fejlesztésre és gépbeszerzésre. 2011-ben három busztípust fejlesztettek ki, elkészült egyebek között a helyközi kivitelű autóbusz továbbfejlesztett változata, amelyet jövő héten mutatnak be Győrött és Tökölön.

MTI

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek