Szakmai konferenciát szervezett a Gordiusz és az SSAB

2015. május 13., szerda, 19:21

Címkék: fiber lézer Flexman Robotics Kft. Gordiusz Alfa Kft. Ipar Napjai 2015 lemezmegmunkálás SSAB

A partnerek és potenciális partnerek folyamatos informálása, szakmai „továbbképzése” is elengedhetetlen ahhoz, hogy emelni lehessen a hazai gépipar színvonalát” – vallja a professzionális és specializált szerszámgépekkel foglalkozó Gordiusz Alfa Kft. ügyvezetője, Szegő Róbert. Ennek egyik jó eszköze a szakmai konferenciák sorozata – a szervezők most, az IPAR NAPJAI idején ismét egy ilyenre invitálták az érdeklődőket.

„Acél és fémmegmunkálási innovációk, robottechnológia a nehéziparban” címmel tartotta újabb szakmai konferenciáját a Gordiusz Alfa Kft. és az SSAB. A használt és új fémipari szerszámgépek és kiemelkedő minőségű méréstechnikai eszközök forgalmazásával, szervizelésével foglalkozó, a kapcsolódó szolgáltatásokat biztosító vállalkozás – stílusosan – az IPAR NAPJAI, MACH-TECH 2015 rendezvény ideje alatt, annak helyszínén tartotta a fórumot. A rendezvény szakmai partnere a kopásálló és a nagyszilárdságú acélok gyártására, forgalmazására specializálódott svéd SSAB magyarországi vállalata.

A konferencián hazai és külföldi vendégelőadók számoltak be szakterületükről. A hegesztés- és adagolás-technológiát érintő legújabb fejlesztéseket a Flexman Robotics Kft., míg  a magyarországi fémmegmunkálás területén – a robottechnológia elterjedésének köszönhetően – jelentős keresletet mutató egyengetőket az ARKU mutatta be.

Középpontban a lézertechnológia

A két vendégelőadás mellett a Gordiusz Alfa a fiber lézerről, az élhajlításról, valamint az ehhez kapcsolódó szögkorrekciós rendszerekről tartott bemutatót. A „Lézeres szögkorrekciós rendszer az élhajlításban” címmel megtartott előadásból az Alpha – korrekt használatáról, a felhasználás szempontjairól, működéséről és annak előnyeiről ismerhettek meg a résztvevők fontos részleteket. Az előadó, Dajka Zsanett projektvezető az előnyök közé sorolta a magas szögpontosságot (45-150); a mozgathatóságot, hogy minden hajóállomásra áthelyezhető; a visszarugózás mérését; valamint az egyszerű programozhatóságát és szerszámfüggetlenségét. Kiválóan használható emellett ingadozó lemezvastagság vagy éppen nagy darabszám esetén; egyedi daraboknál, próbahajlítás nélkül. A működését illetően fontos információ, hogy a hajlítási szög mérése a hajlított lemez egyik szárán egy lineáris lézer vetületének felmérésével történik. Ennél a linea helyzetét egy kamera méri, amely a lemez felületéhez képest ferdén áll. A lézer és a kameratengely által bezárt szög alapján a hajlítási szög visszaszámítható. A kiszámított érték a gép vezérléséhez jut. A szög értéke alapján a vezérlés módosítja a nyomógerenda benyomási mélységét.

A fiber lézer legnagyobb előnye, hogy 15 -21 mm lemezvastagságig nagyon gyors és pontos vágást tesz lehetővé” – sommázta a rendszer lényegét az előadó. Czébely-Lénárt László projektigazgató, aki a világ első 10 szerszámgépgyára között számon tartott, az évente mintegy 3.000 gépet gyártó Baykal-t mutatta be, elmondva: 110 országban 82 képviselet értékesíti a gépeit, közülük Magyarországon a Gordiusz Alfa Kft. A Fiber lézer sikere nem véletlen, hiszen az évi egyszeri ellenőrzésen kívül nem igényel karbantartást. Azonban nem ez az egyetlen előnye a CO2 lézerrel szemben. A Fiber lézer működtetése fele annyi költséggel jár, mint a CO2 lézeré, és a 6mm-es anyagvastagságnál akár 3x gyorsabb is annál, nem szólva a felhasználási területének sokoldalúságáról. A felhasználói oldalról nézve további előnyös tulajdonságai közé tartozik a kiváló merőlegesség; a hőnek kitett terület minimális, sorjamentes vágása 20 mm vastagságig; erőforrás és gázkeverék függvényében kiváló finomvágás. Ár érték arányban jó választás sorozatmunkához, optimális lehetőséget jelent akár 20 mm-ig, minimális karbantartási költséggel. Használata a leginkább akkor ajánlott, amikor fokozott minőségi és pontossági követelményeknek (±0,05 mm) kell eleget tenni. Kiváló választás akkor is, amikor vékony vagy közepes anyagot kell megmunkálni; bonyolult kontúrokat, éles sarkokat, keskeny hidakat, kis átmérőjű furatokat tartalmazó darabokat kell  kivágni; s amikor fontos a vágás merőlegessége a lemez síkjára;  ha kis hőhatásövezet az elvárás; s végül, de nem utolsósorban  ha oxidmentes vágási felületeket szeretnénk (rozsdamentes acélok  vágása).

Az SSAB újdonsága

A rendezvényen végül a szakmai partner, az SSAB képviseletében Tomáš Brtnik „Nagyszilárdságú lemezek előnyei a megmunkálás során– Strenx, újdonság az acéliparban” címmel hirdette meg az előadását. A Strenx egy új, nagyszilárdságú szerkezeti acélmárka, amely egy termékben egyesíti immár az új SSAB-hoz tartozó három márkájának az Optim, Weldox és Domex acélok legjobb tulajdonságait. A Strenx előnye, hogy a nagyszilárdságú acélok területén rendkívül széles választékot biztosít szilárdságban és méretbeli tartományban is. A folyáshatár 600 -1300 MPa, amely a piacon elérhető egyik legszilárdabb acél. A Strenx lemez, szalag és cső formájában is elérhető, 0,7-160 mm közötti vastagságban. Olyan iparágak számára készült, ahol a szerkezeti szilárdság, illetve súlymegtakarítás kulcsfontosságú és versenyképességet növelő tényező, főképpen az emelés, szállítás és közlekedés terén. A Strenx a mezőgazdasági gépgyártásban, vasútiparban, olajkitermelésben és az építőiparban is jól használható. Az ügyfelek most versenyképesebb és fenntarthatóbb termékeket tudnak előállítani - darukat, amelyek nagyobb távolságra érnek el, több hasznos terhet szállító pótkocsikat, kevesebb üzemanyagot felhasználó tehergépkocsikat.

Bemutatás a szakmának

A Gordiusz Alfa Kft. és személy szerint Szegő Róbert vallja, hogy nem elég világszínvonalú, megbízható termékekkel foglalkozni és a partnereket a legmagasabb színvonalon kiszolgálni, szükség van arra is, hogy a meglévő és a potenciális ügyfeleket a lehető legkimerítőbb szakmai információkkal lássák el.  Ennek egyik – jól bevált – módja szakmai konferenciák szervezése. Mindezzel egyben erősíteni kívánják azt a felvállalt szerepüket, hogy összekötő kapocsként funkcionáljanak a modern technológiák szállítói és felhasználói között.  

Nem véletlen tehát, hogy a Gordiusz Alfa rendszeresen rendez ilyen napokat – a mostani, májusit megelőzően nem egészen egy évvel ezelőtt volt, s a „Fémipari szinergiák” címet viselte. Azon az eseményen szintén stratégiai partnerével közösen, a lézervágás és vízvágás területére és termékeire koncentrálva mutatták be a – ma már a SSAB vállalatcsoport tagjaként működő – Ruukki nagyszilárdságú Optim speciális és Laser szerkezeti acélját.

A Gordiusz Alfa Kft.

„Beruházás menedzsment – Az ötlettől a megvalósulásig” – ez a mottója a 2000-ben diagnosztikai és mérnöki szaktanácsadóként indult Gordiusz Alfa Kft-nek. A menetközben stratégiát és így irányt váltott cég átnyergelt a professzionális szerszámgép-kereskedelemre, s 2004 óta a legkiválóbb technológiákkal és gépekkel szolgálja ki a magyar piacot. A megmunkálási igények teljes spektrumát lefedő lemezmegmunkáló és forgácsoló szerszámgép és méréstechnikai eszköz kínálata mellett teljes körű szervizszolgáltatással, pénzügyi és pályázati tanácsadással áll ügyfelei rendelkezésére. A cég nem csupán gépeket ad el, hanem komplett beruházás menedzsmentet nyújt partnerei számára.

www.gordiuszalfa.hu

Az SSAB

Az SSAB skandináv és egyesült államokbeli acélipari vállalat. Ügyfeleivel szorosan együttműködve kifejlesztett, kiváló ár-érték arányú acéltermékeket és szolgáltatásokat kínál, ezáltal stabilabb, élhetőbb és fenntarthatóbb világot teremt. Az SSAB és a Ruukki egyesülésével jött létre ez az új, globális acélvállalat. A skandináv és USA-központú cég a nagyszilárdságú acélok (AHSS) és a nemesített acélok (Q&T), standard szalag-, lemez- és csőtermékek gyártásában, valamint az építőipari megoldások terén játszik vezető szerepet.

Több mint 50 országban van jelen munkaadóként, Svédországban, Finnországban és az Amerikai Egyesült Államokban működnek gyártóüzemei.

Az öt divízióval rendelkező vállalat együttes nettó árbevétele 2013-ban hozzávetőleg 56 milliárd svéd korona (6,4 milliárd EUR) volt, az SSAB és a Rautaruukki dolgozóinak összesített létszáma kb. 17 300 fő. A vállalat éves acéltermelő kapacitása 8,8 millió tonna.

www.ssab.com

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
TERMÉK + MEGOLDÁS

Magával ragadó film-, hangzás- és játékélmény? Hódít a Panasonic OLED-je

Média Partnerek