Egy raklapnyi siker

„Mi tényleg maximálisan kihasználjuk a Haas gépek képességeit”

2014. február 10., hétfő, 09:05

Címkék: autóipar beszállítói ipar Haas Haas CNC Kína megmunkálás Shanghai Chief Automobile Parts Company

Egy nemrégiben alapított, teherautókba szerelhető dízelhajtású légkompresszorokat gyártó kínai vállalat a Haas CNC szerszámgépeknek köszönheti gyors növekedését. Matt Bailey a közelmúltban meglátogatta a vállalat központját Sanghaj közelében, és találkozott a vállalat ambiciózus elnökével, aki elmesélte neki a nyomortól a gazdagságig vezető útját.

 
Yang a Shanghai Chief Automobile Parts Company jó kedélyű, fiatalos elnöke. A 2010-ben alapított vállalat központja alig néhány kilométernyire van Kína legnépesebb, nyüzsgő városától. A mindössze hároméves vállalkozás, amely már most rendkívül sikeres, márkajelzés nélküli dízelhajtású légkompresszorokat és pótalkatrészeket gyárt jól ismert gyártók teherautóihoz és haszongépjárműihez. A jelenlegi nehéz gazdasági körülmények között nagyon ritka, hogy a gyártási ágazatban a nyugati vállalatok gyors növekedést érjenek el, különösen a kínai vállalkozásokkal összehasonlítva. Ám számos kortársához hasonlóan – legalábbis azokhoz, akikkel az országában tett legutóbbi látogatásom során találkoztam – Yang feltett szándéka, hogy meghódítja az ázsiai piacokat, és semmi nem tántoríthatja el ettől a szándékától. Emellett – szintén a kortársaira jellemző módon – Yang is autodidakta, saját erőből szerezte meg a szakmájához szükséges ismereteket. Nem ismeretlen számára a kemény fizikai munka sem, mivel takarítóként kezdte pályafutását. Egy olyan országban, ahol a felsőoktatásban való részvétel csupán a szerencsés kevesek kiváltsága, az első lehetséges alkalommal ott kellett hagynia az iskolát. Ezután a tágabb családi kör tagjai által elindított finommechanikai vállalkozás műhelyében tanulta ki a mesterség fortélyait.
 
 
A szerény kezdetek után végül partnerként szállt be nagybátyja induló megmunkáló-műhelyébe, amely légkompresszorokat gyártott belföldi ügyfelek számára. „Nagyon nehéz volt fenntartani magunkat. A termék rossz minőségű, az árrés pedig minimális volt. Alacsony hozzáadott értékű termékeket értékesítettünk egy nagyon szűk piacon.” Mindezek ellenére a vállalkozás lassan növekedni kezdett, ám Yang tele volt új, formabontó ötletekkel, és egyre jobban zavarta, hogy nagybátyja egyáltalán nem ambiciózus típus. 2010-ben kiszállt a vállalatból, és ekkor megkezdődött karrierjének következő fejezete. Nem sok pénzügyi nyeresége lett a vállalkozásból, azonban rengeteg tapasztalattal és ismerettel gazdagodott, amelyek nagy segítségére voltak a későbbiekben. „Azt a célt tűztem ki magam elé, hogy saját finommechanikai vállalatot alapítok, amelynek növekedését a nemzetközi ügyfelek biztosítják majd. Nem akartam beérni a helyi lehetőségekkel.”
A kínai vállalkozások hosszú távú sikeres működésének kulcsa kétségtelenül az európai és más külföldi ügyfelekkel való együttműködés. A kapcsolatfelvétel érdekében Yang eljárt a Las Vegas-i, a frankfurti és más jelentősebb kereskedelmi vásárokra. Az ügyfelekkel megbeszélt találkozókra pedig mindig a saját költségén gyártott alkatrészmintákkal érkezett. „Ha sikerült lenyűgözni az ügyfelet, néha sikerült megrendeléseket szereznünk. Ugyanakkor Európában nagyon nehéz üzletet kötni. Az elvárások sokkal magasabbak, mint Kínában, és legtöbbször számos minőségi és szállítási követelménynek kell megfelelni. Az európai vállalatok nagyon sokat követelnek, de keményen dolgoztunk, hogy megfeleljünk a követelményeiknek.” Amikor megállapodott első ügyfelével, Yang 30 százalék előleget alkudott ki, amelyet a házára felvett kölcsönnel együtt egy gyártóműhely és a szükséges berendezések megvásárlására fordított. Bár anyagi forrásai nagyon korlátozottak voltak, Yang mindenképpen olyan szerszámgépeket akart vásárolni, amelyek már termelékenység és minőség szempontjából is bizonyítottak. Ezért végül a Haas termékei mellett döntött.
„A Haas szerszámgépek ár/érték aránya kiváló, ám emellett számos más tényező is szerepet játszott a döntésemben. A legfontosabb ezek közül az volt, hogy a CNC-szerszámgépek egyszerűnek és könnyen használhatónak tűntek. Biztos voltam benne, hogy ha a gépkezelőim kipróbálják a Haas termékeket, többé nem akarnak majd más termékeket használni. Ennek az az oka, hogy a vezérlés több funkciót és rugalmasságot kínál, mint bármelyik hasonló értékű termék esetében.” 
Ahogy elkezdtek érkezni a megrendelések a dízelhajtású légkompresszorokra, Yangnak forgattyús tengelyeket, dugattyúkat, rudakat, hengerfejeket, forgattyúházakat és motoralkatrészeket kellett gyártania. A légkompresszorok alkatrészei öntöttvasból készülnek, ezért rendkívül nehezek, és nagy megmunkálóerő szükséges a készítésükhöz. Ehhez Yang egy 50-es orsóval felszerelt Haas VF-3YT függőleges megmunkáló-központot választott, amely nagy teljesítményt igénylő megmunkálási feladatokhoz készült. A VF-3YT 1016x660x635 mm-es megnövelt mozgástartományának köszönhetően Yangnak egyszerre három forgattyúház-öntvény megmunkálására nyílt lehetősége egyetlen asztalon. A megmunkálási idő hozzávetőlegesen 30 perc. „Kétségkívül a forgattyúházak jelentik a legnagyobb kihívást, mivel a felületeknek nagy pontossággal, általában 2–3 mikrométeres tűréssel kell elkészülniük. A VF-3YT azonban kiválóan megbirkózik ezzel a feladattal, és jól bírja a nagy terhelést. Ha nem így lenne, eszünkben sem lett volna újabb Haas termékeket vásárolni.”
A VF-3YT hamarosan a vállalat legtöbbet használt szerszámgépe lett, így két hónappal ezelőtt Yang vásárolt egy Haas VF-3 függőleges megmunkáló-központot is, amely egy 310 mm-es tárcsájú Haas CNC forgóasztalt tartalmaz. A VF-3-ra nehéz feladatokat osztanak, például három furatot kell fúrnia, és különböző felületmegmunkálási feladatokat kell végeznie a forgattyúház-öntvényeken. A ciklusidő általában 15 perc, és egy sorozat általában 300–500 tételből áll. A vállalat beszerzett egy Haas Mini Mill gépet is, amely a forgattyúkarok kenőfuratainak kialakítására szolgál. Ezek esetében egy-egy megrendelés 1000–2000 tételből áll, így a Mini Mill a hét minden napján folyamatosan működik. „Mi tényleg maximálisan kihasználjuk a Haas gépek képességeit. A gépek a hét minden napján, napi 24 órában dolgoznak, ráadásul az asztalok és a HRT gép esetében is számos esetben túllépjük az ajánlott terhelést, mégsem volt eddig semmilyen problémánk.”
 
 
A vállalat jelenleg 14 Haas gépet használ. Yang nem is tervez más márkájú gépet beszerezni, és kiemeli a helyi Haas Gyári Képviselet (HFO) nyújtotta támogatás fontosságát. „Amikor még csak egyetlen Haas terméket használtunk, vagyis nem volt tartalékgépünk, nagyon sokat jelentett, hogy számíthattunk a HFO szakembereire, akik késlekedés nélkül kijavítják az esetleges hibákat. A termékeink nagyjából 90 százalékát exportáljuk, így bármilyen meghibásodás növelheti az átfutási időt. Azonban annyira jó munkakapcsolatot sikerült kialakítani a HFO-val, hogy néha a mi üzemünkbe hozzák az új ügyfeleiket, hogy megmutassák nekik a gépeiket.”
Ám Yang a sikerei ellenére sem akar a babérjain ülni. Úgy gondolja, hogy Kína előnyben van más országokkal szemben, például Indiához képest jóval fejlettebb az infrastruktúrája, ugyanakkor tisztában van azzal is, hogy az olcsóbb munkaerő jelentette előny fokozatosan eltűnik majd, és így a globális verseny erősödni fog. Ezt szem előtt tartva egyre többet fektet a minőségellenőrzési folyamatok fejlesztésébe. Yang azt szeretné elérni a következő öt évben, hogy a vállalatában gyártott alkatrészek hírneve minőség és pontosság terén a Németországban gyártott alkatrészekével vetekedjen. Továbbá a világ más részein, Európán kívül is keres potenciális ügyfeleket, például Brazíliában, Nigériában, Dél-Afrikában és más afrikai országokban. Yang saját termékeket is szeretne gyártani, akár már 2014-ben. Ez jövedelmező lehetőségnek tűnik, ráadásul a vállalkozása ebben az esetben eredeti berendezésgyártóvá lépne elő. Állítja, hogy elsősorban nem a pénz motiválja, sokkal inkább az a büszkeség, amelyet egy saját, sikeres termék gyártása jelentene számára. „A cél nem a legnagyobb vállalat, hanem a legjobb termék létrehozása. Ettől sikeresek a vállalatok világszerte” – foglalta össze Yang.
Matt Bailey
www.haascnc.com
Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
ÉLELMISZER-BIZTONSÁG
Média Partnerek