Milyen motor lesz autónkban 10 év múlva?

Egy bécsi szimpózium keretében a járművek üzemanyag-felhasználásának további csökkentéséről beszéltek

2013. május 17., péntek, 13:20

Címkék: autóipar bosch CNG fejlesztés hajtáslánc járműipar üzemanyag-felhasználás Vienna Motor Symposium

A Bosch bízik abban, hogy az Európai Unió gépjárműflottákra vonatkozó, kilométerenként 95 gramm szén-dioxid-kibocsátási célkitűzése műszakilag megvalósítható - hangzott el az április végi bécsi motorszimpóziumon (Vienna Motor Symposium 2013).

„Folyamatosan innovatív megoldásokon dolgozunk, hogy a motorokat valamennyi járműkategóriában fejlesszük. Lehetségesnek tartjuk az üzemanyag-fogyasztás további csökkentését, de bizonyos esetekben ez jelentős többletköltségekkel járhat” – mondta dr. Volkmar Denner, a Robert Bosch GmbH igazgatótanácsának elnöke, a kutatás-fejlesztési terület felelőse a 2013-as Bécsi Motor-szimpóziumon. „Úgy gondoljuk elengedhetetlen, hogy az erőátviteli rendszer további fejlesztéseit költség-haszon szempontból vizsgáljuk” – tette hozzá a szakember.

Igen, lehetséges

A Bosch műszakilag minden járműszegmensben lehetségesnek tartja a szén-dioxid-kibocsátás további csökkentését, ami segít a környezet megóvásában és az erőforrások megőrzésében. A legújabb technológiával felszerelt kompakt autók már ma is teljesítik az EU célszámait: a szegmens legmodernebb dízelmotorjai mindössze 81 gramm szén-dioxidot, míg benzines megfelelőjük 99 gramm szén-dioxidot bocsátanak ki kilométerenként. A kompakt autók esetében a 2020-ra meghatározott kibocsátási célértékek elérése karnyújtásnyira van, egyes esetekben már megvalósult, és a motorok folyamatos fejlesztése még tovább csökkentheti az értékeket.

A közepeseken a világ szeme

Különösen a középkategóriában fontos tényező az ár. A Bosch ezért ebben a szegmensben azon dolgozik, hogy a motorok tisztábbak és hatékonyabbak legyenek, de egyben megfizethetők is maradjanak. Ehhez új elemekre van szükség. Olyan rendszerekre például, amelyek képesek hatékonyan visszanyerni a fékenergiát, ezzel kis mértékben villamosítva a hajtásláncot. További erőfeszítésekkel még a középkategóriában is elérhető lesz az EU 2020-ra kitűzött igen ambiciózus célja. Jelenleg e kategória modern dízelmotorjainak szén-dioxid-kibocsátása 105 g/km, a modern benzinmotoroké pedig 115 g/km.

A plug-in hibrid rendszerek még jobban felértékelik a prémium szegmenst

A kompakt és a középkategóriás járművek ezen fejlesztései sok autógyártó számára előnyösek. Minél gazdaságosabbak egy járműflotta nagyobb részét kitevő kompakt modellek, annál jobban tudják ellensúlyozni a szabadidőautók (SUV-ok) kibocsátásait. A prémium kategóriában már nem elég optimalizálni a belső égésű motorokat a szén-dioxid-kibocsátási célértékek eléréséhez. További megtakarítások érhetők el a menetellenállás és a tömeg csökkentésével. Autóipari beszállítóként a Bosch jelenleg olyan hatékony plug-in hibrid rendszerek kifejlesztésén dolgozik, amelyekkel lehetővé válik akár 60 kilométeres távolság megtétele is kizárólag elektromos hajtással. Ilyen rendszerek alkalmazásával még egy szabadidőautó (SUV) szén-dioxid-kibocsátása is csökkenthető. Ez ugyanakkor azt is jelenti, hogy az érintett járműkategória drágább lesz. Másrészről a plug-in hibrid rendszerek olyan extra funkciókat kínálnak, amelyek még jobban felértékelik a prémium szegmenst. Egy ilyen hajtáslánccal felszerelt autó elektromos üzemmódban szinte hangtalanul jár, hatótávolsága ennek ellenére megegyezik egy belső égésű motorral rendelkező autóéval. A feltöltő funkciónak köszönhetően a kiegészítő elektromos hajtáslánc nyomatéka még élvezetesebbé teszi az autó vezetését.

CNG motorok minden járműkategóriában

A hajtáslánc villamosításán felül a Bosch lehetőséget lát arra, hogy minden járműkategóriába gazdaságos CNG motor kerüljön. „A CNG rendszerek kis többletköltséggel már ma is csökkenthetik a szén-dioxid-kibocsátást. Ezen a területen a Bosch alkatrészek műszaki szempontból vezető szerepet töltenek be” – mondta Denner. „A gázüzemű járművek piaci térnyerésének növeléséhez azonban az infrastruktúra jelentős bővítésére van szükség.” A világ egyik vezető autóipari beszállítójaként a Bosch olyan rendszerek és alkatrészek széles skáláját kínálja, amelyek hozzájárulnak az erőforrások megőrzéséhez és az energiahatékonyság növeléséhez. 2012-ben 31,1 milliárd eurós árbevételével a gépjárműtechnika üzletág adta a Bosch teljes árbevételének 59%-át. Ebben az üzletágban mintegy 177 000 munkatárs dolgozik világszerte, közülük 33 000-en fejlesztőmérnökként.


 

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
TERMÉK + MEGOLDÁS

Magával ragadó film-, hangzás- és játékélmény? Hódít a Panasonic OLED-je

Média Partnerek