Megháromszorozta üzemi eredményét a Rába Holding

Rába-csoport: kétszámjegyű árbevétel-növekedés, háromszoros eredmény

2014. február 21., péntek, 10:49

Címkék: beszállító elemzés járműipar Rába Futómű Kft. Rába Holding Nyrt.

Tavaly 12,1 százalékkal, 47,5 milliárd forintra növelte árbevételét a Rába Járműipari Holding Nyrt. - áll a társaság által csütörtökön publikált éves konszolidált gyorsjelentésben.

 
A Rába-csoport üzemi eredménye tavaly 3,281 milliárd forint volt, szemben az egy évvel korábbi 1,134 milliárd forinttal. A növekedés motorja a futómű üzletág bővülése volt, amelynek üzemi szintű nyereségessége 2013-ban több mint két és félszerese lett a 2012. évinek, s meghaladta a 2,5 milliárd forintot. A gyorsjelentés szerint a magas hozzáadott értéket képviselő Rába futóművek iránt az észak-amerikai és a FÁK-országokbeli piacokon volt a legnagyobb a kereslet. A Rába alkatrész- és jármű üzletága is pozitív üzemi eredménnyel zárta a 2013. évet, bár mindkét esetben jelentős kihívást jelentett az időben egyenetlen gyártási leterheltség. Az alkatrész üzletág 25 százalékot meghaladó árbevétel-növekedése a felfutó kartámla üzleteknek, és a Suzuki új SX4 modell sikerének köszönhető. A jármű üzletág is növelte nettó árbevételét, 5,2 százalékos mértékben. A tájékoztatás szerint a tavalyi évet a Rábánál kimagasló készpénztermelő-képesség jellemezte. A közlés szerint ez a minőség- és hatékonyságjavítást célzó beruházások mellett a hitelállomány számottevő, 4,5 milliárd forintos csökkentéséhez is megteremtette a fedezetet. A társaság nettó adósságállománya így 9 milliárd forint alá esett.
 
A Rába valamennyi eredménysoron felülmúlta a bázisidőszak eredményeit, sőt, a bővülés az iparági átlagot tekintve is jelentős volt. Az erős gazdálkodási mutatók azt jelzik, hogy a vevőfókuszú termékfejlesztések szigorú költséggazdálkodással párosulva szilárd alapot teremtenek a tartósan jó teljesítménynek a társaságnál - közölték. A közlemény idézi Pintér Istvánt, a Rába Járműipari Holding Nyrt. elnök-vezérigazgatóját, aki elmondta: a jelentősen javuló üzemi eredmény, az erős működőtőke-kontroll és a fókuszált beruházások kimagasló, 4,5 milliárdos cash flow termelést eredményeztek, megteremtve ezáltal a hitelállomány további, jelentős csökkentésének lehetőségét. "Az előttünk álló időszak egyik legfontosabb célja, hogy az aktív üzletfejlesztésre összpontosítva stabilizáljuk eredményeinket, és megteremtsük a további növekedés alapjait” – fogalmazott a cég vezetője.
 
(MTI)
Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
ÉLELMISZER-BIZTONSÁG
Média Partnerek