Nagy levegő - indulhat a tervezés!

Új generáció az ötödik Pneumobil versenyen

2011. december 12., hétfő, 17:50

Címkék: 2012 bosch rexroth eger penumobil verseny

A közelmúltban sikeresen lezárult az 5. Nemzetközi Rexroth Pneumobil versenyre való nevezés. Összesen 44 csapat jelentkezett a jövő évi megmérettetésre.

A verseny iránti érdeklődés töretlen, sőt felívelő népszerűségét az is bizonyítja, hogy a műszakisok között 14 „vadiúj” csapat is verbuválódott a jövő tavasszal megrendezésre kerülő háromnapos futamra. Nem szorul további magyarázatra az sem, hogy a kiírást követő első órában megérkezett az első nevezés.

Számokba kódolt siker

A feladat első hallásra egyszerűnek tűnhet: sűrített levegővel hajtott járgányok tervezése és építése, valójában mégsem csupán hétköznapi barkácsolásról van szó. A csapatok mostantól 5-6 hónapon át szinte éjjel-nappal készülnek majd a májusi megmérettetésre. A 44 csapat 174 diákját összesen 43 támogató tanár segíti, és legtöbbször lelkes rajongótábor is szerveződik köréjük. A 2012-es  versenyre 28 hazai és 16 külföldi csapat jelentkezett, összesen 21 egyetemről és főiskoláról; a lengyel, román, cseh csapatok száma hűen tükrözi a verseny nemzetköziségét.

Többgenerációs jubileum

A lelkiismeretes munkának, a szakértelemnek és az egyetemekkel való szoros együttműködésnek köszönhető, hogy a Pneumobil verseny olyan légkört, és feltételrendszert teremtett meg az elmúlt öt évben, mely a komoly megmérettetésre kész műszakis hallgatók új generációját nevelte ki. Összesen tizennégy, ebből nyolc külföldi gólya-csapat kezdte meg élete első léghajtányának tervezését. A tavalyi sztár Gyalogkakukk csapat két legfiatalabb tagja további két újonccal karöltve készül a versenyre: 2012-ben Kakukktojás névvel.

 

 

A jubileumi verseny minden bizonnyal a generációk versengéséről fog szólni, hiszen a jelentkezők között ott vannak a legrégebben visszajárók is: a budapesti Műszakik Pneumobil Team, a gödöllői Csitri Mobile Team és nyíregyházi NyF2 csapatok.
Közkívánatra, az idén először Senior kategóriában is összemérhetik tudásukat a már rutinosnak számító versenyzők; tavasszal 6 csapat áll majd rajthoz. A kategória érdekessége, hogy ebben a számban csak azok a már végzett hallgatók indulhatnak, akik az előző évi versenyek valamelyikén részt vettek, és a korábbi kész járművüket – mely megfelel a 2012-es versenykiírásnak - egykori alma materük biztosítja részükre.  

Kié lett a mágikus 1-es rajtszám?

A nyári pihenős hónapokat követően a szervezőbizottság életében is felgyorsultak az események. A versenybíróság tagjai a nevezéseket megelőzően termékismertető konzultációkat szerveztek az egyetemeken, melyek során ismertették az adott év versenykiírásának és a műszaki dokumentációnak az újdonságait, változásait, illetve praktikus ötletekkel, tanácsokkal látták el a hallgatókat a jármű építésével kapcsolatban. A műszaki dokumentáció elfogadása után a Rexroth bocsátja majd rendelkezésre a meghajtáshoz szükséges pneumatikus vezérlő és meghajtó elemeket is, amelyeket egy katalógusból - bizonyos megkötések alapján - a diákok maguk válogathatnak össze.

 


A csapatok egy része évek óta verseng azon, hogy ki szerzi meg járgányára a mágikus jelentésű 1-es rajtszámot, mely a legelső nevezőnek jár. Az elmúlt három évben a Gyalogkakukk csapat léghajtánya viselte ezt a számot, így a nevezés kiírásának napjaiban a szervezőbizottság tagjai fogadásokat is kötöttek, hogy ezúttal melyik csapat lesz a leggyorsabb. A versenykiírást követő egy órában meg is érkezett az első nevezés, így a májusi versenyen a Műszakik csapat ragaszthatja léghajtányára az 1-es rajtszámot. A győzelem minden bizonnyal nem a rajtszámokon múlik majd, hiszen a versenyt megelőző döntő időszak még csak most veszi kezdetét. Hamarosan kiderül, hogyan állja meg a helyét az elmélet a gyakorlatban.

Akik jövőre sem szeretnének lemaradni a léghajtányok versenyéről, már most írják be naptárukba: 2012. május 11-13., Eger Érsekkert.

 

A Bosch Rexroth AG, a világ vezető hajtás- és vezérléstechnikai specialistája. A Rexroth márkanév alatt több mint 500.000 ügyfelünk számára kínálunk vevőspecifikus megoldásokat a gépek és berendezések hajtástechnikája, vezérlése illetve mozgatása területén. A Bosch Rexroth partner az ipari alkalmazások, a gyártásautomatizálás, a mobil alkalmazások és a megújuló energia-felhasználás számára. The Drive & Control Company-ként, a Bosch Rexroth világszerte több mint 80 országban fejleszt, gyárt valamint értékesít elemeket és rendszereket. A Bosch Rexroth AG, a Bosch Csoport tagjaként, 2010-ben 34.900 munkatársa közreműködésével mintegy 5,1 milliárd Euro forgalmat ért el.

 

www.pneumobil.hu

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
BMW GROUP CAREERS

SENIOR SPECIALIST ENVIRONMENTAL MANAGEMENT AND PERMITTING (F/M/X)

IT SPECIALIST CONNECTIVITY (F/M/X)

SAP KEY USER LOGISTICS (F/M/X)

SHIFT LEADER MAINTENANCE (F/M/X)

SENIOR SPECIALIST FACILITY MANAGEMENT (F/M/X)

SENIOR SPECIALIST FLEET AND MOBILITY (F/M/X)

Média Partnerek