Magyar beszállítóval szerződött a Zetor Tractors

A kiskunmajsai Agrikon KAM a cseh Zetor Tractors beszállítója lesz

2014. február 21., péntek, 07:09

Címkék: Agrikon KAM alkatrészgyártás beszállítói ipar járműipar Zetor Tractors

A cseh Zetor Tractors beszállítója lesz a kiskunmajsai Agrikon KAM Kft., a tervek szerint évente háromezer fülkevázat szállít a cseh traktorgyárnak.

 
A magyar vállalkozás mintegy 3 millió eurós beruházás keretében újonnan telepített gépsorokkal kezdi meg gyártást. A több, világszerte ismert gyártónak is szállító Agrikon KAM az új megrendelés eredményeként 15 dolgozóval bővítette létszámát - jelentették be a két cég vezetői. Velkey Pál, az Agrikon KAM Kft. vezérigazgatója elmondta: nemzetközi tenderen nyerte el a cseh traktorgyártó idei, háromezer kabinváz beszállítására kiírt megbízását a többségi magyar tulajdonban lévő vállalkozás. A Zetor megrendelésére készülő fülkevázakat februártól gyártja a magyar vállalat.
 
A közel 40 ezer négyzetméteres gyártócsarnokában speciális felépítményeket és alkatrészeket előállító - és jelenleg 350 embernek munkát adó - Agrikon KAM az új megrendelés teljesítésére robottechnológiát alkalmazó gyártósort telepített kiskunmajsai üzemébe. A vezérigazgató elmondta: a most kezdődő együttműködés hozzájárul ahhoz, hogy a saját területén az európai piacon ötödik legnagyobb vállalatnak számító Agrikon KAM fokozza versenyképességét, és megerősítse nemzetközi pozícióját.
 
Velkey Pál hozzátette: a cég nagymértékű árbevétel-növekedéssel számol a következő időszakban. Az Agrikon árbevétele 2011-ben 22,4 millió euró volt, 2012-ben 22,6 millió euró, tavaly pedig 23,4 millió eurót tett ki.  A társaság fejlődését mutatja az is, hogy míg 2011-ben 295 embernek adott munkát a gyár, 2013 végén már 325-nek. Az idén 25 millió euróval - mintegy 7,5 milliárd forinttal - számolnak, 2016-ban pedig már 40 millió euró - 12 milliárd forint - közelében lehet az árbevétel. A cég múlt évi adózás előtti nyeresége 1 milliárd forintot tett ki. A Zetor traktorok több mint 65 éve teszik könnyebbé a mezőgazdasági munkát. A cseh vállalat tavaly több mint 4500 traktort gyártott. A Zetor Tractors tavalyi konszolidált adózás előtti eredménye 7 százalékkal nőtt, elérte a 323 millió cseh koronát, ami több mint 3,67 milliárd forint - közölték a sajtótájékoztatón.
 
(MTI)
Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
ÉLELMISZER-BIZTONSÁG
Média Partnerek