Melegen hengerelt acélújdonság alvázak gyártásához

Optimalizált furattágítási és alakíthatósági képességek

2017. február 07., kedd, 06:00

Címkék: acél acélgyártás acélipar acéllemez autógyár autógyártás autóipar autóipari beszállító élhajlítás SSAB

Az elkövetkező hónapokban két új, melegen hengerelt, nagy szilárdságú acélterméket mutat be az SSAB. A Docol HR800HE és Docol HR1000HE acélfajták az autógyárak által – például az alsó lengőkarokra szabott – alakíthatóságra vonatkozó legszigorúbb követelményeknek is megfelelnek.

Mind ez idáig a modern, nagy szilárdságú acéltermékek alakíthatóságára komoly befolyással bírt azok nagyobb szakítószilárdsága. A borlängei meleghengerműben végrehajtott korábbi beruházásoknak köszönhetően az SSAB jelentős műszaki áttörést ért el ezen a téren. Ennek következtében teljesen új nagy szilárdságú acélanyagok kifejlesztésére nyílt lehetőség. Az acél rendkívül erős, mégis elég hajlékony ahhoz, hogy megfeleljen az autóipar szigorú elvárásainak. „Az alvázgyártásra kifejlesztett acélok szakítószilárdsága 800, illetve 1 000 MPa, ami egyedülálló kombinációja a furattágítási és alakíthatósági képességeknek – magyarázta Daniel Sund, az SSAB Europe melegen hengerelt autóipari termékekért felelős termékmenedzsere.

A súlycsökkentés számára az egyik legnagyobb potenciál az alvázak kialakításában van. Az autóiparban a szilárdság és a magas kifáradási határfeszültség nagyon fontos tervezési tényezőknek számítanak, a vastagságcsökkentés pedig mindig kockázatokat rejt magában. De a kiváló alakíthatósági és élhajlítási képességek jelentősen segítik a súlycsökkentésre vonatkozó törekvéseket. Az élek alakíthatóságának optimalizálása az alkatrészek számának csökkentése révén költséghatékonyabb gyártást is lehetővé tesz. Az új acélok magas kifáradási határa tartósságot és hosszú élettartamot garantál.

www.ssab.com

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek