3D megmunkálás TRUMPF lézerekkel

Bemutatkozik a TruLaser Cell 8030 3D lézervágó cella

2015. április 19., vasárnap, 19:35

Címkék: 3D lézervágás autóipar karosszéria TruLaser Cell 8030 Trumpf

Az autógyártók egy ideje felismerték, hogy az autók karosszéria-súlyai jelentősen csökkenthetők melegen sajtolt edzett acélok alkalmazásával. Acélok használatával nagyobb szilárdságot érhetünk el, sokkal kevesebb anyagfelhasználás mellett az eddig alkalmazott módszerekkel szemben, amivel kevesebb üzemanyag-fogyasztást és nagyobb biztonságot tudunk elérni.

A TRUMPF megmunkálógépek és lézerek nagy szerepet játszanak a nagy szilárdságú acélkarosszéria alkatrészek előállításában.

A melegen sajtolt edzett karosszériaelemek anyagai alumíniumból készült szilícium-bevonatú bóracél ötvözetek, amelyeket alapesetben tekercselt formában állítanak elő, majd a sajtolás megkezdése előtt már lézerrel kivágott lapokban érkezik a gyártósorokhoz. Ezután a lemezeket egymás után sorba berakással olyan magas hőfokra felfűtött kemencében melegítik fel, hogy a lemezek könnyen formálhatóvá puhulnak. A felmelegített lemezeket megedzik egy sajtolóformában, majd megszilárdítják, amelyet követően az alkatrészek már magas szakítószilárdsággal rendelkeznek. A melegen sajtolva formált lemezeket ezek után kizárólag 3D lézeres vágással lehet megmunkálni, amihez a TRUMPF kulcsrakész megoldást kínál.

Erre az alkalmazásra rendkívül hatékony megoldást jelent a TRUMPF által nemrég kifejlesztett TruLaser Cell 8030 típusú 3D lézervágó cella használata, TruDisk szilárdtest folyamatos üzemű lézerrel párosítva. A TruLaser Cell 8030 megmunkálóközpont kifejezetten a melegen sajtolt formák 3D lézeres vágására lett kifejlesztve, aminek eredményeképpen kivételes vágási sebességre, így rendkívüli termelékenységre képes a berendezés. A berendezés mind a megmunkáló területében, mind a gép teljes méretében az alkalmazásra lett optimalizálva, valamint minden szükséges gépegység a cella testébe integrált, így a gép sokkal kisebb helyigényű, más 3D lézeres megmunkálóközpontokkal összehasonlítva. Ezen túlmenően a TruLaser Cell 8030 egy egészen dinamikus forgóasztallal rendelkezik, amely a magas termelékenység érdekében extrém rövid forgási időre képes.

A beépített TruDisk szilárdtest típusú folyamatos üzemű lézer egyaránt kínál jó sugárminőséget lenyűgöző energiahatékonyság mellett, amely révén igen nagy előnyökhöz jutnak a felhasználók a gép működési költségét tekintve. A kiváló vágási minőséget az úgynevezett FocusLine rendszere, azaz a folyamatos automatikus fókusz beállása biztosítja, amely révén a lézerfej mindig az ideális fókusztávolságot tartja az alkatrészek változó anyagvastagsága miatt. További lehetőségként a TruLaser Cell 8030-at könnyedén lehet integrálni automatizált gyártósorokba, a beépített robot interfésznek köszönhetően.

Ez a magas szintű termelékenység, erőforrás-hatékonysággal és könnyű automatizálással párosulva jelenti a TruLaser Cell 8030 különleges versenyelőnyét más 3D megmunkálóközpontokkal szemben.

Miután az alkatrészek átestek a 3D lézervágáson, a különböző elemek összehegesztve alkotják az autó karosszériáját. A különböző robusztus hegesztési varratok gyors elkészítéséhez szintén hatékony megoldást jelenthetnek a TruDisk lézerek, vagy akár komplett megoldásként a TruLaser Robot 5020 lézerhegesztő megmunkálóközpont. A gyártás folyamán az alkatrészek nyomon követhetőségét a kiváló minőségű és tartósságú TruMark lézeres jelölők biztosítják.

Mindent összevetve a mai autókarosszéria-elemek gyártása folyamán elengedhetetlen lézeres megmunkálási feladatokra a TRUMPF lézerek kulcsrakész megoldást kínálnak a felhasználók számára.

www.hu.trumpf.com

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
TERMÉK + MEGOLDÁS

Magával ragadó film-, hangzás- és játékélmény? Hódít a Panasonic OLED-je

Média Partnerek