Ultragyors elektromos autó töltő

Az ABB új fejlesztése megkezdte működését Budapesten

2012. április 04., szerda, 14:49

Címkék: ABB CHAdeMO csatlakozó elektromos autó töltő

Üzembe helyezték az első ultragyors, elektromos autókat feltöltő állomást Budapesten, a MOL Istenhegyi úti új, környezetbarát töltőállomásán. Az ABB technológiájának köszönhetően Magyarországon elsőként kezdte meg működését egy olyan gyorstöltő, amely mindössze 15-30 perc alatt képes menetkészre feltölteni egy CHAdeMO csatlakozóval rendelkező elektromos autó akkumulátorát. A töltőállomáson az elektromos autó feltöltése ingyenes.

Az ABB nemzetközi vállalatcsoport vezető szerepet tölt be az energetikai és automatizálási technológiák területén, és lehetőséget teremt ügyfelei számára, hogy növeljék termelékenységüket, miközben csökkentik a tevékenységük okozta környezeti ártalmakat. Az ABB elkötelezett a fenntartható fejlődés, így a környezetkímélő közlekedési technikák iránt is, ezt mi sem bizonyítja jobban, mint a vállalat egyik új terméke, az elektromos autók feltöltését biztosító gyorstöltő. Ez jelentős lépés az elektromos autózás területén, hiszen ez az első gyorstöltő állomás Magyarországon, és egyben mérföldkő a gyorstöltő hálózat kiépítéséhez is.  Az elektromos autózás elterjedése csak akkor lehetséges, ha a töltő infrastruktúra is kiépül.


 

Az ABB hasonló egyenáramú gyorstöltő technológiája már 18 országban bizonyított, többek között a közelmúltban telepítettek elektromos autókat kiszolgáló gyorstöltőket hagyományos töltőállomások mellé Hollandiában. „Az ABB egyenáramú rendszerei körülbelül negyed óra alatt képesek újratölteni az elektromos járművek akkumulátorait, míg váltóáramú megoldással ugyanez nyolc óráig is eltarthat, ezért környezetvédelmi szempontból is jelentős az új MOL kúton alkalmazott technológiánk. A töltőoszlopok elektronikai egységeit Magyarországon gyárttatjuk, amely további előnyökkel jár a környezetvédelem szempontjából.” – mondta Tanja Vainio, az ABB Kft ügyvezető igazgatója.
Az elektromos közlekedés piacának kiszolgálására az ABB termékpalettájában megtalálhatók a lakossági és kereskedelmi használatra kifejlesztett egyenáramú gyorstöltők, váltóáramú normál töltőoszlopok, valamint a töltőállomások hálózati, akár országos üzemeltetésére szolgáló integrált fizetési, távfelügyeleti szoftver megoldások.


„A jövő töltőállomásának kialakítása során az első perctől arra törekedtünk, hogy bebizonyítsuk: a tudatos környezetkímélés és a tankolás nem zárja ki egymást." - mondta Pánczél Andrea a MOL magyarországi kommunikációs igazgatója. "A projekt kivitelezésekor olyan környezetvédelmi megoldásokat alkalmaztuk, mint például az újrahasznosított papírból készült bútorok illetve olyan úttörő jellegű, környezetbarát technológiákat helyeztünk üzembe, mint például a tetőbe integrált napelemes elektromos energiatermelő rendszer és az ABB gyorstöltője."


 

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
TERMÉK + MEGOLDÁS

Magával ragadó film-, hangzás- és játékélmény? Hódít a Panasonic OLED-je

Média Partnerek