Lézer szenzoros varratkövető hegesztőrobotokhoz

Több vonalban történő letapogatás

2015. május 08., péntek, 09:09

Címkék: hegesztőrobot járműipar lézerszenzor Mach-Tech 2015 Weldmatic

A robotokkal, vagy egyéb automata berendezések használatával végzett ívhegesztés teljesen hétköznapivá vált a tömegtermelésben. A tipikus felhasználók, a járműipar, a gépgyártás, az energetikai szektor mellett szinte minden egyéb fémszerkezet előállítása során alkalmazzák a hegesztőrobotokat.

A nagy sorozatban gyártott termékek esetében, a robotok alkalmazásának előfeltétele az alkatrészek méretpontossága és a megfelelő merevségű, precíz munkadarab rögzítés. Ezek megléte estén biztosítható, hogy a betanítás során rögzített program a robot által mozgatott hegesztőpisztolyt mindig a technológiának megfelelő ideális vonalon vezesse végig. Ezek a felsorolt feltételek, gyakran csak nagyon komplikáltan, vagy nagyon magas költségek mellett biztosíthatók. Tipikusan ilyenek a viszonylag kis sorozatban gyártott termékek, a nagyméretű szerkezetek, és a hegesztés során, a hegesztési varratok zsugorodása miatt jelentősen elhúzódó munkadarabok.

Az ilyen esetekben használható az ABICOR BINZEL újdonsága, a TH6D típusjelű lézeres varratkövető szenzor. A szenzor a robot hegesztőpisztolyára szerelve, a hegesztés alatt, három lézersugárral folyamatosan „letapogatja” a munkadarab felületét. Kiértékelve a visszaverődött sugarakból nyert információt, úgy korrigálja a robot előre beprogramozott pályáját, hogy a hegesztő fej már a megfelelő vonalon kövesse a hegesztés ideális vonalát. A szenzor megfelelő védelemmel van ellátva, így sem a hegesztési fény és hősugárzás, sem a füst, sem pedig a hegesztési fröcskölés nem zavarja a pontos varratkövetést.

A háromsugaras kialakítás jelentős előrelépés a hagyományos szenzorokhoz képest, mivel a több vonalban történő letapogatás megnöveli az eszköz zavarvédettségét és hibatűrését. A fényes és tükröződő felületek, mint az alumínium vagy a rozsdamentes anyagú munkadarabok a hagyományos szenzorok esetében a leggyakrabban lekövetési problémát okoztak. A TH6D biztonsággal használható az ilyen esetekben és a hegesztés mellett, forrasztási, csiszolási technológiákhoz és komplikált pozíció mérési feladatok ellátására is alkalmazható.  A berendezés kiértékelő egysége egy kompakt ipari számítógép, amely interfész egysége segítségével gyakorlatilag bármilyen ipari robottal képes együttműködni.

Tipikusan a fenti varrat szituációkban használható a TH6D lézerszenzor

A TH6D lézerszenzor az IPAR NAPJAI, MACH-TECH kiállításon a Weldmatic Kft. standján működés közben is megtekinthető.  2015 május 12-15., G pavilon 503/A stand

www.weldmatic.hu

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
CAREER WITH THE BMW GROUP

METROLOGY COORDINATOR (F/M/X)

SENIOR SPECIALIST FACILITY MANAGEMENT (F/M/X)

SHIFT LEADER MAINTENANCE (F/M/X)

TECHNICAL SHIFT LEADER PAINT SHOP (F/M/X)

Média Partnerek