Mentőöv az autóiparnak

2012. november 04., vasárnap, 21:24

Címkék: autóipar eladás európai bizottság ford gyártás környezetvédelem mentőöv munkahelyek Opel

Pénzt ad az EB a környezettudatosan gondolkodó autógyáraknak. Ráadásul még 12 millió munkahelyet is megpróbálnak megvédeni.

Akciótervet készít elő a válságba jutott európai autógyártás támogatására az Európai Bizottság az ágazatban foglalkoztatott 12 millió ember munkahelyének védelmében. A tervet a következő napokban mutatja be Antonio Tajani, az EB iparért és vállalkozáspolitikáért felelős alelnöke. Az ágazat támogatására átcsoportosított uniós forrásokból egyebek mellett az autógyártó cégek fejlesztési részlegei részesülhetnének egy 2020-ig felhasználható, összesen 80 milliárd eurós kutatás-fejlesztési alapon keresztül. A brüsszeli bizottság a fejlesztések támogatásával azt kívánja elérni, hogy az autóipar mindinkább vegyen részt az éghajlatváltozás elleni küzdelemben. A súlyos értékesítési válság miatt elkerülhetetlen gyárbezárások hatásit pedig szociális programokkal próbálja majd enyhíteni.
Az Európai Unióban az értékesített kocsik száma folyamatosan csökken. A legutóbbi, szeptemberi adatok szerint a visszaesés 12 hónapja megszakítás nélkül tart. Szeptemberben összesen 1,1 millió autót adtak el az EU-ban, ami 10,8 százalékos csökkenés az egy évvel korábbihoz képest. Egyes piacokon az átlagot jóval meghaladó mértékű az értékesítés visszaesése, Olaszországban például 25,7 százalékkal csökkent az eladott kocsik száma.
A gyártók a visszaesés miatt sorra jelentenek be megszorításokat, elbocsátásokat. Egyebek között az Opelnél és a Fordnál vannak napirenden üzembezárások, a PSA Peugeot-Citroen pedig októberben 7 milliárd eurós állami gyorssegélyt kért a pénzügyi helyzete stabilizálásához.

MTI
 

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek