Önvezető autó mosolyog a gyalogosokra

2016. szeptember 16., péntek, 07:18

Címkék: autógyártás autóipar automatizálás önvezető autó Semcon

Tízből nyolc gyalogos keresi a szemkontaktust a gépjárművezetőkkel, amikor átkel az úttesten. Önvezető autókkal erre már nincsen lehetőség. Hogy a gyalogosok biztonságban érezhessék magukat, a Semcon kifejlesztette a The Smiling Car koncepcióját – ezzel az önvezető autó teljesen természetes módon kommunikál: rámosolyog a gyalogosokra.

2020-ra az utakon közlekedő önvezető autók száma a várakozások szerint eléri a 10 milliót (Business Insider). A Semcon és az Inizio kutatócég közösen végzett nemzetközi felmérése szerint tízből nyolc gyalogos állítja, hogy az úttesten való átkelés során szemkontaktust keres a gépjárművezetőkkel.

Ha ez többé már nem lesz lehetséges, ki kell találni, milyen új utakon-módokon kommunikálhatnak az autók a körülöttük lévőkkel úgy, hogy azok biztonságban érezzék magukat. A felmérésben a válaszolók 47%-a mondta azt, hogy nem bízik az önvezető autókban.

– Az önvezető autókkal kapcsolatban a viták egy jó része az autók technológiájáról szól. De az, hogy milyen módon tudnak majd kommunikálni ezek a járművek a védtelen úthasználókkal, legalább ilyen fontos kérdés. Az önvezető autóknak ismerős és bizalmat ébresztő módon kell kommunikálniuk – mondja Karin Eklund, a Semcon felhasználói élményekért felelős vezetője.

Amikor az önvezető autó szenzorai gyalogost érzékelnek, az autó elején egy mosoly jelenik meg, és az autó megáll

A Semcon ezért fejlesztette ki a The Smiling Car koncepcióját – a technológiát használó önvezető autók mosolygással jeleznek a gyalogosoknak, ez az üzenet mindenki számára azonnal érthető. Amikor az önvezető autó szenzorai gyalogost érzékelnek, a rendszer jelet küld az elöl található kijelzőnek, amely egy mosolyt jelenít meg, a gyalogos pedig ebből tudhatja, hogy az autó biztonságos távolságban meg fog állni.

A következő lépés valószínűleg a The Smiling Car működésének kifinomultabbá tétele lesz. A szemkövető és a Lidarnak nevezett lézertechnológia a környezet részletesebb elemzését fogja lehetővé tenni. Ez képessé tenné a rendszert az apró fejmozdulatok érzékelésére, a tekintet értelmezésére, ami még biztonságosabb kommunikációt jelentene az ember és az autó között.

– A The Smiling Car erőssége, hogy a megszokott módon kommunikálunk az emberekkel, szükségtelen technológiai kitérők nélkül – mondja Karin Eklund.

A The Smiling Car egy hosszú távú folyamat első lépése, amelyben a Semcon, a Viktoria Swedish ICT kutatóintézet és autóipari partnereik globális szabványba kívánják foglalni, hogyan kommunikáljanak az önvezető autók a környezetükkel.

– Ahogyan ma már például egyértelműen lefektetett szabályai vannak a sávváltás jelzésének, most az önvezető autók és a gyalogosok között alkalmazandó jelzésrendszert kell kidolgoznunk – mondja Markus Granlund, a Semcon vezérigazgatója és a csoport vezetője.

www.semcon.com/smilingcar

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek