Unbreakable – telibe marva

Egyedi motorok a Thunderbike-tól

2015. május 11., hétfő, 21:11

Címkék: European Bike Week harley heidenhain tnc 640 hyperCAD® hyperMILL® SolidWorks Thunderbike Unbreakable

A Thunderbike Németország egyik legelismertebb, egyedi motorokat építő vállalkozása. A cég 2013-ban, az ausztriai Faak am See-ben rendezett European Bike Week, Európa legnagyobb Harley-találkozója során mutatta be „Unbreakable” névre keresztelt, egyedi motor építését célzó projektjét. A motor egyedülálló formáját, és egyedi hangulatát HEIDENHAIN TNC vezérlővel felszerelt modern 5-tengelyes megmunkálóközpontokon esztergált és mart alkatrészek alakítják ki.

A Thunderbike a meghajtáshoz és az elektronikához eredeti Harley Davidson alkatrészeket használt, minden más elemet házon belül állít elő. A saját tervezésű, marással megmunkált alkatrészek a Thunderbike-motorok egyediségét hangsúlyozzák: a részben rendkívül stílusos díszítéssel készült villahidak, irányjelzők, felnik, hűtőrácsok, kitámasztók, fogantyúk, tanksapkák és ülések mind a cég műhelyében kerülnek megmunkálásra. A jellegzetességnek számító párhuzamos bordákkal díszített motor- és a váltóburkolatok kialakítása is illeszkedik a többi komponenshez.

„Unbreakable” – a technológia és a dizájn összeillő koncepciója, valamint annak a legapróbb részletekig történő tökéletes megvalósítása – unbelievable (forrás: OPENMIND)

Hatékony gyártási folyamat

A megrendelő elképzeléseit már a koncepció kialakításakor figyelembe veszik skiccek és műszaki rajzok formájában. A Thunderbike a hyperCAD® és hyperMILL® rendszerekből felépített CAD/CAM tervezéstől a HEIDENHAIN vezérlőkkel felszerelt megmunkálógépekig olyan gyártási folyamatot épített fel, ami példamutató az egyedi motorkerékpár-gyártók között. Az alkotóelemek harmonikus megjelenését a CAD-tervezés fázisában modellezik és alakítják. A projekt olyan virtuális építőkocka-rendszerré fejlődik, amelyben az esztétika, az alkatrészek illeszkedési pontossága és szerelhetősége nagyon jól összehangolható.

A hyperCAD® geometriai modellező a megmunkált és a beszállított alkatrészekhez is használható. „A hyperCAD® használatával érezhetően növekedett a termelés rugalmassága, különösen a szabadon formált felületek tényleges kialakítása előtti fázisban” – jelentette ki Herbert Niehues, a Thunderbike alkatrészek tervezéséért és gyártásáért felelős munkatársa. A megmunkálási folyamatok grafikus szimulációja rendkívül fontos. Az 5-tengelyes technológiával végzett esztergálás és marás során a dinamikus ütközésfelügyelet (DCM) funkció biztonságossá teszi a gyártást, mert használatával elkerülhető a gépelemek egymással, vagy a szerszámmal való ütközése. A DCM funkció működése is ellenőrizhető a program szimulációjával. A CAM rendszer és a HEIDENHAIN TNC 640 vezérlő összehangolt együttműködése a gyártók közötti szoros kooperáció eredménye. „A felületek pontossága rendkívül nagy, mert az új vezérlő és a gép a CAM rendszerben meghatározott nagy sűrűségű pontokat is kiválóan lekövette”.

Minden alkatrész a SolidWorks CAD rendszerben kapja meggyőző formáját (forrás: OPENMIND)

Műhelyorientált vezérlő

A marásra és esztergálásra használt teljes CNC-gépparkot HEIDENHAIN vezérlőkkel látták el. A műhely büszkesége a TNC 640 vezérlésű új maró- és esztergaközpont. „A TNC 640 tovább növelte a megmunkálási lehetőségeinket – fejtette ki Herbert Niehues. – Nagyon jól bevált a felhasználóbarát kezelési mód, és folyamatosan kapjuk a hasznos frissítéseket. Az esztergálóciklusok bőséges választéka, az állandó vágási sebesség és a szerszámsugár-kompenzáció a vezérlő által nyújtott legfontosabb előnyök közé tartozik.”

Unbreakable kerék egyetlen alumíniumtömbből, 3D-s telibe marással (forrás: OPENMIND)

Minőségi tervezés, precíz megvalósítás

Az eredmény önmagáért beszél. Tökéletes példaként említhetők az Unbreakable elöl 26 col, hátul 21 col átmérőjű, turbinalapátokra emlékeztető küllőkkel kialakított új kerekei. Az esztétikai remekműveket az új maró- és esztergaközpont egyetlen alumíniumtömbből munkálja meg, maximum 800 f/p fordulatszámon. A kontúrokat ezután 5-tengelyes szimultán marással hozzák létre. „Számunkra ez kevesebb újrabefogást, valamint rövidebb felszerszámozási és mellékidőket jelent” – magyarázza Herbert Niehues. A korábban három különböző gépen végzett hat munkafázis a maró- és esztergaközpont belépésével három munkafázisra csökkent. Az első marási megmunkálás után a kerekeket egy külső beszállító telephelyén eloxálják, majd újra a marógépre kerülnek a külső szélek kialakításához, valamint a matt bevonattal szembeni fémes kontraszt megteremtéséhez. Ehhez a feladathoz ismételten a TNC 640 biztosítja a megfelelő stratégiát: az 5-tengelyes kontúrmarás során a szerszám a profillal mindig azonos szöget zár be, így biztosítva a marási pálya szélességének változatlanságát.

Minden egybevág

Az Unbreakable egy mesteri műtárgy, melynek minden mart alkatrésze a HEIDENHAIN vezérlők képességeinek iskolapéldája. A díszítő bordák és merevítők tökéletesen illeszkednek és illenek egymáshoz. A közönség hatalmas érdeklődést mutatott az art deco stílusú ívekkel és rendkívül alacsony üléspozícióval ellátott cruiser motorkerékpárok iránt. A látványos és szokatlan dizájn nem kevesebb mint három díjat eredményezett a Faak am See-ben megtartott Bike Week során. Ezek után kíváncsian várjuk, milyen lesz a Thunderbike következő műalkotása.

Herbert Niehues sok felszerszámozási és mellékidőt takarít meg a TNC 640-nel a gyártás tervezése során (forrás: OPENMIND)

„Egyedi építésű motorkerékpárjaink rendkívül exkluzív ügyfélkör számára készülnek” – jelentette ki Andreas Bergerforth, a Thunderbike ügyvezető igazgatója. Az egyedi motorok pontosan a tulajdonosok elvárásainak megfelelőek lesznek, vagy eszerint kerülnek átalakításra. A Thunderbike növekvő nemzetközi sikere is a motorkerékpáros közösség által szervezett fontos versenyeken való következetes részvétel eredménye. „Döntő fontosságú a kiemelkedő dizájn és az egyedi építésű motorok magas színvonala.”

www.thunderbike.de/galleries/tb_galleries/unbreakable_mof.php

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
TERMÉK + MEGOLDÁS

Magával ragadó film-, hangzás- és játékélmény? Hódít a Panasonic OLED-je

Média Partnerek