Precíziós robothegesztési erő

Ipar 4.0-ra alkalmas, digitalizált szervo-pneumatikus hegesztőpisztolyok

2016. szeptember 08., csütörtök, 06:00

Címkék: AUTOMATICA 2016 Festo hegesztéstechnika hegesztőpisztoly hegesztőrobot ipar 4.0 ipari robot robotika

A Festo teljesen digitalizált, szervo-pneumatikus hegesztőpisztoly-vezérlője lépést tart az ipar 4.0-val. Egyszerűsíti az üzembe helyezést és a karbantartást, minimalizálja a sűrítettlevegő-fogyasztást, valamint kompakt is.

A szervo-pneumatikus hegesztőpisztoly hardverkoncepcióját a Festo fejlesztette ki, szorosan együttműködve az autóipar szakértőivel. Ez lehetővé tette a Festo termékfejlesztőinek, hogy sok, az ipar igényeinek megfelelő funkciót figyelembe vehessenek – beleértve a befoglaló méretek csökkenését, hiszen a szervo-pneumatikus rendszer lényegesen kompaktabb, mint a hasonló hegesztőegység. A felhasználók most a vezérlőrendszer elektronikus és pneumatikus részeit vagy egyedi egységként, vagy külön telepíthetik és működtethetik, a követelményeknek és az alkalmazásnak megfelelően. Ez a rendszert lényegesen rugalmasabbá teszi, és ezáltal különböző robotra szerelhető koncepciók születnek.

A szervo-pneumatikus hegesztőpisztoly hardverkoncepcióját a Festo fejlesztette ki, szorosan együttműködve az autóipar szakértőivel (Forrás: Festo AG & Co. KG)

Az eredmények számítanak

A Festo által sok ezer hegesztési ponton 3000 N hegesztési erővel végzett mérések azt mutatták, hogy a Festo szervo-pneumatikus hegesztőpisztolyainak legújabb generációja soha nem tér el 50 N-nál nagyobb értékben. A kompenzációs teljesítmény is pontos. A mérés azt mutatta, hogy a kompenzálandó súlyerő sokszorosan pontosabb, mint a villamos vagy normál pneumatikus technológiák esetében. Ezért még a legkisebb terhelésnek is hatása van az acéllemezekre, függetlenül a hegesztőpisztoly helyzetétől a 3D-s térben. Ezenkívül az elektródakarok szabad pozicionálhatósága és az elektródaerő változtatható beállításai azt jelentik, hogy az elektródák belengésmentesen helyezhetők el. Ez igaz olyan újrapozicionálás esetén is, amikor az anyag folyni kezd. Mindez jó minőségű hegesztési eredményeket ad.

Megbízható és egyszerű

Nincs szükség kábelekre a proporcionális szelepek vezérléséhez, mivel az új V2.0 hegesztőpisztoly-vezérlővel a rendszerelemek a hátsó panelre szerelt CAN interfészen keresztül kommunikálnak. A szervo-pneumatikus hegesztőpisztoly így igen biztonságos, mivel nem áll fenn a kábelben való elakadás veszélye.

A rendszer teljesen digitalizált, és alkalmas az ipar 4.0-ra (Forrás: Festo AG & Co. KG)

A digitalizálás megnöveli a rendelkezésre állást

A rendszer teljesen digitalizált, és alkalmas az ipar 4.0-ra. Minden termékinformáció az egyedi részegységekben, például a vezérlőben, a szelepben és a mérési rendszerben van tárolva, amelyeket a gazdagéprendszer olvasni tud. A befejezett munkaciklusok is fel vannak véve mindegyik részegységben. Ez a funkció lehetővé teszi az előrejelzéses karbantartást. A folyamat megbízhatósága, akárcsak a gépek és a rendszer rendelkezésre állása, ily módon növekszik. Ugyanakkor a digitalizálás hozzáférést biztosít a diagnosztikai adatokhoz. A könnyű karbantartás garantálja, hogy a felhasználó idejekorán észlelni tudja a kopást.

www.festo.hu

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek