A minőségbiztosítás eszközei a kábelkonfekcionálásban

Megfelelő megoldás minden alkalmazásra

2015. május 25., hétfő, 08:55

Címkék: autóipar kábelkonfekcionálás Komax minőségbiztosítás q1140 SL SBL micro A smart vision

A feldolgozási folyamat minősége és a minőség ellenőrzése egyre fontosabbá válnak a termelés során. A közelmúltban két innovatív Komax megoldást ismerhetett meg a piac: SQC (Strip Quality Check) és ACD (Automatic Conductor Detection). A Komax által bemutatott további új termékek a nagy teljesítményű Q1140 átütés-vizsgáló és az SL SBL micro A csiszolati labor.

Minőségellenőrzési eszközök krimpelő automatákhoz

A piacon folyamatosan új nyersanyagokra és feldolgozási folyamatokra van szükség, leginkább a miniatürizálásra való törekvés, a megnövekedett költségek és a hatékonyság növelése miatt. Annak érdekében, hogy ezeknek az igen különböző igényeknek megfelelhessen, a Komax folyamatosan új, innovatív megoldásokkal áll elő. Az alábbi áttekintés bemutatja a jelenlegi legújabb feldolgozó és ellenőrző eszközöket. A Komax széles termékpalettáján minden alkalmazáshoz talál megfelelő megoldást.

Q1140 átütés-vizsgáló

Az új Q1140 átütés-vizsgáló a megbízható K371 utódja. A teljesen integrált Q1140 szigetelés-ellenőrző berendezés a szigetelés vastagságát és folytonosságát figyeli a feldolgozási folyamat során. A nagy feldolgozási sebességnek köszönhetően a vizsgálat a kábelfeldolgozó gép sebességét nem csökkenti.

A tesztelendő vezetéket nagyfeszültségű elektródák között vezetik át, a tesztelési feszültség 5 kV, vagy 10 kV. Ha a vezeték szigetelése nem folytonos, rövidzár következik be az elektródák és a nullpotenciál között. A szigetelés sérülését az átütés-teszter jelzi a kábelfeldolgozó gépnek. A hibás kábel automatikusan selejtezésre kerül, és helyette egy jó darab kerül legyártásra. A teljesen integrált berendezés az ellenőrzést önállóan végzi, nincs szükség az operátor beavatkozására.

Csiszolati laborok az új Smart vision kiértékelő szoftverrel

A csiszolati laborok palettáját tovább bővítettük. A bevált SL SBL automatic S labor – amelynek jellemzői a különlegesen rövid átfutási idő és automatizált feldolgozási folyamatok – mellé érkezik az SL SBL micro A modul és a Smart vision kiértékelő szoftver. Az automatizált feldolgozási lépések sorozata lecsökkenti a mérést végző operátorral kapcsolatos változó, befolyásoló tényezők hatását. A Smart vision szoftver lehetőséget ad az alapvető mérési paraméterek, pl. a távolság, terület és szögek mérésére, de szintén lehetőséget teremt különleges paraméterek, pl. szimmetria mérésére, illetve konfigurálható „vezetett mérés” lépések használatára. A kezelőfelület modern és intuitív dizájnja a képek egyszerű és megbízható kiértékelését teszi lehetővé.

ACD kiterjesztett funkciókkal

Az automatikus vezetőfelismerő rendszert (ACD – Automatic Conductor Detector) az autóipar szigorúbb előírásait szem előtt tartva fejlesztették ki, alumínium- és rézvezetékek feldolgozására. A bevágási mélységet optimalizáltan kell meghatározni a V-késes csupaszításhoz – a tiszta vágási felület biztosításához az elemi szálakkal a kés egyáltalán nem, vagy csak minimális mértékben érintkezhet. Az ACD megbízhatóan jelzi, hogy az elemi szálakat a kés érintette-e. A selejt-elkülönítés során visszautasított anyag mennyisége a vezető minőségétől, a kés állapotától, a bevágási értékektől és a beállított ACD-paraméterektől is függ.

Egy új szoftverfunkció is kifejlesztésre került, amely segíti az operátort a megfelelő bevágási értékek meghatározásában. Egyetlen gomb megnyomására a gép egy csupaszítási sorozatot végez, és javaslatot tesz a bevágási értékekre. Az operátornak lehetősége van a javasolt értéket elfogadni, vagy felülbírálni. Az új funkció segíti az operátort az optimális bevágási értékek megtalálásában és a selejtarány nagymértékű csökkentésében.

Képek és szöveg: Komax AG

A Komax AG magyarországi képviseletét a Thonauer Kereskedelmi és Szerviz Kft. látja el.

www.thonauer.hu

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek